Baltijos šalys baigia derinti susitarimą, apribojantį rusų patekimą į ES

Baltijos šalys trečiadienį paskelbė baigiančios derinti bendrą susitarimą, kuriuo bus apribotas Šengeno vizas turinčių rusų turistų patekimas į Europos Sąjungą (ES).

Apie tai Kaune po Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto (NB8) užsienio reikalų ministrų susitikimo pranešė Lietuvos, Latvijos ir Estijos diplomatijų vadovai.

„Baltijos šalys iš esmės pasiekė (susitarimą)“, – žurnalistams sakė Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.

Pasak jo, galutiniai sprendimai bus priimami nacionaliniu lygiu, tačiau galios vienodas principas – į šalis nebus įleidžiami rusai, nesvarbu, kokioje šalyje turi išduotą Šengeno vizą.

T. Biliūno / BNS nuotr.

Savo ruožtu Lietuvos ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad šį klausimą išspręsti tikimasi artimiausiu metu.

„Tikiuosi, kad tai jau yra labiau dienų klausimas, savaičių galbūt“, – sakė politikas.

Tikiuosi, kad tai jau yra labiau dienų klausimas, savaičių galbūt.

Jis teigė, kad tiksli data, nuo kada šis apribojimai rusų turistams bus taikomi, dar nėra aiški, nes šalyse skiriasi sprendimų priėmimo būdas.

Lietuvoje svarstoma tą daryti, keičiant nepaprastosios padėties reguliavimą.

Estijos ministras Urmas Reinsalu (Urmas Reinsalus) pabrėžė, kad tai nėra tarptautinis susitarimas, o pavieniai nacionaliniai susitarimai, kurie yra derinami tarpusavyje.

Anksčiau svarstyta, kad regioninis sprendimas taip pat apimtų ir Lenkiją bei Suomiją.

Kaip vėliau BNS informavo užsienio reikalų ministerija, Varšuva savo įsipareigojimų neišsižada ir taip pat ketina dalyvauti bendrame susitarime su Baltijos šalimis dėl rusų turistų srautų apribojimo.

Tačiau trečiadienį Pekka Haavisto (Peka Havistas) teigė, kad Helsinkis laukia Europos Komisijos išaiškinimo, ar šalis gali neįsileisti rusų, turinčių kitos šalies Šengeno vizas.

„Norime, kad Komisija pateiktų teisinį išaiškinimą“, – sakė jis.

Regiono šalys imasi griežtesnių priemonių nei Europos Sąjunga (ES), linkusi sutarti dėl supaprastinto vizų režimo panaikinimo Rusijos piliečiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to jau

to jau portretas
Paprasti virš 20 metų renka okupantą-žudiką.Tai lai ir kenčia visi.Visa jų visuomenė kalta,kas vyksta.Visa.Ir nevaidinkite,kad nesuprantate.

Jau

Jau portretas
Iš didelio rašto išėjote iš krašto / Kuo paprasti zmones kalti ką daro valdžia

Taigi

Taigi portretas
galvojau paviešins KGB archyva pasirodo kur tau koncervas raudonas bijo
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių