Kiek Kūčių stalas lietuviams emigrantams kainuoja Anglijoje?

  • Teksto dydis:

Lietuvis Tautvydas Piragis su šeima jau 6-ius metus gyvena Lutone (Jungtinėje Karalystėje). Iš Anykščių kilęs vyras sako, kad šventinis laikotarpis – liūdniausias metų laikas emigrantams, kurie šv. Kalėdas ir Naujuosius metus sutinka be brolių, seserų ir tėvų.

Emigravę lietuviai dažniausiai būtent tokių švenčių metu ir supranta, kaip išties trūksta artimųjų ir gimtųjų namų.

Tautvydas ir Diana gyvenimą svetur pradėjo kurti sulaukę naujienos apie būsimą šeimos pagausėjimą. „Kai sužinojome, kad Diana laukiasi vaikučio, reikėjo kažką daryti“, – apie sprendimą emigruoti kalba Tautvydas. Išvažiavusi per pažįstamus į Lutoną pora dirbo įprastus emigrantams darbus fabrikuose ir gamyklose. Nėštumas nebuvo lengvas, daktarai kūdikiui įtarė Dauno sindromą. „Tačiau jokių abejonių nebuvo – dukrą pasiliksime sau“, – užtikrintai sako vyras. Diana, daug metų dirbusi slaugos skyriuje, šiuo metu visą laiką skiria dukrytei Kamilei. „Vaikui augant pamatai, kad atsilieka fizinis išsivystymas, viskas vyksta labai lėtai. Kiti, žiūrėk, jau vaikšto, o tokie vaikučiai – ne“,  – pasakoja moteris.

Tik pats švenčių jausmas čia, Anglijoje, kiek kitoks, lyg kažkur giliai širdyje kamuotų kažkoks ilgesys.

Tačiau šeima nepraranda pozityvumo ir stengiasi patys padėti kitiems – rengia labdaros akciją, kurios tikslas – surinkti pinigų neįgaliems vaikučiams Lietuvoje. Kiekvieną vasarą Tautvydas sėda ant dviračio ir mina į gimtuosius Anykščius. Šiuo žygiu vyras bando atkreipti visuomenės dėmesį į Dauno sindromu sergančius vaikus ir skatina žmones aukoti geram tikslui. Kol vyras mina, Diana su dukryte važiuoja automobiliu iš paskos.

Ruošdamiesi gražiausioms metų šventėms, Tautvydas ir Diana sako, kad savo Kūčių stalo neįsivaizduoja be lietuviško maisto. „Lietuviškose parduotuvėlėse čia gali gauti tikrai normalių, geresnių produktų negu paprastose britų parduotuvėse“, – pastebi Tautvydas. Apsipirkimas jose dažnam emigrantui tampa savotiška pramoga, taip pat ir Tautvydui. Nors parduotuvėlės nedidelės, jose jis gali praleisti visą valandą ir aptarti su pardavėjomis visas Lietuvos aktualijas. Tiesa, lietuviškų prekių parduotuvėse šeima apsiperka retai, nes viskas čia 40 proc. brangiau nei britų parduotuvėse. Šių metų Kūčių stalui šeima išleido apie 100 svarų (120 eurų). „Pasistengiau, kad Kūčių stalas būtų toks, prie kokio esame pratę nuo neatmenamų laikų. Tik pats švenčių jausmas čia, Anglijoje, kiek kitoks, lyg kažkur giliai širdyje kamuotų kažkoks ilgesys“, – sako Diana.

Daugiau apie šios šeimos gyvenimą ir išbandymus emigracijoje pamatysite laidoje „(Ne)emigrantai“ šį trečiadienį (gruodžio 25 d.) 19.30 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patriotas

patriotas portretas
Protingi zmones kurie nori oriai gyvent savo gerbuvi kuriasi ten kur jiems atrodo geriau,o pavadint juos ziurkem idiotiska,nes mes cia likusieji gyvenam lig ziurkes,maitinames tuo ka darbdaviai numeta nuo savo puotu stalo

kitas

kitas portretas
nu nesąmonė.. dabar iš Londono į Lietuvą kaip kadaise iš Kauno į Vilnių...

...

... portretas
Negi mums turi rūpėt ką žiurkės ėda...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių