Žymios moterys ragino atkreipti dėmesį į intymią sveikatą

  • Teksto dydis:

„Moterys, kada paskutinį kartą lankėtės pas ginekologą?“ – tokiu klausimu kūrybininkė ir žurnalistė Rimantė Kulvinskytė Miškinė–Eidukonė pradėjo renginį, skirtą atkreipti dėmesį į moterų intymią sveikatą bei svarbą reguliariai ja rūpintis.

Pirmadienį vykusio renginio metu, penkios žymios Lietuvos moterys: Ineta Žvagulienė, Akvilina Ubartaitė, Indrė Stonkuvienė, Jolita Vaitkutė ir R. Kulvinskytė Miškinė–Eidukonė susirinko į galeriją „Vartai“ ir atliko performansą, kurio metu tapė sveikos ir laimingos moters portretą.

Pas ginekologą – tik ištikus bėdai

Remiantis statistiniais duomenimis, Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 1500 naujų krūties vėžio, 500 gimdos kaklelio vėžio ir 300 kiaušidžių vėžio atvejų. Kadangi reguliariai pas ginekologą lankosi tik nedidelė dalis Lietuvos moterų, neretais atvejais šios ligos diagnozuojamos jau pažengusioje stadijoje.

„Norėdami išsiaiškinti daugiau apie Lietuvos moterų intymios sveikatos įpročius, atlikome apklausą, kuri atskleidė stebinančius rezultatus. Kas antra moteris pas ginekologą apsilanko vos kartą per metus arba dar rečiau. Kas trečia – tik tuomet, kai jau pajunta nemalonius pojūčius, – tyrimo rezultatus vardina renginio iniciatorės farmacijos kompanijos „Orivas“ atstovas Egidijus Petraitis, – būtent tai pastūmėjo pakviesti šias moteris piešti sveikos moters portretą – norime paraginti ir priminti, kad sveikata prasideda nuo profilaktikos. Dėl to bendromis pastangomis turime šviesti visuomenę ir skatinti moteris nebūti abejingoms savo sveikatai.“

Tyrimas taip pat atskleidė, kad net kas dešimta respondentė neketina eiti pas ginekologą pasitikirnti dėl gimdos kaklelio vėžio, toks pats procentas visai neketina eiti pas ginekologą. Taip pat stebina ir tai, kad vienas trečdalis apklausos dalyvių teigė, jog susidūrusios su nemaloniais pojūčiais bandytų gydytis pačios.

Piešiniai – priminimas apie laimę būti sveikai

Piešti susirinkusios moterys teigė, kad būti sveikai – tai didžiulė laimė: „Moterys šiais laikais yra tokios emancipuotos, aktyvios visuomeninėje veikloje, jaučia didelę atsakomybę ir turi daug pareigų, tačiau tai neatleidžia nuo pagrindinės atsakomybės sau: rūpintis savo kūnu. Šiais piešiniais norime priminti, kaip atrodo sveika ir laiminga moteris, ir kaip svarbu reguliariai rūpintis savo intymiąja sveikata. Šie piešiniai skirti toms 40 proc. moterų, kurios nėra pasitikrinusios dėl gimdos kaklelio vėžio, ir toms, kurios pažadintos viduryje nakties, negali pasakyti savo ginekologo vardo,“ – kalbėjo aktorė, televizijos laidų vedėja I. Stonkuvienė.

Renginio dalyviai ne tik stebėjo išskirtinį piešiančių moterų performansą, bet turėjo galimybę išgirsti ginekologės įžvalgų ir patarimų apie moterų intymios sveikatos įpročius, taip pat užduoti rūpimus klausimus. Moterų pieštuose paveiksluose atsiskleidė moteriškumo simboliai: juose dominavo gėlės ir ryškios spalvos. I. Žvagulienė piešė gėlių žiedais nusagstytus ilgus moters plaukus, A. Ubartaitė – gėlių pievą, J. Vaitkutė – moterį su gėlių vainiku, I. Stonkuvienė pavaizdavo mistines moters akis, o R. Kulvinskytė Miškinė-Eidukonė ant drobės piešė lemputę, kuri simbolizuoja moterį, kupiną idėjų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių