Vaikystės skanumynų nostalgija virto milžiniška keptuvių kolekcija

Alytaus rajone, Bundžių kaime, gyvenanti Vita Zykutė savo namuose sukaupė apie 140 senovinių suvožiamų keptuvių, per 30 suvožiamų kepimo formų, keliolika senų elektrinių keptuvių. Kolekciją ji surinko per šešerius metus. „Kad ir kiek tų keptuvių būtų, vis norisi dar vienos“, – sako kolekcininkė.

Ne kepti, o kolekcionuoti

V.Zykutė pasakoja, kad jos mama turėjo keturias suvožiamas keptuves: grybukų, gaidelių, voveryčių ir čirvinių blynų. Vaikams, kai maži buvo, skanumynus kepdavo. Ir Vita panoro savo dukrai kepti. Bet iš tėvų juk neimsi, juo labiau kad vaikai šeimoje buvo trys: vienas paims, kitas irgi norės. Tėvams tos keptuvės taip pat dar reikalingos – anūkams skanumynų iškepa.

Tiesa, Vitai išsikrausčius gyventi pas vyrą, mama grybukų keptuvę jai padovanojo, bet ir čirvinių, ir gaidelių išsikepti norėjosi. Todėl ėmė pati tų keptuvių ieškoti sendaikčių grupėse internete.

„Kai įlindau į sendaikčių grupes keptuvės ieškodama, tai oho kiek ten visko pamačiau – pasirodo, dar tokia yra, o dar ir šitą galima iškepti... Ieškojau tos savos keptuvės. Vienokią nusiperki, paskui kitokią pamatai – ir tos norisi. Taip jų vis daugėjo“, – sako moteris.

Tik štai keptuvių dabar gausybė, o kepti laiko beveik nėra. Ir apskritai, kad visas išbandytum, anot kolekcininkės, – gal pusei metų tektų namie užsidaryti. Vitai juk savo darbą dirbti reikia, buities darbais namuose užsiimti.

„Na, kai jau keptuves renki, tai vis tiek knieti vieną kitą pabandyti, kas čia per krokodilas išeis, – juokauja Vita. – Bet ilgainiui supratau, kad aš arba kepu, arba kolekcionuoju. Kadangi esu toks daugiau garažo, o ne virtuvės žmogus, tai nusprendžiau, kad geriau kolekcionuosiu. Jeigu bus badas, tada ir kepsiu.“

Kiekviena keptuvė turėjo savo šeimininkę, savo gyvenimą, tad visos jos kažkuo išskirtinės.

Moteris pasakoja, prieš kokius trejus metus pabandžiusi kepti – prieš Velykas nusprendė vaikui šventę surengti, kepinius padažyti, glazūrų visokių prigamino. Tepė, tepė... Dukrai greitai atsibodo: kokio grybuko galvą padažo – iškart nukanda. Vita dar kažkiek glazūravo, tačiau ir jai greitai kantrybė baigėsi – paliko visus kepinius ant stalo, vėliau ir be glazūros suvalgė.

Kepinių receptas, sako, nuo seno užsilikęs, dar mamos naudotas. Tiesa, ant kai kurių vartomų keptuvių yra įlieti receptai. Kažkada vokišką receptą norėjo išbandyti, bet labai daug sviesto ten dedama, o kai daug sviesto – keptuvė juo labai apteka.

Sunku rasti informacijos

Keptuves V.Zykutė teigia dažniausiai perkanti įvairiose grupėse, kur prekiaujama sendaikčiais. Iš pradžių pati ieškojo, o dabar jau net ieškoti nereikia – kai tik ko įdomaus atsiranda, gauna pranešimą, ar draugai, pažįstami nuorodą atsiunčia. Pirks ar ne, priklauso nuo to, ar keptuvė kuo nors įdomi. Na ir kaina, suprantama, turi įtakos.

„Nesu aš nesu ta kolekcininkė: pamatė, kad tokios neturi, būtinai reikia, kad ir kokia kaina būtų! Ne. Paskaičiuoji, kad nenuskriaustum šeimos“, – sako moteris.

Brangiausia jos įsigyta keptuvė kainavo 130 eurų. Ši keptuvė neypatinga, bet ji labai reta. Joje gali išsikepti šachmatus.

Kitas keptuvių paieškos būdas – vadinamieji garažiniai sendaikčių išpardavimai. Kai vyras, remontuojantis senovinius automobilius, važiuoja automobilių ar jų detalių ieškoti, ir Vita kartu traukia, nes garažuose, anot jos, daug visokio gėrio galima rasti. Ten ji, pavyzdžiui, rado savo vienintelę datuotą keptuvę – 1917 m. „Pamačiau, tai net rankos drebėti pradėjo. Laimė, kaina įkandama buvo“, – pasakoja.

V.Zykutės kolekcijoje – dvi keptuvės su datomis. Pirmoji – su pagaminimo data, 1917 m., o ant kitos keptuvės išgraviruoti 1976 m., bet, matyt, tais metais ji tik buvo kažkam kažkokia proga padovanota, o pagaminta gali būti pokariu.

„Labai sunku nustatyti keptuvių amžių, nes jos santykinai panašios. Tos vartomos dažniausiai yra prieškario arba karo laikotarpio. Kodėl tiek kepiniai bado blynais vadinosi? Nes niekas neturėjo jokio sviesto, džiaugėsi miltų turėdami, – pasakoja kolekcininkė. – Tos žirklinės keptuvės, kur lyg žirklėm suspaudžia tešlą ir į krosnį kiša, gali būti ir XVIII a. pabaigos–XIX a. pradžios. Grybukų keptuvių, kurios su rankenomis, amžių gali įtarti nebent pagal tai, iš kokios medžiagos jos pagamintos, arba iš rankenų, jeigu jos lietos. Štai čia ir problema – ne mašina, ne koks vežimėlis, kad galėtum pažiūrėti, kokiais metais kokius gamino, bet kokios informacijos apie tas keptuves sunku rasti.“

Nelengva sužinoti net ir tai, kur jos gamintos. Iš 100 keptuvių gal tik ant keturių penkių – minimali informacija, tarkim, kažkokios mašinų gamyklos įspaudas. V.Zykutė pastebi, kad dauguma sovietinio laikotarpio keptuvių – ukrainietiškos.

„Kadangi nesu kaupėja, o kolekcininkė, noriu, kad žmonės pamatytų mano surinktas keptuves, kokių jų būna, todėl surengėme parodą Mikalavo kaimo bendruomenės namuose, vyksiančią visą kovo mėnesį. Tikiuosi grįžtamosios reakcijos – gal kažkas kažką girdėjo apie tas keptuves, kažkur kažkokios informacijos matė ir praneš, papasakos, pasidalys“, – sako Vita.

Formos: zuikučiai, gaideliai, žuvytės, viščiukai, kankorėžiai, voverytės, meškučiai – anksčiau šeimininkės vaikus lepino linksmais skanėstais. / V. Zykutės asmeninio archyvo nuotr.

Atradimo džiaugsmai

Kiekviena keptuvė turėjo savo šeimininkę, savo gyvenimą, tad visos jos, pasak kolekcininkės, kažkuo išskirtinės. Ją pačią labiausiai nustebinusi keptuvė – su data, nes nesitikėjo, kad gali būti dar ir data išlieta. Tai jai buvo tikrai didelis atradimo džiaugsmas.

Dar buvo įdomu, kai sulaukė pranešimo, kad parduodama elektrinė ostijų kepimo keptuvė. „Supratau, kad tokia turėtų būti, bet nežinojau, ar išvis ją kada nors pamatysiu – per šešerius metus nemačiau net paveiksliuko niekur. Ir staiga sulaukiu pasiūlymo įsigyti! Žinokite, gerai, kad sėdėjau. Turėjau seną elektrinę kalėdaičių kepimo keptuvę ir tokią, kur krosnyje kalėdaičius kepdavo. Dar ir ostijų keptuvę pasiūlė. Tikrai nudžiugino, juo labiau kad ir kaina nebuvo milžiniška“, – prisimena Vita.

Kai kurių keptuvių istoriją jai papasakoja žmonės, kurie jas parduoda. Vienas keptuvę pasiūlęs žmogus sakė, kad nenori jos atiduoti į metalo laužą, nes jo mama tą keptuvę vežėsi į Sibirą ir su ja grįžo. Keptuvė buvo juoda juoda, atšveisti jos nepavyko, tad visai realu, kad keptuvė sena ir daug mačiusi.

Kitas žmogus irgi sakė, kad jo parduodama keptuvė pabuvojusi Sibire, tačiau kolekcininkė dėl šio pasakojimo patikimumo abejoja – gal greičiau ten ji buvo įsigyta.

Ir gražu, ir praktiška

Kuo įdomios visos tos keptuvės: ar tuo, ką galima iškepti, ar kaip ta keptuvė padaryta, kaip dekoruota? „Man ir tas, ir anas įdomu. Žiūriu į jas ir kaip į naudingą daiktą, ir kaip į meninį dalyką. Dirbu buhaltere, bet iš prigimties esu menininkė, tai man kai kurios jos labai gražios – galima net ant sienos pasikabinti ar pasistatyti kaip dekoraciją namuose. Kai kurių keptuvių viduje formelės taip kruopščiai išdrožinėtos, kad supranti, jog žmogus turėjo kaip reikiant pasidarbuoti – visos tos uodegėlės, plunksnelės“, – sako pašnekovė.

Paklausta, ar kada nors bus tų keptuvių gana, Vita dėsto savo „verslo planą“. „Žinote, dabar jas turiu, džiaugiuosi. Kol duonos netrūksta. Jei pradės trūkti duonos, jas parduosiu, gal pasiliksiu tik įdomiausias. Arba, bado atvejo, gali pradėti verslą su tomis keptuvėmis – kažką kepti ir pardavinėti. Blogiausiu atveju gali kulkas atmušinėti, – šmaikštauja unikalios kolekcijos savininkė. – Tad daiktas praktiškas. Aš nekolekcionuoju skulptūrėlių, nors suprantu tuos, kurie kolekcionuoja. Bet pati negalėčiau, nes nesuprantu jų praktiškumo. Dulkes valyti ir taip turiu nuo ko. Grožis? Galiu pasigrožėti ir praktišku daiktu, jeigu jis gražus.“

Vitos vyras turi kelis senus automobilius ir vertina juos kaip investiciją – bet kada gali parduoti. Ir su keptuvėmis panašiai.

Anksčiau V.Zykutė kolekcionavo senus eglutės žaisliukus – dar ir dabar turi dvylika senovinių lagaminų, kuriuose – nejudinami žaisliukai, ir dar šešis lagaminus, kuriuose – kabinami ant eglutės žaislai, tačiau išties pakabinami tik keli.

Šią kolekciją moteris nusprendė po truputį mažinti. Kodėl? Nes tai labai dužūs daiktai. Kiekvieną žaisliuką reikia įvynioti, saugiai padėti. Pakaktų vieną lagaminą su žaisliukais gerai stuktelėti – ir tavo investuoti pinigai subyrėtų į smulkias duženas. Investicija gera, bet nepraktiška. Todėl kolekcininkė nusprendė dalį žaisliukų palikti ateities kartoms, o kitus parduoti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Gal kas pamenate buvo labai skanios shyshkos su kremu viduje ir aplieta kažkiek šokoladu… gal kas nors turite receptą? Pamenu jas nuo vaikystės laiku.. deja artimieji jas per pažįstamus uzsakydavo o ne patty’s gamindavome, vėliau išgirdome , kad puikiuju shyshku kepėja išvyko į užsienį.. bet gal kas nors dar netyčia turi recepteli…? Būkit geri pasidalinkite! Dekui !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių