T. Vidmantas: humoras kaip ir menas – subjektyvus dalykas

„Gelbėtojai Išgelbėtojai“ yra juodoji komedija. Tokių net Holivude nebekuria, nes bijo ką nors įžeisti…“ – įsitikinęs scenaristas, režisierius, greitai per TV3 pasirodysiančio serialo kūrėjas Tadas Vidmantas. Ši vasara jam kiek išskirtinė – su žmona pristato ir pirmąjį kartu sukurtą animacinį filmą vaikams „Babaužiukai. Septynios fantastiškos istorijos“.

Kurti kartu su žmona

„Gelbėtojai Išgelbėtojai“ yra kito serialo – „Medikai Paramedikai“ – tęsinys. „Seriale veikia tie patys personažai, tik jie dabar dirba Palangoje. Jame yra kelios siužetinės linijos, kurių nenoriu atskleisti. Žiūrėti „Gelbėtojus Išgelbėtojus“ galima ir nemačius „Medikų Paramedikų“, bet prieš tai juos mačius būtų įdomiau“, – išduoda abiejų serialų scenaristas.

Seriale gelbėtojus ir nelaimėlius vaidina Mantas Bartuševičius, Karina Stungytė, Marius Repšys, Valentinas Krulikovskis, Ineta Stasiulytė, Marius Pocevičius, Petras Kuneika, Ieva Delininkaitytė, Vitalija Mockevičiūtė, Mindaugas Stasiulis, Justinas Jankevičius, Julius Žalakevičius, Neringa Varnelytė ir daugelis kitų.

Juokas ne tik mažina stresą, stiprina imunitetą, širdį ir degina kalorijas. T.Vidmantas įsitikinęs, kad juoktis galima ir reikia iš visko. „Komedija gali būti tokia jautri ir gili kaip giliausia drama. Tiesiog yra visokių jos rūšių. „Gelbėtojai Išgelbėtojai“ yra juodoji komedija. Tokių net Holivude nebekuria, nes bijo ką nors įžeisti... Džiaugiuosi, kad TV3 ryžosi šitam eksperimentui ir šis komedijos žanras dar gavo progą pagyventi“, – atvirauja kūrėjas.

Scenarijų serialui „Gelbėtojai Išgelbėtojai“ jis kūrė kartu su savo žmona Lina Vidmante. T.Vidmantas sako, kad jų bendras darbas visada vyksta labai laisvai ir žaismingai. „Kūryba man asmeniškai ir mums kartu yra žaidimas. Kaip paskui ir filmavimas. Jeigu per rimtai į tai žiūrėčiau, būtų nuobodu tiek man, tiek žiūrovams“, – neabejoja režisierius.

T.Vidmantas neselpia, kad juokaudamas su žmona ar su draugais ribų neturi, tačiau kūryboje – jos yra: „Puikiai suprantu, kad mano humoro ribos kai kuriems žiūrovams gali būti per plačios.“

Nors kurdamas filmus T.Vidmantas nepamiršta ribų, mėgsta jas išmėginti. Sako, kad reakcijų ir nuomonių sulaukia pačių įvairiausių. „Vieniems patinka mano komedijos, kitiems nepatinka. Humoras, kaip ir menas, yra subjektyvus dalykas. Pavyzdžiui, man Marinos Abramovič menas yra šūdas, kaip ir kažkam mano komedijos. Viskas dėl to yra gerai. Tik aš nerašinėju žinučių Marinai, nes turiu įdomesnių užsiėmimų“, – šypteli jis.

Babaužiukai – sūnui

T.Vidmantas su L.Vidmante pristato ir greitai kinuose pasirodysiantį pirmąjį bendrą animacinį filmą „Babaužiukai. Septynios fantastiškos istorijos“. Scenaristas anksčiau yra sukūręs ne vieną animacinę reklamą, tačiau tai yra jo ilgo metro animacijos debiutas.

Anot režisieriaus, kurti vaikams yra netgi smagiau nei kurti juodojo humoro serialą ar filmą. „Pats gali trumpam sugrįžti į vaikystę, prisiminti, kas tuomet buvo juokinga ir smagu. „Babaužiukai“ patiks ne tik vaikams ir jų tėvams, bet ir kiekvienam, norinčiam bent trumpam pabūti spalvingame, nerūpestingame pasaulyje. Ypač dabar, kai realybė ne tokia spalvinga ir nerūpestinga…“ – dalijasi kūrėjas.

T.Vidmantui sunku išskirti, kuris procesas smagesnis – kurti animaciją ar įprastą filmą. „Jie labai skirtingi ir savaip įdomūs. Nenorėčiau nuolat kurti tik animacijos, kaip ir nenorėčiau nuolat tik filmuoti. Animaciją mėgstu dėl to, kad joje daug daugiau laisvės ir kontrolės. Ten galima sugalvoti ir parodyti tokių dalykų, kurių vaidybiniame filme niekada negalėsi“, – sako jis.

Neseniai Vidmantai tapo tėvais. T.Vidmantas sako, kad dar nesidomėjo, kokie animaciniai filmai dabar rodomi, bet neprieštarautų, jei babaužiukai būtų pirmi animaciniai personažai, kuriuos pamatys jo sūnus. „Su šia mintimi juos ir kūrėme“, – priduria naujai iškeptas tėtis.

Nebe jo skonio

Kinas ir serialai skirti pabėgti nuo realybės, bent trumpam pagyventi kitame pasaulyje.

Režisierius sako, kad kiekvienam save gerbiančiam komedijos fanui iš animacinių filmų kategorijos būtina pamatyti „South Park“, „Bob’s Burgers“, „Futurama“. „Iš vaidybinių – „The Office“, „Fawlty towers“, „Curb Your Enthusiasm“, „Schitts Creek“, – vardija jis.

Su kino komedijomis, kurias galėtų rekomenduoti, situacija kiek kitokia, prisipažįsta scenaristas. Jo geriausių filmų trejetukas nuolat kinta. „Vis pamatau kažką nematyto. Tik nesakau, kad naujo. Naujų kino komedijų Holivudas, rodos, net nebekuria. O jei ir kuria, tai jos nebe mano skonio“, – neslepia režiesierius.

Jis atviras – dabar, gimus sūnui, net nėra laiko ką nors pasižiūrėti, o, pavyzdžiui, televizijos apskritai su žmona nebežiūri jau seniai. „Naujienų portalų taip pat stengiamės neskaityti“, – tęsia T.Vidmantas.

Tačiau jis puikiai žino, kad kinas ir serialai skirti pabėgti nuo realybės, bent trumpam pagyventi kitame pasaulyje. „Kai jie padaryti taip, kad man, kaip režisieriui, niekas neužkliūna, tuomet galiu žiūrėti atsipalaidavęs. Tačiau jei tik montažas ar muzika, ar aktorių vaidyba, ar scenarijus nėra iki galo tobuli, tuomet aš prisimenu, kad žiūriu kažką, kas yra netikra, ir negaliu mėgautis“, – prisipažįsta T.Vidmantas.

„Gelbėtojai Išgelbėtojai“ – nuo rugpjūčio 2 d. 21 val. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jumoras

Jumoras portretas
negali būti subjektyvus.Jeigu šimto žmonių būryje juokinga tik tau vienam,reikia kreiptis pas Verygą.Jis teigiamai /tai jo stilius/ įvertins tavo diagnozę.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių