Šokiruojanti atvirumu aistros istorija

Kauniškis „Teatro klubas“ dažnai kviečia kauniečius į aukštos prabos kūrybinius sumanymus, kurių ne vieno autorė ir atlikėja – Birutė Mar. Šį kartą matysime jos į sceną perkeltą Margueriet Duras autobiografinį romaną „Meilužis“ – atvirą, aistringą, šokiruojančią moters išpažintį.

Ilgai brandino

Anot aktorės ir režisierės Birutės Mar, „Meilužis“ – bene rizikingiausias jos eksperimentas teatro scenoje. „Šis romanas dešimtmetį gulėjo ant stalo, viliodamas jį inscenizuoti, tačiau vis nesiryžau – atrodė, jog pastatyti šio kūrinio scenoje neįmanoma, nors ir labai norėjosi išdrįsti“, – prisiminė kūrėja.

Anot jos, tai viena gražiausių kada nors skaitytų meilės istorijų, kurią M.Duras perteikė itin subtiliai ir jautriai. „Nors tekstas šokiruoja savo atvirumu ir laisve, paprastu kalbėjimu apie penkiolikametės prancūzaitės ir turtingo trisdešimtmečio kino aistrą, pačius intymiausius jaunutės herojės kūniškų jausmų, geismo, meilės išgyvenimus, pirmosios vyro ir moters sueities patirtį, kurią savo prisiminimuose kiekvienas nešiojamės kaip juokingą ar graudžią, gražią ar liūdną paslaptį“, – mintimis dlaijosi B.Mar.

Žavesio „Meilužiui“ teikia ir jo veiksmo vieta – Indokinija, 1930-ųjų Saigonas su savo spalvomis, kvapais, atmosfera, egzotišku Rytų kultūros ir tradicijų dvelksmu. Monospektaklio autorei kažką panašaus teko išgyventi Japonijoje, kur, studijuodama japonų teatrą ir šokį, pajuto Rytų ir Vakarų kultūrų, tradicijų ir žmogiško mentaliteto skirtumus.

Tyli išpažintis

Monospektaklio žanras pasirodė artimiausias šiam M.Duras romanui išskleisti scenoje, nes monospektaklis – maksimalaus sceninio išgyvenimo galimybė, leidžianti būti arčiausiai žiūrovo, kalbėti apie pačius intymiausius dalykus.

„Labiausiai norėjosi teatro erdvėje išskleisti už M.Duras žodžių slypinčią tylą, kurioje telpa visos gyvenimo spalvos: džiaugsmas, kančia, artumas, vienatvė; tylą, liudijančią mūsų trapaus gyvenimo, nesugrąžinamo laiko, meilės ir mirties paslaptį. Man tai pats intymiausias spektaklis, nes kalbu ir apie save“, – prisipažino B.Mar.

Anot pašnekovės, knygą „Meilužis“ jai prieš dvi dešimtis metų padovanojo anglų režisierė ir aktorė Annabel Arden, užsiminusi, kad Birutė galėtų suvaidinti knygos heroję.

„Iki tol man neteko skaityti taip subtiliai ir jautriai aprašytos mergaitės pirmosios nakties patirtis. Tai intymiausias moters dienoraštis, parašytas be jokio primityvumo, šiurkštumo – gryna poezija. Bėgo metai, o aš vis nedrįsau perkelti į sceną šio trapaus kūrinio. Reikėjo ieškoti rakto pirmiausiai į save, nugalėti savyje daug barjerų, kad išdrįsčiau, pasakodama M.Duras istoriją, taip intymiai atsiverti scenoje, apnuoginti savo kažkada patirtas emocijas. Tad buvo ir verkta ne kartą. Labai padėjo spektaklio bendrakūrėjai – jaučiau, kad jiems šis darbas buvo lygiai tokia pat tyli išpažintis“, – sakė B.Mar.

Svarbiausia – meilė

Spektaklyje, kurio premjera įvyko 2001 m. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, B.Mar vaidina dvi herojes – penkiolikametę mergaitę ir tą pačią mergaitę po daugelio metų, prisimenančią išgyventą istoriją. Tokia ir M.Duras knygos struktūra: prisiminimai, nuotrupos, esamasis ir būtasis laikas.

„Praeitis tarsi pralėkęs sapnas, laiko transformuota fikcija ir sykiu – pati tikriausia realybė. Penkiolikametė herojė, “nusidėjusi„ su kinu milijonieriumi, yra pasmerkta visuomenės. Tačiau herojės akimis tas “nusidėjimas„ – tai jos pats pirmasis nuoširdus meilės, jungties patyrimas, brangiausia, kas gali būti. Tai ir norėjau išspinduliuoti spektaklyje“, – sakė kūrėja.

B.Mar prisipažino šiuo spektakliu, jo pasirinkimu norėjusi pasakyti, kad svarbiausia ir kūryboje, ir gyvenime yra meilė, jos ieškojimas.

„Skausmingas, pilnas nusivylimų, džiaugsmo, transformacijų ir šviesos. Žmogiško ryšio ieškojimas, per kurį pažįstame save ir tą nežemišką jėgą, slypinčią mumyse. Visa kita ne taip svarbu. Man regis, tai ir yra šio spektaklio ilgo gyvavimo paslaptis – stebėdami spektaklio herojės jausmų virpesius žiūrovai atpažįsta, prisimena save. Man ne kartą teko vykstant spektakliui matyti ašaras žiūrovų akyse“, – tikino B.Mar.


KAS: monospektaklis „Meilužis“.

KUR: Teatro klube (Vilniaus g. 22).

KADA: gegužės 23 d. 19 val.


Šiame straipsnyje: teatraskulktūraspektaklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių