Siaubo trileris, kuris gali būti gera pamoka

Vis dažniau girdime pranešimus apie vienišus senukus, kuriuos jų namuose apiplėšia, o neretai ir nužudo jauni žmonės. Lietuvoje tokie nusikaltimai dažniausiai vyksta pagal tą patį scenarijų su panašia atomazga.

Kitoks variantas

Jei kas nors mūsų šalyje sugalvotų apie tai kurti filmus, visi jie skirtųsi tik atskiromis detalėmis. O dabar ekranuose pasirodęs amerikiečių trileris "Mirties namai" tokią situaciją pateikia visai kitaip. Todėl ir mums ją pažiūrėti bus ne tik įdomu, bet ir naudinga. Gal kai kas, pavyzdžiui, politikai ir teisininkai ryšis radikalesniems žingsniams, kurie pagaliau padėtų žmonėms jaustis saugiau. O kol valstybinės politikos šioje srityje nėra ir įsigyti ginklą savigynai yra nepaprastai sudėtinga, pasisemkime patirties iš tų, kuriems šūkis "mano namai – mano tvirtovė" yra ne tik graži frazė, bet ir instrukcija veikti.

Pavojai svetimame name

Matėme daugybę filmų, kuriuose būstą pakeitę naujieji gyventojai atsiduria tikroje mirtinų pavojų irštvoje. Šį kartą palikime ramybėje tuos mistinius trilerius, kuriuose naujakuriams ramiai gyventi neleidžiantys visokie bildukai arba seniai čia įvykdytų nusikaltimų šmėklos. Realiame gyvenime su jais susidurti yra niekingai maža tikimybė. O štai apiplėštas arba net nužudytas atokiame name gali būti kiekvienas. Ir tokių nusikaltimų motyvacija neretai būna ne tik noras pasipelnyti.

Kai kam tai galimybė padidinti adrenalino kiekį kraujyje ar patenkinti savo šlykščiausius instinktus, o gal net griebtis kirvio verčia studentui Raskolnikovui kadaise protą sudrumtusi pragaištinga teorija.

Jos šiurpius atgarsius girdėjome ir Trumano Capote's romane "Šaltakraujiškai", ir austrų režisieriaus Michaelio Haneke's "Smagiuose žaidimėliuose" (1997 m.), kuriuose jaunų žmogžudžių motyvaciją galėtų suprasti nebent didelės patirties turintis psichiatras.

Kalta aplinka

Naujo siaubo trilerio "Mirties namai" (originalus pavadinimas "Don't Breathe" liepia "Nekvėpuok!") jaunų žmogžudžių motyvus suprasti nesunku. Čia jau, kaip sakoma, aplinka kalta. Ir pozityvių žygdarbių neskatinanti ištuštėjusio Detroito atmosfera, ir šeiminės aplinkybės paskatina griebtis smurto. Asocialioje šeimoje su taurelės nevengiančia motina ir patėviu gyvenanti mergina Roki bei jos dar į mokyklą neinanti sesutė niekad nejautė namų šilumos. Nieko nuostabaus, kad vienintelė merginos svajonė – kuo greičiau pabėgti iš mirusio miesto.

Tuščiomis kišenėmis tokios svajonės nerealizuosi. Todėl Roki susigundo nešvarios veiklos nevengiančio vaikino Monio pasiūlymu apiplėšti netoliese gyvenantį vienišą vyrą, seife laikantį daugiau nei 0,25 mln. JAV dolerių. Atrodo, kad šis turtuolis bus lengvas grobis, nes vyras yra visiškai aklas. Ilgai nedvejojusi mergina sutinka dalyvauti apiplėšime kartu su Moniu ir jai neabejingu draugu Aleksu. Jeigu trijulė būtų mačiusi veiksmo trilerį "Aklas įniršis" ar japonišką samurajų dramą "Zatoiči", tai tikrai nebūtų pagalvoję, kad susitvarkyti su aklu vyriškiu bus labai paprasta. Nes abiejų šių filmų herojai – Vietnamo kare regėjimą praradęs karys ir japonų samurajus – buvo vikresni už reginčiuosius, ir kardas abejų rankose buvo už žudikų kulkas greitesnis. "Mirties namų" šeimininkas – taip pat buvęs kariškis ir tai labai svarbi filmo aplinkybė.

Moka valdyti emocijas

Kai aklas vyras pajuto, kad jo būste atsirado nekviestų svečių, kurie šeimininkui nieko gera nežada, jis ėmė energingai veikti ir namus paverčia aklinai uždaryta tvirtove, pilna užpuolikams nežinomų spąstų. Nuo šio momento prasideda tikras aktoriaus Stepheno Lango benefisas. Jo herojus per visą filmą teištaria vos kelias frazes, užtai kiekvienas jo judesys tik dar labiau didins svetimo turto pasigviešusių grobikų siaubą ir desperatišką troškimą išgyventi.

Kad iš Urugvajaus kilęs režisierius Fede Alvarezas moka valdyti žiūrovų emocijas, įsitikinome žiūrėdami jo "Piktuosius numirėlius". "Mirties namai" šią filmo autoriaus savybę dar labiau patvirtina.


"Mirties namai" ("Don't Breathe") ***

Siaubo trileris. JAV, 2016 m. Rež. F.Alvarezas. Vaidina S.Langas, Jane Levy, Dylanas Minnette, Danielis Zovatto.

veiksmas 2

humoras 0

įtampa 3

erotika 1

siaubas 3



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių