„Quorum“ paklūsta ir madrigalai, ir popmuzika

Ansamblis "Quorum" – vienintelė profesionali vyrų vokalinė grupė Lietuvoje, dainuojanti išskirtinai a cappella. Ji propaguoja tokią dainavimo manierą, kai patys atlikėjų balsai atstoja muzikos instrumentus.

Lietuvoje gerai žinomas kolektyvas atlieka įvairių stilių ir epochų kūrinius, jų koncertiniams pasirodymams būdingas žaismingumas, improvizacija ir rafinuotumas.

Grupę sudaro penki atlikėjai: Vitalijus Neugasimovas – kontratenoras, Marius Turlajus – tenoras, Gintautas Skliutas – baritonas, Romanas Savickas – bosas, Žygimantas Gudelis-Gon – vokalinė perkusija.

p>"Stengiamės išvengti gryno akademizmo ir kiekvieną kartą kūrinius atliekame vis kitaip, palikdami erdvės improvizacijai, – sako grupės įkūrėjas V.Neugasimovas. – Kitas svarbus mūsų bruožas – balansuojame tarp klasikos ir populiariosios muzikos. Dauguma mūsų aranžuočių stiliaus atžvilgiu užima tarpinį variantą, tai savotiškas kompromisas tarp akademinės ir estradinės muzikos. Kai kur yra polistilistikos bruožų, kai kur yra tokių stilizacijų, kai senovinės muzikos kūrinys atliekamas šiuolaikiškai, ir atvirkščiai. Bet pagrindas, iš vienos pusės, yra popmuzika, iš kitos – polifoninė barokinė muzika bei renesanso madrigalai."

– Kaip kilo idėja suburti ansamblį "Quorum" ir kodėl taip pasivadinote?

– Vaikystėje, kai mokiausi muzikos mokykloje, išgirdau kolektyvą "Swingle Singers" iš Prancūzijos – jie dainavo aštuoniese: ir vyrai, ir moterys. Man padarė labai didelį įspūdį tai, kokius stebuklus gali daryti vieni balsai. Vėliau buvo bandymų daryti ką nors panašaus, bet ne dėl kokios komercijos ar kad būtume unikalūs. Buvo toks jausmas, kad Lietuvoje tokio analogo nėra, ir atsirado vidinis tikėjimas, kad tas dalykas Lietuvoje būtų prasmingas ir reikalingas. Kai baigiau mokslus, paskambinau Vytautui Gailevičiui, kuris irgi buvo tokios muzikos gerbėjas, susitikome, ir viskas prasidėjo... Pasivadinti "Quorum" pasiūliau aš, ši mintis į galvą atėjo spontaniškai. Žodis "quorum" reiškia tam tikrą žmonių skaičių, kurių pakanka tam, kad įvyktų posėdis, o jame priimti sprendimai turėtų galią. Terminas paimtas iš politikos.

– Kas jus įkvepia dainuoti tokią muziką?

– Visų pirma įkvepia tie kolektyvai, kurie gerai atlieka panašią muziką. A cappella savaime yra žavi, nes joje mažiau chemijos, sintetikos ar net agresijos, sklindančios iš kai kurių instrumentų. Įkvepia tiesiog pati muzikavimo maniera ir faktas, kad mums nereikia papildomų įrankių, kad mes per tą muziką galime labiau save atskleisti, pažinti ir jausti vienas kitą. Tai – didžiulis džiaugsmas. Kitas inspiracijos šaltinis yra kūriniai, nuostabios seniai ar neseniai sukurtos melodijos, kuriose mes galime surasti daug peno kūrybinei saviraiškai, nes atliekame ir savo kurtas dainas. Svarbus ir pats žmogiškasis veiksnys – bendravimas. Kolektyvinio muzikavimo jausmas ir džiaugsmas mus nuolat įkvepia ir palaiko.

– Kiek "Quorum" pasirodymams yra svarbi improvizacija?

– Dabar galbūt ne tiek daug, kiek anksčiau, nes kurį laiką mes apskritai palikdavome tokias formas, kai kiekvienas galėjo daryti bet ką. Dabar mūsų kolektyvas yra tiek pat akademiškas, tiek pat kūrybiškas, kad galėtų visiškai konkrečiai ir aiškiai atlikti tai, kas numatyta. O improvizacija atsiranda ne tik per repeticijas, bet ir gyvuose pasirodymuose, kai atsiranda kontaktas su publika ir noras sustiprinti tą emocinį poveikį. Jeigu mes neturėtume tam erdvės, laikytume save atlikėjais siaurąja to žodžio prasme, greitai išsisemtume. Labai svarbu jausti, kad turi pravertas duris, gali ką nors padaryti vis kitaip, nes pasirinkimo laisvė muzikantui yra labai svarbi.

– Užsiminėte, kad vengiate dainuoti avangardinę muziką. Kodėl?

– Tai darome labai retai. Viena priežasčių tai, kad dabartiniame pasaulyje, manau, yra pakankamai destruktyvių dalykų, žeidžiančių žmogaus orumą ir pusiausvyrą ir per muziką gilinti tuos dalykus nelabai norisi. Mes nesiekiame dainuoti apie tai, ką matome aplinkui, – kaip tik stengiamės per savo meną žmones nuteikti kiek įmanoma pozityviai, kad tai įgautų ugdomąjį, tonizuojamąjį ir raminamąjį poveikį, grąžintų prie gamtos. Iki šiol mes nesirinkome tokių autorių. Vis dėlto visai neseniai Laurynas Vakaris Lopas pasiūlė specialiai mums parašytą kūrinį, tai turėtų būti Lietuvoje analogų neturintis precedentas.

– Ansamblis susikūrė 2005 m. Ar dabar jau yra galutinai susiformavusi "Quorum" meninė vizija?

– Mūsų braižas – populiari muzika su gera doze klasikos. Žinoma, tai nėra absoliučiai unikalu, nes pasaulyje yra daug kolektyvų, kurie užima tarpinę poziciją tarp džiazo ir klasikos, tarp džiazo ir popmuzikos ir t. t. Esame išbandę daug muzikos žanrų, dainuojame ir įvairiomis kalbomis, perdarome dainas iš filmų, animacijos. Bet yra tam tikri repertuariniai prioritetai, vienaip ar kitaip, mes dainuosime akademinę ir populiariąją muziką. Didžiąją dalį mūsų programos šiuo metu sudaro "The Beatles" dainos: šio vyrių kvarteto dainavimas yra labai patogus a cappella transkripcijoms. Žinoma, kaip keisis mūsų meninė koncepcija ateityje, dabar sunku pasakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių