Pragaro viešbutis Mumbajuje (filmo apžvalga)

Prieš vienuolika metų grupelė teroristų nusitaikė į vieną didžiausių Indijos miestų Mumbajų – čia jie surengė net dvylika skirtingų atakų pačiose lankomiausiose miesto vietose. Vienas taikinių buvo prabangus ir turistų mėgstamas viešbutis "The Taj Mahal Palace Hotel", kurio svečių išgyvenimo istoriją pasakoja tikrais įvykiais pagrįsta juosta "Mumbajaus viešbutis".

Nei senas, nei naujas teroras

Pirmą kartą terminas "teroristas" buvo paminėtas praėjus keleriems metams po monarchiją nuvertusios Prancūzijos revoliucijos – prancūzų filosofas Francois-Noelis Babeufas tuomet taip pakrikštijo vieną iš revoliucijos organizatorių Maximilieną de Robespierre‘ą, kuris su bendrininkais perėmęs valdžią įvedė ne ką geresnę valstybės valdymo formą – diktatūrą. Tuomet tris mėnesius prancūzai gyveno teroro režimu, kadangi naujoji valdžia ėmėsi valyti viršūnes ir aristokratiją nuo puvimo naudodami viešus giljotinavimus ir linčo teismus.

Per žiniasklaidą terorizmo terminas išpopuliarėjo 1970-aisiais, po Izraelio ir Palestinos, taip pat Šiaurės Airijos bei Baskų krašto konfliktų, kurių metu padaugėjo atakų prieš civilius. Šie konfliktai visada įvykdavo neplanuotai ir nusinešdavo itin daug niekuo dėtų žmonių gyvybių, o likusieji gyvieji toliau gyvendavo baimėje, kadangi niekada negalėjo žinoti, kada bus kitas smūgis. Iš čia ir termino pavadinimo šaknys – žodis "terorr", išvertus iš lotynų kalbos, reiškia "baimė" arba "siaubas".

Teroras kino ekranuose

Kaip galima numanyti, tikrai buvę ar išgalvoti teroro aktai yra itin gera medžiaga dramatiškam kino filmui sukurti. Ar tai būtų išgalvota istorija, ar tikrai įvykiais paremta drama, bet kokiu atveju veiksmas matomas kino ekranuose prikausto dėmesį ir virpina širdį, o jeigu dar atsiranda veikėjas, kuris visus išgelbėja arba pasiaukoja – filmo sėkmė, bent jau tarp veiksmą ir riteriškumą mėgstančių žiūrovų, garantuota.

Tikromis tokio žanro sėkmės istorijomis galima vadinti beveik visą "Kieto riešutėlio" franšizę – joje paprastas vyrukas Džonas Makleinas nukauna visą šutvę su keistu akcentu kalbančių teroristų net keletą kartų. Christopherio Nolano atgaivintas Betmenas taip pat kovoja su miestą gąsdinančiais teroristais, o visų laikų geriausias šnipas Džeimsas Bondas jau daugelį metų iš eilės siekia apginti karalienę ir pasaulį nuo katastrofų ir įvairiausio tipo blogiukų, grasinančių susidoroti.

Ir, aišku, yra juostų, kurios atpasakoja ir primena tikrus įvykius, kurie toli gražu nėra tokie romantiškai herojiški – filmai apie Rugsėjo 11-osios atakas Jungtinėse Amerikos valstijose, Miuncheno teroro aktą, susirėmimus Šiaurės Airijoje ir kiti. Vieni filmai, nors ir pasakodami tikrus įvykius, net sugeba įpinti humoro gaidelių – "Čarlio Vilsono karas" būtų vienas geriausių to pavyzdžių.

Pragaro viešbutis

Juostoje "Mumbajaus viešbutis" bus pasakojama tikra didvyriška istorija apie vieną pagrindinių išpuolio vietų – prabangų "The Taj Mahal Palace" viešbutį, kuriame vyko įkaitų drama ir nugriaudėjo net šeši sprogimai. Išpuolio metu jame svečiavosi daugiau kaip 450 svečių iš viso pasaulio – apie 200 jų pavyko išgelbėti ugniagesiams, tačiau likę svečiai buvo įkaltinti tikrame pragaro viešbutyje.

 

 

Keliasdešimt žmonių per šią ataką žuvo – dauguma jų buvo savo gyvybę dėl kitų paaukoję viešbučio darbuotojai. Tačiau filme "Mumbajaus viešbutis" susipažinsime su viešbučio šefu Oberojumi ir padavėju Ardžunu (jį vaidina seniai išpopuliarėjęs aktorius Devas Patelis). Šie du bebaimiai didvyriai drąsiai žvelgė į akis teroristams ir rizikuodami savo gyvybe padėjo išgelbėti beveik visus teroristų uzurpuoto viešbučio svečius.

Prie jų prisidėjo ir viešbučio svečiai bei jauni tėvai Deividas su gražuole žmona Zahra. Jų pagrindinis tikslas – padaryti viską, kad išgyventų kartu su savo naujagimiu. Tačiau ar pavyks visiems išgyventi ir išsilaisvinti iš kurčių maldavimams ir prašymams teroristų rankų? Kai kuriems pavyks, o kai kurie įeis į istoriją kaip žuvusieji. Kurie – sužinosite filme.

"Mumbajaus viešbutis" (angl. "Hotel Mumbai")

Žanras: drama, trileris

JAV, Australija, Indija, 2018

Režisierius Anthony Maras

Vaidina D. Patelis, Armie Hammeris, Jasonas Isaacsas, Nazanin Boniadi, Anupamas Kheras.

Įvertinimas:

Scenarijus 1/3;

Įtampa 2/3;

Muzika 1/3;

Aktoriai 2/3;

Režisūra 2/3;

Bendras:1,2

Kino teatruose "Forum Cinemas" Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – nuo balandžio 19 d. dar galima pamatyti tris premjeras.

Sėkmės kvapas

Visoms paauglėms, svajojančioms apie šlovę ir karjerą muzikiniame pasaulyje, subalansuota juosta "Jaunoji žvaigždė", kurios angliškas pavadinimas yra tiesioginė nuoroda į Nirvanos superhitą "Smells Like Teen Spirit", pasakos būtent tokią istoriją. Jaunoji Violeta – drovi, bet talentinga mergina, kuri turi didžiulę svajonę būti išgirsta viso pasaulio. Aplinkybės susiklosto itin palankiai – savo gimtajame kaimelyje pamačiusi reklamą apie jaunųjų atlikėjų konkursą, Violeta surizikuoja ir užsiregistruoja. Toliau seka tikra sėkmės istorija, primenanti neseniai "Oskarų" tuntą susišlavusią juostą "Taip gimė žvaigždė".

Bijok verkiančios moters

Seniai Meksikoje įvyko siaubingas nutikimas – įniršio apimta motina nuskandino savo mažamečius vaikus, o vėliau supratusi, ką padarė, nusižudė. Nuo tol po pasaulį sklando jos dvasia, kurią atpažinti galima išgirdus ją verkiant. Filme "Verkiančios moters prakeiksmas" galėsime išgirsti jos širdį plėšiantį verksmą ir stebėti socialinės darbuotojos Anos kovą su motina, kuri skriaudžia savo vaikus, bei piktąja dvasia, kuri grasina nuskriausti pačios Anos mažylius. Jai padėti gali tik keistas, magija užsiimantis kunigas, su kuriuo kartu ir teks kovoti prieš šiurpą keliančią Verkiančią moterį.

Drakoniškos atostogos

Trys draugai – vegetaras drakoniukas Oskaras, dygliakiaulė Matild ir drakoniukas Riešutėlis išsiruošia į seniai užtarnautas atostogas laivu. Tačiau ilgai lauktas poilsis apkarsta sudužus jų kruiziniam laivui ir netikėtai susidūrus su pikčiurnomis jūriniais drakonais – šie karingai atrodantys drakonai susidraugauja su trimis draugais tik tada, kai Riešutėlis išgelbėja vieną jų mažylį. Bet ir tai ne viskas – susibičiuliavus su jūriniais drakonais, paaiškėja, kad gentis kenčia nuo klastingų augalų, kurie veja drakoniukus iš jų namų. Taip Riešutėlis su draugais pradeda kova su paslaptingais priešais juostoje "Drakoniuko Riešutėlio nuotykiai: atostogos džiunglėse".

buvaukine.lt


Šiame straipsnyje: filmaskinasMumbajaus viešbutis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių