Po jurbarkiečio teismo – apie košmarišką patirtį: pareigūnai išsukinėdavo smurtautoją

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį, kai Tauragės apylinkės teismas paskelbė nuosprendį smurto ir mėginimo išžaginti nepilnametę jurbarkietę byloje, skirdamas merginos skriaudėjui lygtinę bausmę, pastarasis sprendimas gerokai įsiutino visuomenę. Sukurta elektroninė peticija, adresuota Aukščiausiojo Teismo pirmininkui. Ją kartu su kitais tūkstančiais žmonių pasirašiusi žinoma šalies dizainerė, papuošalų kūrėja Anna Mangirdienė, viešai prabilo apie vaikystėje ir santuokoje patirtą smurtą bei kreipdamasi į šalies vadovus prašė ginti silpnesniuosius.

Kreipėsi į valdžią

„Aš esu Anna Mangirdienė, moteris, kentusi tėvo ir pirmojo vyro smurtą, ir šiuo viešu laišku kreipiuosi į Lietuvos visuomenę, Lietuvos Prezidentą, Seimo pirmininką, Vyriausybės vadovą, Generalinį Prokurorą, taip pat visas organizacijas, ginančias moterų teises. Kaip ir dauguma Lietuvos piliečių, esu šokiruota paskelbtu teismo sprendimu, kai suluošinęs merginą visomis prasmėmis ir ją paniekinęs vaikinas jokios realios bausmės negavo! Šį laišką rašau su skausmo gumulu, įstrigusiu gerklėje, ašaromis akyse, sunkiai rinkdama žodžius, nes nebegaliu tylėti!“ – mintimis dalijosi atvirumu pulsuojantį laišką socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbusi žinoma moteris.

A. Mangirdienė neslėpė – jai iki trylikos metų teko kęsti žiaurų tėvo smurtą. „Aš tiesiog neturėjau kur dingti, nes niekam nebuvau įdomi! Būdama vaiku aš norėjau mirti – planavau atsigulti ant bėgių, nes gyvenome šalia traukinių stoties, tačiau neišdrįsau. O kiek yra išdrįsusių, ir pasitraukusių iš gyvenimo?!“ – retoriškai klausė siaubingus išgyvenimus vaikystėje patyrusi dizainerė.

Vaikystėje ir santuokoje patyrė smurtą

Tėvo smurtą patyrusi papuošalų kūrėja bauginančių patirčių neišvengė ir ištekėjusi – ranką prieš ją kėlė sutuoktinis, nors šalia buvo mažutėlis jųdviejų sūnus.

Aš kaip ne viena smurto paliesta moteris, žinau, kaip gyvenimą griauna tokia patirtis – tai, ponai, ne vienos moters drama, tai – mūsų visuomenės tragedija!

„Pareigūnai, užuot gynę mane, išsukinėdavo smurtautoją, mat jis buvo jų kolega policininkas! Esu moteris, subūrusi patyrusias smurtą moteris, kurios dalijasi savo kančia, ieško pagalbos, ir tiki, kad valstybė jomis rūpinasi! Taigi, aš – nieko nebijau, Prezidente, Seimo pirmininke ir Premjere, nes aš žiūrėjau tiesiai į akis žmogui, kuris manes vos neužmušė, nes norėjo pamokyti, ir sūnui parodyti, kur „nepaklusnių bobų“ vieta. Kiekvieną kartą aš bijojau dėl savo vaiko, kurį gyniau savimi. Tačiau žinote, ko aš tada bijojau labiausiai? nužudyti jį – štai ko bijojau labiausiai! Taip, supratote teisingai, nedaug trūko, kad griebčiau virtuvinį peilį, ir teisingumą įvykdyčiau pati, nes jau žinojau – manęs ir vėl niekas neapgins“, – pasidalytame laiške atviravo A. Mangirdienė.

„Taigi, aš kaip ne viena smurto paliesta moteris, žinau, kaip gyvenimą griauna tokia patirtis – tai, ponai, ne vienos moters drama, tai – mūsų visuomenės tragedija! Šiandien pademonstruotas valstybės požiūris į moterį ir smurtą bei prievartą prieš ją! Toks teismo sprendimas mane nubloškė į mano praeitą gyvenimą, iš kurio mane ištraukė psichologai, ir kasdienis darbas su savimi. Tikrai ne tie, kurių pareiga buvo tai padaryti – juk visi mokame mokesčius už teisingumą, ir saugumą mūsų valstybėje!“ – pabrėžė moteris, smerkdama vakar Tauragės apylinkės teisme nuskambėjusį nuosprendį nepilnametės jurbarkietės skriaudėjui.

Ragina ginti silpnesniuosius

A. Mangirdienė pabrėžė, jog nereikia mojuoti baudžiamuoju kodeksu, juo dangstytis ir aiškinti, kad įstatymai tokie, kad nieko negalima padaryti.

„Aš jums atsakau, ponai, – įstatymus kuria žmonės, ne ateiviai, todėl, jei Seimo nariams tikrai būtų svarbūs žmonės, o ne jų valdžia, asmeninės kišenės, ir rinkimai – seniai būtų pateikę svarstymui baudžiamojo kodekso pataisas, ir sugriežtinę bausmes tokiems, kurie kelia ranką prieš silpnesnį!“ – plika akimi matomas opas sistemoje vardijo ji.

Pasak moters, valstybės stiprybė matuojama rūpesčiu, ir sugebėjimu apginti silpniausius.

Aš, būdama trijų vaikų mama, mieloji, tave labai apkabinu, nors nepažįstu tavęs – aš esu tai išgyvenusi ir žinau, kad žmogaus siela viską gali… Tik ar privalo?

„Prezidente, nejau tokia yra gerovės Lietuva? Jūs pats lankėte mergaitę, matėte ją, turite dvi dukras. Ar nemanote, kad toks sprendimas – tai dar vienas, tik dabar jau valstybės, – smurtas prieš nepilnametę, moterį? Nejau tokioje valstybėje mes gyvensime? Tik laiko klausimas, kai kantrybės ir vilties sulaukti teisingumo pritrūkę žmonės imsis linčo teismo! Ir, jei to nepadarys auka, tai kieno nors tėvas, brolis, vyras tai įvykdys“, – spėjo dizainerė.

Užjaučia nepilnametės tėvą

Paviešinsi šį atvirą savo laišką socialiniame tinkle „Facebook“ D. Mangirdienė neslėpė labai užjaučianti sumuštos ir bandytos išžaginti nepilnametės tėvą. Ir pridūrė, jog tokio tėvo kaip jis, D. Mangirdienė, deja, neturėjo, nes jos tėvas esą buvo seksualiai priekabiavęs sadistas, naikinęs viską, kas brangu.

„Verkiu su jumis kartu, nes žinau tą beviltiškumo jausmą, kai nieko negali pakeisti! Aš užjaučiu būsimą sudaužytos mergaitės vyrą, nes žinau, kaip kentė mano mylimas žmogus! Aš, būdama trijų vaikų mama, mieloji, tave labai apkabinu, nors nepažįstu tavęs – aš esu tai išgyvenusi ir žinau, kad žmogaus siela viską gali… Tik ar privalo?“ – retoriniu klausimu skausmo žodžiais persmelktą laišką baigė žinoma moteris.

Primename, kad kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone gegužės 26 dieną suluošinęs ir mėginęs išprievartauti aštuoniolikmetis buvęs kikboksininkas ketvirtadienį išgirdo Tauragės apylinkės teismo nuosprendį. Jam skirta trejų metų ir keturių mėnesių lygtinė bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Sprendimą skųs ir prokuratūra

Pastarąjį teismo sprendimą penktadienį pranešė skųsianti Klaipėdos apygardos teismo prokuratūra, nes teismo sprendime pasigesta įvykdytų sunkių seksualinių nusikaltimų pobūdžio ir pavojingumo analizės, aukos valios palaužimo būdo – brutalaus fizinio smurto, sukėlusio skausmingą ir ilgalaikį aukos sveikatos sutrikdymą, įvertinimo bei argumentų pripažinti kaltininko gailėjimąsi nuoširdžiu.

Nuleisti rankų neketina ir nepilnametei atstovaujantis advokatas Mindaugas Vasiliauskas, ketvirtadienį portalo žurnalistams teigė rekomenduosiantis savo klientui taip pat apskųsti Tauragės apylinkės teismo sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

Nelaimė – praėjusią gegužę

Primename, jog visuomenę sukrėtusi istorija, kai per vakarėlį Tauragės rajone, kaimo turizmo sodyboje, buvo sumušta ir mėginta išžaginti nepilnametė jurbarkietė, įvyko pernai gegužės 26 dieną. Nukentėjusioji iki birželio 12 dienos buvo gydoma Kauno klinikose.

Po to žiauriai sumušta mergina iškart buvo nuvežta gydymui į reabilitacijos kliniką. Pasak specialistų, dieną, kai įvykdytas nusikaltimas, jai buvo sukeltas ne tik fizinis skausmas – sulaužytas žandikaulis, išmušti dantys, bet ir potrauminis stresas.

Įtariamasis buvo neblaivus – po nusikaltimo jam nustatytas 1,12 promilės girtumas.

Pasak prokuratūros, byloje merginos patirti sužalojimai kvalifikuoti kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, nes tokią išvadą pateikė teismo medicinos ekspertai, įvertinę patirtus sužalojimus ir dėl jų kilusias pasekmes sveikatai.

Įtariamasis savo kaltę pripažino ne iš karto, o tik baigiant tirti nusikaltimus – po maždaug 30 liudytojų ir aukos apklausų. Daugumoje apklausų dalyvavo psichologas, atlikta ne viena ekspertizė, surinkti ir išanalizuoti būtinieji duomenys.

Byla sausį išnagrinėta per vieną dieną. Joje taikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
labai liudnai,matant L Seime 99% vyru [zinoma ,dauguma valstybiu stengiasi atmesti moteru dominavima valstybes valdyme---o veltui!!! moteris ir vyras !! --tai netik sheimos BALANSAS!! ir valstybes valdyme xx1 amziuje turetu buti LYGYBE

vijole

vijole portretas
Reiktu didziuotis dizaineres drasa pavieshinant Lietuvos vyru [[nors Jurbarko kikimoras ir near lietuvis!!]] smurta pries moteris ir vaikus ,,Ir kas idomiausia ----kad tie smurtautojai -didvyriai! =labai bijo VYRU lygiu ju fiziniai jegai ..Geda mano mylimai tevynei,,kad mes" turime" ir savo ir iveztiniu niekadeju-banditeliu Taciau prisimenant ,kaip buvo nugalabytas vilijampoles"kikimadze" boksininkas[[kuris moteris gatveje dauzydavo]]] nushove is uz krumo pamenu ,,persasi mintis ,,kad ir jurbarko mishruna -kiki shmiki ,,kas nors nugalabys

Kaimiete

Kaimiete portretas
Taigi prezidentas atejo kurti gerove .Kur dingo ?????
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių