Nuo romano – dideliems iki pasakų – mažiems

Nacionalinės bibliotekų savaitės renginių programoje šiandien – klaipėdiečio rašytojo romano sutiktuvės, o rytoj – pasakų sekimo konkurso startas.

"Mirties varos" – duoklė istorijai

Naujo istorinio romano "Mirties varos" autorius Juozas Šikšnelis – prozininkas, dramaturgas, išleidęs 18 knygų. Apdovanotas už kūrybą LR VRM premija, Žemaitės ir Ievos Simonaitytės literatūrinėmis premijomis. Nuo 1973-iųjų dirba Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekoje, nuo pernai yra jos direktorius.

"Mirties varos" – istorinis romanas su tirštu nuotykių užkulu. Iš psichoanalizės žodyno: vara – jėga, kreipianti organizmą į tam tikrą tikslą, o mirties varos – organizmo siekis visas įtampas sumažinti iki nulinio taško.

Šią knygą J.Šikšnelis pradėjo rašyti 2006-aisiais, nuo rankraščio iki leidybinio varianto daug kas pakito. Rašydamas autorius naudojo visus prieinamus istorinius šaltinius lietuvių, rusų ir lenkų kalbomis.

Šnekučiuosis apie skaitymo geismą

Romane aprašomas Napoleonas ir jo kariuomenė Vilniuje, Aleksandras I bei intrigas rezgantys jo patarėjai, mirtį nešanti Egipto faraonų laikų skulptūrėlė, Napoleono karių kapavietę tyrinėjančio šiandienos antropologo meilės, gyvenimo ir pažiūrų keliai bei klystkeliai. Kūrinyje atskleidžiamos netikėtos tolimų epochų ir žmonių likimų projekcijos, kurios nepaiso nei istorinių, nei tautinių sąlygotumų.

Kūrinio sutiktuvėse dalyvaus ir apie mirties varas bei skaitymo geismą šnekučiuosis rašytojas Rolandas Rastauskas, istorikas dr. Jonas Genys, trimitininkas Vytautas Grubliauskas–Kongas.

J.Šikšnelio romano pristatymas – šiandien 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje (Herkaus Manto g. 25).

Aktorė vaikus pakvies į kelionę

I.Simonaitytės bibliotekos paskelbtą konkursą "Grąžinkim pasakas vaikams" pradės teatro "Žalia varna" aktorė ir rašytoja Aurelija Čeredaitė su jos pačios sukurta pasakaite apie Eželį.

Poetiškos sielos Eželis su vaikais statys vaizduotės laivą ir nukeliaus į Žemaitiją ant Lopaičio bei Moteraičio piliakalnių, nes vaizduotės laiveliu galima vykti į bet kurią pasaulio vietą... Tos kelionės metu laivelio burė pavirsta į šešėlių teatro ekraną. Vaikai galės kartu muzikuoti, deklamuoti ritminius eilėraščius bei pritarti dainuojant daineles. Šis susitikimas skirtas ikimokyklinio amžiaus ir pradinių klasių vaikams.

Aktorė A.Čeredaitė spektaklius vaikams kuria naudodamasi patirtimi, kurią įgijo studijuodama Europos psichodramos institute. Nuo 2006-ųjų ji yra Tarptautinės lėlininkų organizacijos "UNIMA Lietuva" prezidentė.

Pasakos sekimo rytmetys – rytoj 10.30 val. I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje (Herkaus Manto g. 25).



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Žinote, nieko prieš žmogų neturiu, bet kiek daug Klaipėdoje turime veidų, o žiniasklaidoje šis jau gerokai pabodo...

liepa

liepa portretas
dar
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių