- Darius Sėlenis
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
Po trijų savaičių Uzbekijoje informacinių sistemų analitikas Arūnas Požėra šypsojosi: "Ten supratau, kad plovą Lietuvoje gaminau pernelyg teisingai ir ilgai." Pagrindinis matavimo inžinerijos mokslų daktaro kelionės tikslas buvo įsigilinti į plovo virimo subtilybes.
Per ilgai – negerai
Dešimt metų iš knygų, informacijos internete plovą pagal tikras tradicijas ir receptus gaminantis plovas.lt blogeris Arūnas įgyvendino svajonę nuvykti į Uzbekiją – visoje Vidurinės, Pietų Azijos, Kaukazo ir Artimųjų Rytų šalyse garsėjančioje šio patiekalo gamyba.
Su 16 metų sūnumi Pijumi Uzbekijoje A.Požėra apsilankė beveik 20 įvairiausių restoranų, kavinių, užeigų ir stebėjo, kaip gaminamas plovas ir kiti populiarūs patiekalai – pyragėliai su mėsa samsa, sriuba šurpa, šašlykai.
"Nesu arogantiškas pasipūtėlis, visada pabrėžiu, kad esu tik mėgėjas, galiu klysti, bet ten šiek tiek nusivyliau sužinojęs, kad plovą gaminu teisingai, net pernelyg teisingai ir ilgai, – šyptelėjo A.Požėra, kurio dažniausiai verdamas plovas – vestuvinis, gaminamas laikantis senųjų plovo gamybos tradicijų. – O jie – pyst, ir plovas pagamintas. Išsižiojęs žiūriu ir klausiu, o kodėl iškart dedate morkas su vandeniu, kodėl dabar nekepate mėsos. Mane domino subtilybės, niuansai, detalės. Nustebau išvydęs, kad dauguma uzbekų plovą gamina paprasčiau, o aš – teoriškai teisingai, net pernelyg laikydamasis tradicijų. Jie taip pat pripažįsta tradicijas, tačiau ne visada laikosi, plovas gali būti įvairus. Priklausomai nuo vietovių ar miestų."
Kaip uzbekai reaguodavo į keistuolį, kuris prašydavo leisti stebėti plovo gamybą? Labai teigiamai. Ir apibūdinimas – "lietuvis, kuris namie turi kazaną (platų katilą pusiau apvaliu dugnu, kuriame gaminami įvairiausi patiekalai – red. past.) – būdavo tarsi visas duris atveriantis slaptažodis.
Ypač teigiamai reaguodavo vyresniosios kartos uzbekai, kažkada turėję nemažai ryšių su Lietuva: kažkas tarnavo mūsų šalyje, kažkas turi giminių ar draugų nuo armijos laikų.
"Buvau pas jus, lankiausi Rygoje", – kartais nuskambėdavo ir tokia frazė.
Daugybė plovo rūšių
Susitaręs išvakarėse, kitą dieną nuo ryto A.Požėra kartu su uzbekais, plovo virėjais, pjaustydavo morkas, berdavo prieskonius ir stebėjo plovo gamybą.
"Kai kur užtekdavo pabūti po kelias valandas ir per dieną aplankydavau dvi vietas, kitur – po kelias dienas, – Arūnas stažavosi ir viename geriausių Taškento restoranų "Chustiy‘s Cuisine", kuriame gamina plovą vienas geriausių meistrų. – Visur domėjausi, kada berti druską, kada įdėti ir apkepti mėsą, kad ji nesitroškintų, sužinojau ugnies kūrenimo subtilybių. Supratau, kad itin svarbu parinkti ryžius. Ir paprasčiau pagamintas plovas – taip pat yra plovas, nes yra begalė jo rūšių: Taškento, Bucharos, Ferganos slėnio su dev-zira ryžiais – Andižano, Margilano, Kokando, Namangano, Rištano, Ferganos bei vestuviniai ar Čaichanos".
Legendiniai dev-zira ryžiai, puikiai žinomi plovo meistrams ir mėgėjams, auga tik Ferganos slėnyje: rausvo molio dirvožemis, gausybė vandens bei idealus kraštovaizdis terasoms pavertė vietovę unikalios ryžių rūšies gimtine.
Paprasčiausias plovas buvo gaminamas Karakalpakijoje: jam naudojami tik ryžiai, aliejus, morkos, druska ir aviena – be kumino ir kitų prieskonių.
Arūnas apsilankė kavinėje-čaichanoje, kurioje pasitiko net penkiolika įvairių dydžių kazanų.
"Plovas čia gaminamas greitai, nes iš anksto būna parengtas zervakas – apkepta ir išvirta mėsa su svogūnais ir morkomis. Priklausomai nuo to, kiek žmonių užsisako plovo, uzbekai ant viršaus uždeda ryžių ir baigia gaminti didesniame ar mažesniame kazane, – pasakojo A.Požėra. – Įprastai plovas gaminamas 2–4 valandas, o ten pagamina per 20–30 minučių."
Ryžiai – kaip moterys
Didelį įspūdį A.Požėrai paliko apsilankymas pas apie 60 metų amžiaus plovo meistrą Itkarą, kurio ir tėvas visą gyvenimą gamino plovą.
Su Itkaru mokslų daktaras kalbėjosi iš širdies, nes juos abu sieja meilė plovui.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
I. Zasimauskaitė: per metus mano gyvenime daug kas pasikeitė, pasikeičiau ir aš1
Išgirdus vien vardą ir pavardę – Ieva Zasimauskaitė – daugelio akyse iškyla trapios, lyriškos mergaitės vaizdas, kuri švelniu balsu užkariavo ne tik tautiečių, bet ir Europos širdis ir į Eurovizijos scen...
-
„Kino pavasario“ kritikų pasirinkime – ekscentriška komedija, įtemptos dramos ir kinas iš Afrikos
Neįtikėtina čekų tapytojos ir jos paveikslų vagies draugystės istorija, jaudinanti kelionė po neoninį kriminalinį Berlyno pasaulį, užburiantys kino balsai iš Afrikos, komedija, priversianti juoktis net didžiausius skeptikus, į trumpuosius &...
-
15 kartų komą patyręs M. P. E. Martynenko: atrodė, kad prabėgo 40 metų1
„Bandyti paaiškinti, ką matai, patiri, girdi būdamas komoje, būtų tas pats, kas bandyti padarui be akių paaiškinti, kaip atrodo spalvos... Laikas ten bėga visai kitaip. Kartą pabudęs galvojau, kad prabėgo kokie 40 metų, o i&scaron...
-
Jautri A. Jagelavičiūtės žinutė: skiepai yra vienintelis kelias vėl būti kartu7
Ketvirtadienį socialinių tinklų žvaigždė, stilistė Agnė Jagelavičiūtė jautriai kreipėsi į tautiečius. Žinoma moteris vaizdo įraše kalba apie pandemiją ir skiepus nuo COVID-19. ...
-
JAV roko ikonai B. Springsteenui už alkoholio vartojimą parke skirta 500 dolerių bauda1
JAV roko legenda Bruce‘as Springsteenas dėl alkoholio vartojimo parke turės sumokėti 500 dolerių baudą. Tačiau 71-erių atlikėjui pavyko išvengti bausmės už vairavimą išgėrus ir pavojingo vairavimo. Prokuratūra jos atsisakė mai...
-
E. Vitulskienė: ne kartą sporto salėje teko sulaukti gailesčio žvilgsnių2
Verslininkė Erika Vitulskienė prisipažįsta, kad dažnai žmonės, išgirdę, kad ji intensyviai sportuoja, labai nustemba. „Dažniausiai jaučiu stereotipus sporto salėje, kad jeigu jau pilna moteris, tai ji nieko nepadarys“, – LNK...
-
Modelis ir tinklaraštininkė J. Steponavičiūtė: gardžiuotis gera, išmesti gėda
Pagaminau, suvartojau ir išmečiau – kiek ironiška, bet tokia šių dienų tiesa. Tačiau dėl kai kurių žmonių viskas pamažu keičiasi, žmonės tampa sąmoningesni ir prie to gana efektyviai prisideda žiedinės ekonomikos princ...
-
K. Liukaitytės sesuo Simona tyrinėja kosmosą: prisidėjo ir kuriant marsaeigį „Perseverance“
Mažai kas žino, kad LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ vedėja Karolina Liukaitytė turi dvynę seserį Simoną, fizikos mokslų daktarę. ...
-
Žinomos moterys apie plastines operacijas: ir suartino, ir pokyčius norėjosi slėpti5
Prie pandemijos vargų prisidėjo ir dar viena bėda – žmonės sustorėjo. „Įvairių šalių mokslininkai teigia, kad kūno masė per pandemiją padidėjo nuo 2 iki 6 kilogramų“, – sako medicinos mokslų daktarė, gydytoja diet...
-
E. Dragūnas pranešė liūdną žinią: mirė buvęs grupės SEL narys V. Michnevičius1
Trečiadienį SEL gerbėjus pasiekė liūdna žinia – mirė buvęs grupės šokėjas Viktoras Michnevičius. ...