Ko pageidaujate – sultingo kepsnio ar žinomo veido?
Gaila, kad Andrius Tapinas, sukūręs daugybę televizijos laidų apie sėkmingą verslą, nenoriai dalijasi patirtimi apie savo nesėkmę kuriant restoraną. Jis patyrė: savininko populiarumas ir garsi pavardė – dar ne kozirių tūzas maitinimo įstaigų konkurencijos žaidime.
Dainininkas Alvydas Lukoševičius-Obuolys – žinomas gurmanas ir pakankamai garsus šou pasaulio atstovas. Tačiau jam vos pavyko išgelbėti savo užeigą nuo žlugimo.
Į restoranų verslo vandenis neriantys nauji žinomi žmonės tiki, kad populiari pavardė jiems bus paspirtis. Tačiau suvokia, kad Lietuvoje vien ja pasikliauti neverta.
Lietuviai populiarius veidus labiau vertina gatvėje ar TV ekrane nei restorano iškaboje.
Laidų vedėjas už baro nestovės
Nauja radijo laidų vedėjo Giedriaus Masalskio kavinė Vilniuje dar kvepia dažais. G.Masalskio, kaip verslininko, biografijoje tai jau ketvirtoji viešojo maitinimo įstaiga. „Mano mama beveik visą gyvenimą dirba šioje srityje, todėl kavinėmis labiausiai rūpinasi ji. Norėjau, kad ji jaustųsi reikalinga ir dirbtų mėgstamą darbą“, - kalbėjo G.Masalskis.
„Vos pasklido žinia apie naują mano kavinę, darbuotojai jau pranešė: žmonės įkiša galvą ir klausia, kada bus galima pavalgyti“, - šypsojosi G.Masalskis. Bet vien žinomos savininko pavardės, sakė jis, restoranų versle nepakanka.
“Buvo Andriaus Tapino pavyzdys: jis investavo į verslą ir tikėjosi, kad pinigai suksis savaime. Manau, jei nori sėkmės, turi pats dalyvauti tame versle. Aš organizuoju renginius, o renginiuose maistas – įprastas dalykas. Todėl aš žinau, ką darau”, - įsitikinęs Giedrius.
Jis nestovės už baro, kad priviliotų daugiau klientų, ir nekeis lietuvių valgymo įpročių.
Garsi sesuo – reklama
Viešųjų ryšių specialistė, 37-erių Anne Jennings taip pat susigundė šio verslo idėja. Su vyru Sauliumi ji atidarė nuosavą restoraną “Bistro 18”. Grupės „Skamp“ vokalistės Ericos Jennings sesuo prisipažino, kad apie tai svajojo seniai. Dabar moteris sostinėje Stiklių gatvėje įsikūrusiam restoranui skiria visą savo laiką.
A.Jennings sutiko, kad garsi sesers pavardė gal ir pritrauks daugiau lankytojų, tačiau vien to nepakanka. “Reikia skanaus maisto ir jaukios atmosferos”, - įsitikinusi dainininkės sesuo.
Prancūziško tipo restorane „Bistro 18” ypatingas dėmesys bus skirtas vynui. Stilingai išdėlioti 1600 vyno buteliai iš skirtingų regionų iš karto traukia akį. Padavėjai prie 17-34 litus kainuojančio pagrindinio patiekalo būtinai pasiūlys išsirinkti tinkamiausią vyną.
“Bistro 18” savininkė kalbėjo apie aukščiausios kokybės maistą ir meniu, kuris keisis, priklausomai nuo metų laikų.
“Lankytojams pasiūlysime ėrienos nugarinės, troškinių, pastos, šviežios žuvies bei salotų. Mūsų restorane dominuos europietiška virtuvė, nors bus galima rasti ir Šiaurės Afrikos patiekalų”, - vardijo Anne. - Nežinau, kaip seksis, bet bent jau galėsime pasakyti, kad pabandėme.“
Cepelinai ir bulvių košė nepadės
Dainininkas Alvydas Lukoševičius, scenoje labiau žinomas Obuolio pseudonimu, lankytojus į savo restoraną pakvietė prieš aštuonerius metus. Jau keletą metų jį kur kas dažniau sutiksi restorane nei scenoje.
Neseniai atsinaujinusį Obuolio muzikos klubą-restoraną “Apple Pub” aplanko ne tik gurmanai, bet ir muzikos mėgėjai. Netrukus penkiose salėse įsikūręs restoranas savaitgaliais pakvies pasiklausyti džiazo. O paragauti patiekalų iš prancūzų, italų virtuvės ir firminio patiekalo - Obuolio sterko dešrelių galima kasdien. Pas Obuolį galima sutikti ne vieną Seimo narį, Violetą Riaubiškytę, grupės “Neo” vyrukus, MTV laidų vedėjus.
“Jei garsus vardas vaišins cepelinais ir bulvių koše, tai tikrai nepadės pritraukti lankytojų”, - atšovė A.Lukoševičius, paklaustas, ar dažnai naudojasi savo vardu, reklamuodamas restoraną. Anot jo, verslo sėkmę garantuoja rafinuotas valgiaraštis ir aplinka.
Tačiau kartais ir to neužtenka. Dainininkas yra prisipažinęs, jog restoranų verslas pakankamai žiaurus, konkurencingas. Vien žinomas vardas jame – silpnas ginklas.
A.Lukoševičius prisipažįsta, kad dabar turbūt nebesteigtų savo restorano. „Lietuvoje tokį verslą kurti sunku, nes žmonės bėga iš Lietuvos, nedaug uždirba. Nėra rinkos. Ne kartą norėjau užsidaryti. Jei atsukčiau laiką atgal, imčiausi kitos veiklos”, - prisipažino su verslo partneriais restoraną atnaujinęs dainininkas ir kulinarijos laidų vedėjas.
Naujausi komentarai