„Kita svajonių komanda“ pasiekė Lietuvą

Penktadienį šalies kino teatruose pasirodys dokumentinis filmas apie Barselonos olimpiadoje bronzą iškovojusią Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę. Filmo autorius tikisi, kad šis filmas bus įdomus ne tik krepšinio mėgėjams.

Prisimins laimėjimą

Filmo "Kita svajonių komanda" režisierius Marius A.Markevičius per filmo pristatymą Vilniuje pasakojo, kad kuriant filmą sunkiausia buvo keliauti. Los Andžele gyvenantis Amerikos lietuvis kelis kartus keliavo į Europą, taip pat po Jungtines Amerikos Valstijas.

M.A.Markevičius teigė, kad skirtumas, kurį jis pamatė Lietuvoje praėjus beveik dvidešimčiai metų nuo pastarojo apsilankymo, yra stulbinantis. "Tai atrodo kaip visai kitoks pasaulis. Aišku, viskas nėra tobula, bet norėčiau, kad mano filmas būtų kaip pavyzdys kitoms šalims", – sakė jis.

Tačiau režisierius džiaugėsi, kad visi pašnekovai geranoriškai sutiko kalbėtis. Tarp jų ir amerikiečiai, pralaimėję SSRS rinktinei Seulo olimpiados pusfinalyje. "Visi šiltai atsimena šią komandą. Tarp jų ir amerikiečiai. Todėl nebuvo sunku", – pasakojo režisierius.

Vienas iš filmo herojų Artūras Karnišovas sakė, kad bronzinės rinktinės nariai dar nebuvo susitikę paminėti Barselonos olimpiados dvidešimtmečio. "Kiek žinau, yra grįžęs Rimas Kurtinaitis. Per porą dienų bandysime sugaudyti kitus. Su jais susitiksim oficialioje filmo premjeroje ketvirtadienį. Visi nesusirinksime, bet kiek bus, tiek bus", – sakė jis.

p>Rodys ir JAV

M.A.Markevičius, kalbėdamas apie filmo ateitį JAV, pabrėžė, kad jo kūrinys turėtų pasiekti bent 20 didžiųjų miestų kino teatrus. "Kino kritikų atsiliepimai buvo labai geri. Daug žmonių sakė, kad tai svarbi, įkvepianti istorija.

Manau, kad žmonės Amerikoje nori tokių. Dabar visur depresija, o čia – linksmesnė pasaka", – teigė režisierius.

Tai, kad filmas orientuotas ir į JAV žiūrovus, jo autorius priminė paklaustas, kodėl filme tiek nedaug krepšinio. "Reikėjo nemažai įdėti istorijos. Ten niekas nežino nieko. Turėjome nuo pradžių parodyti, kur yra Lietuva", – sakė jis.

Didelę paramą režisieriui išreiškė ir Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) atstovai. Specialiai dėl filmo į Lietuvą atvyko tarptautinių krepšinio operacijų viceprezidentas Brooksas Meekas ir Vašingtono "Wizards" komandos krepšinio administracijos viceprezidentas Tommy Sheppardas.

Šiuo metu derinamos detalės dėl galimybės filmą rodyti visame pasaulyje. Taip pat M.A.Markevičius teigė, kad vėliau turėtų pasirodyti ir DVD, kuriame bus papildomos medžiagos, nepatekusios į filmą.


Pasakoja ir apie šalį

Filme "Kita svajonių komanda" atskleidžiama dramatiška legendinės 1992 m. rinktinės kelionė į šlovės viršūnę ir dar daugiau: pasakojama, kaip šis žaidimas padėjo išlikti Lietuvos tremtiniams Sibire, kaip mūsų elitiniai sportininkai turėjo tenkinti komunistų valdžios užgaidas, kaip juos sekdavo KGB, ir kitų istorijų.

Pasakodami apie rinktinę, filme legendiniai Lietuvos krepšininkai kalbėjo ir apie artimųjų trėmimus į Sibirą, apie tai, kur jie buvo tragišką Sausio 13-osios naktį. Filme daug dėmesio skiriama Lietuvos istorijai.

Paliečiamas ir rinktinės ryšys su "Grateful Dead" – dabar jau neegzistuojančia Amerikos roko grupe, dėl kurios atsirado legendiniai ryškių spalvų marškinėliai su skeleto atvaizdu. Amerikiečiai vieninteliai prieš Barselonos olimpines žaidynes patikėjo ką tik nepriklausomybę atgavusios šalies rinktine ir parėmė ją finansiškai.

Filmo "Kita svajonių komanda" premjera įvyko 2012 m. žiemą elitiniame Sandanso kino festivalyje JAV, kuriame jis sulaukė užsienio žiniasklaidos dėmesio bei itin palankių kino kritikų vertinimų.

Filmas Lietuvos kino teatruose pradedamas rodyti nuo 2012 m. rugsėjo 21 d. JAV kino teatruose premjera įvyks rugsėjo 28 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių