Kauno teatrai kovos su televizija

Operos savaitė, trys modernūs šokiai, penkios dramos, viena komedija ir vienas spektaklis vaikams. Tokias naujienas iki sezono pabaigos žiūrovams pasiūlys septyni Kauno teatrai.

Rimti dramos veikalai

Be Didžiosios scenos likęs Kauno valstybinis dramos teatras rampos šviesoje rengiasi pateikti tris komedijomis nekvepiančias premjeras. "Liekame ištikimi rimtiems veikalams. Lengvojo žanro kūrinių ir jų interpretacijų žmonės prisižiūri per televiziją. Teatre žmonės nori rimtesnių dalykų", – paaiškino teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Pirmoji premjera – Artūro Areimos režisuotas "Sugrįžimas į dykumą" – jau šį šeštadienį.

Kovo viduryje turėtume išvysti nesėkmingai Kaune kūrusio gruzinų režisieriaus Davido Mgebrišvilio pradėtą statyti spektaklį "Žvaigždžių berniukas". Teatras surado kitą režisierių pradėtiems darbams pabaigti. Anot teatro vadovo, įdomiausią spektaklio viziją iš trijų atrankoje dalyvavusių režisierių pateikė Arvydas Lebeliūnas.

Jam vadovaujant, rusų dramaturgų Liudmilos Razumovskajos ir Aleksandro Obrazcovo pagal Oscaro Wilde'o pasaką parašytos misterijos XX a. pradžiai būdinga simbolių kalba bus paversta šių dienų žmogui suprantamu siužetu. "Spektaklyje pasikeitė ir aktoriai, ir vaidmenys – dirbame nuo pradžių. Apie tai, ką ir kiek buvo padaręs ankstesnis režisierius, man būtų neetiška kalbėti", – įsitikinęs A.Lebeliūnas.

Balandį teatras pasiūlys dvi premjeras – Rolando Atkočiūno režisuojamą serbų dramaturgės Biljanos Srlbjanovič "Skėrius" ir Agniaus Jankevičiaus režisuojamą Henriko Ibseno "Juną Gabrielių Borkmaną".

Žvaigždėta operų savaitė

"Sezoną planuojame baigti išskirtinio skambesio operiniu akordu", – tikino Kauno valstybinio muzikinio teatro (KVMT) rinkodaros vadovė Lina Stankevičiūtė.

Balandžio 24–gegužės 2 d. teatre vyksiančioje Operos savaitėje žinomose operose žiūrovai išvys būrį žvaigždžių. "Gražiausiuose mūsų repertuaro spektakliuose dainuos operos dainininkai, populiarinę šį nuostabų muzikinės scenos žanrą televizijos projekte "Triumfo arka". Išvysime ir kitus pripažintus Lietuvos operos grandus", – pasakojo L.Stankevičiūtė.

Operos savaitė startuos retai rodoma melodinga U.Džordano opera "Andrė Šenjė" su Vaidu Vyšniausku, Nomeda Vilkanauskaite ir Vytautu Juozapaičiu. Operos "Sevilijos kirpėjas" išskirtinis svečias bus Vladimiras Prudnikovas, kurio 60-mečiui ir skiriamas šis spektaklis. Operoje "Karmen" aistringosios čigonės partiją dainuos operos legendos Montserrat Caballe mokinė Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus, šiam vaidmeniui atvyksianti iš Ispanijos, Chosė partiją – Vaidas Vyšniauskas, Eskamiljo – Vytautas Juozapaitis.

Operoje "Romeo ir Džuljeta" dalyvaus "Triumfo arkos" laimėtojas Liudas Mikalauskas, vienas šio TV projekto lyderių Edmundas Seilius, taip pat Joana Gedmintaitė, Laimonas Pautienius.

Serga festivalio reikalais

"Dabar mūsų galvos užimtos festivalio "MonoBaltija" reikalais", – paklaustas apie premjeras prisipažino Kauno kamerinio teatro meno vadovas Stanislovas Rubinovas. Šis teatras ir viešoji įstaiga "MonoBaltija" rengia gegužę Kaune vyksiantį Baltijos šalių monospektaklių festivalį "MonoBaltija". Šiuo metu intensyviausiai dirbama su festivalio programa, ieškoma privačių festivalio rėmėjų.

Spektaklis "Mergvakaris", kurio premjera šiame teatre vyks paskutinėmis vasario dienomis, daug galvos skausmo nebekelia – liko sudėti paskutinius štrichus. Komediją pagal šiuolaikinės amerikiečių prozininkės Lauros Shaine Cunningham pjesę "Gražūs kūnai" režisuoja Aleksandras Rubinovas.

"Nors tai – spektaklis apie moters pasaulį, jos pasirinkimą ir vyrą moters akimis, į spektaklį kviečiamos ne tik dailiosios lyties atstovės", – juokėsi S.Rubinovas. Spektaklio kūrėjai būsimus žiūrovus įspėja, kad tai pjesė apie moteris, bet ne apie vakarėlį prieš vestuves. Specialiai į spektaklio premjerą Lietuvoje iš JAV ketina atvykti pjesės autorė L.S.Cunningham.

S.Rubinovas tikina, kad dar viena premjera pavasarį teatre tikrai bus, tik dar neaišku kokia. "Šiuo metu ant mano stalo – kelios šiuolaikinių Vakarų dramaturgų pjesės. Turėsiu pasirinkti vieną jų. Daugiau kol kas nieko negaliu pasakyti", – labai neatviravo režisierius ir teatro meno vadovas.

Paslaptinga buvo ir Agnė Dilytė, Kauno mažojo teatro režisierė ir scenaristė. Šiuo metu ji rašo pjesę, pagal kurią dar šį sezoną minėtame teatre statys spektaklį. Jei mūzos A.Dilytės neapleis, premjerą Mažajame teatre išvysime pačioje sezono pabaigoje – paskutinėmis pavasario dienomis.

"Tai bus drama su grotesko elementais šiuo metu mane labai dominančia konformizmo tema. Pjese ir būsimu spektakliu bandysiu klausti, kodėl žmonės gyvena ne savo gyvenimus; nori vieno, o daro ką kita; jaučia vienaip, o elgiasi kitaip; bijo, būna ne su tais žmonėmis, kuriuos myli, prisitaiko", – pasakojo A.Dilytė ir žadėjo pagrindinį moterišką pjesės motyvą.

Trys šiuolaikiniai šokiai

Kauno šokio teatras "Aura" šį sezoną pristatys tris naujus šokio spektaklius. Tai choreografės iš Australijos Karen Kerkhoven, vasarą viešėjusios Kaune, darbas "Drugelio efektas", kurio paskutinius štrichus sudėjo Birutė Letukaitė. "Bendras kūrybinis "Auros" ir K.Kerkhoven darbas sujungė du tolimus žemynus bei skirtingas kultūrines patirtis. Kultūrinių mainų jungtimi tapo universali šokio meno kalba bei šiuolaikinio šokio istorija", – sakė B.Letukaitė.

Pavasarį išvysime Raimondos Gudavičiūtės, buvusios "Auros" auklėtinės, šiuo metu studijuojančios Suomijoje, šokį "Atgal". Beje, šokio pavadinimas yra angliško žodžio "back" vertimas. Darbiniame variante lietuviškai šokis vadintas ir "Nugara", ir "Atgal", mat choreografė šokyje akcentuoja ilgą nugaroje gimstantį judesį. Trečioji premjera – šokis "Interjerai" – yra bendras "Auros" ir Bonoje gyvenančio čekų kilmės choreografo Karelo Vaneko šokio projektas, specialiai rengtas Baltijos šalių kultūros metams Vokietijoje.

Premjera patiems mažiausiems

Miesto mažylių numylėtas Kauno valstybinis lėlių teatras vasario pabaigoje pakvies į teatro bičiulio Olego Žiugždos režisuojamą spektaklį "Užburtos pilies paslaptis".

Teatro meno vadovas Algimantas Stankevičius pasakojo, kad Gardino valstybinio lėlių teatro režisierius pakviestas dėl šio spektaklio režisūros nepavykus sutarti su Sankt Peterburgo E.Demmeni valstybinio marionečių teatro režisieriumi Borisu Konstantinovu – jo režisuota "Stebuklinga plunksna" pavasarį rodyta festivalyje "Šypsos lėlės ir vaikai", pakerėjo teatro profesionalus.

Pantomimos ir plastikos teatras šį sezoną premjerų nežada, tačiau teatro trupė gyvena optimistinėmis nuotaikomis. "Mes savo krizę jau iškentėjom. Dabar visi kalba apie krizę, o mums ji jau pasibaigė", – sakė teatro aktorius Sigitas Laukagalis. Neseniai miesto politikai skyrė patalpas Pantomimos ir plastikos teatrui. Teatro kolektyvas įsikurs M.Daukšos gatvėje, šalia Kauno mažojo teatro. Dvejus metus teatras glaudėsi "Girstučio" kultūros ir sporto centre ir balansavo ant išnykimo ribos, tačiau teatro trupės branduolys išliko.

Premjerų S.Laukagalis prašė dar palaukti. "Naujosioms patalpoms reikia nedidelio remonto. Jis bus atliktas, bet tai užims dar šiek tiek laiko. Realiai iki sezono pabaigos mes tose patalpose tik įsikursime. O nuo rudens, esu įsitikinęs, dirbsime visa koja", – planavo mimas. Kitą sezoną jis žadėjo ir trupės atsinaujinimą, ir rimtas premjeras.


Šiame straipsnyje: teatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SandraM

SandraM portretas
P.S.Agnei Dilytei-susimasčiau ir aš-KODEL?!kuryboje, Agnyt ,atsakyma gali išgalvot,gyvenimo realybe ji diktuoja pati.Kurybines sekmes TAU!!!

idomu

idomu portretas
ar tiesa kad uzvalde pedikai?

Saulius1

Saulius1 portretas
Kodėl "MonoBaltija", kodėl ne "PoliBaltija" - negalima visos jūros monopolizuot !!!
VISI KOMENTARAI 5

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių