Kauniečiai kviečiami į susitikimą su „Tetomis“

Jaunų teatralų ansamblis „Degam“ kviečia kauniečius į susitikimą su „Tetomis“ – taip pavadintame improvizacijų spektaklyje menininkai tvirtina atskleisiantys dar nematytus ir puikiai žinomus moters portreto bruožus.

Kiekvienas yra menininkas

Vokiečių menininkas Josephas Beuysas maždaug 7-ajame XX a. dešimtmetyje yra pasakęs: „Kiekvienas yra menininkas.“ Gyvenant pasaulyje, įsuptame į postmodernios filosofijos ir pasaulėvokos skraistę, galima drąsiai pritarti šiam teiginiui.

Kiekvienas vienaip ar kitaip dalyvauja kūrybiniame procese, nesvarbu, ar konceptualiai reflektuodamas, ar kurdamas ir atlikdamas. Teatre, kaip ir praktiškai kiekvienoje kitoje meno formoje, itin svarbi tampa suvokėjo pozicija, kai jis savo būtimi ne tik praturtina spektaklio vyksmą, tačiau svarsto bei pratęsia prasmių lauką iki begalybės.

Jauniems, dar tik pradedantiems savo profesionalųjį kelią arba žengusiųjų juo kelis žingsnius aktoriams, režisieriams, scenografams, kitiems teatro meno kūrėjams tokios žaidimo taisyklės tampa ypač artimos, suvokiamos ir vartotinos.

Šie žmonės neužsidaro savo kūrybos kiaute – tampa vis atviresni įvairiems kūrybiniams procesams, eksperimentams, fluxus žaidimams. Kaip ir dera jauniems žmonėms, klausydami, mokydamiesi ir prieštaraudami, jie žengia savitos estetikos kūrimo link.

Laisvi laisvų kūrėjų kolektyvai

Teatrinis vyksmas pakito ir nuolat kinta, kaip „čia ir dabar“ realizuojamas menas, ne tik koncepcijos lygiu, bet ir darbo sąlygų, praktinių idėjų įgyvendinimo klausimais. Šiandien teatro aktoriams, režisieriams visai nebūtina laukti ar tikėtis pakvietimų tapti etatiniu darbuotoju viename ar kitame valstybiniame teatre.

Projektinės veiklos principų galimybės, besiveržiančio kūrybinio potencialo vienijami jaunieji teatro profesionalai vis drąsiau ima realizuoti savo idėjas peržengdami institucijų ribas. Suprantama, kad, perfrazuojant vieną žinomą frazę, galima teigti, jog su laisve ateina ir didelė atsakomybė. Gal atsakomybė yra ta priežastis, kodėl jaunųjų kūrėjų trupių nėra itin gausu.

Vis dėlto tos, kurios pasirodė scenoje, jau įsitvirtina Lietuvos teatro pasaulyje. Žiūrovas nebegūžtelės pečiais išgirdęs tokius pavadinimus kaip: „No theatre“, „Atviras ratas“, „Degam“. Galima sudvejot dėl tokių kaip „Grupė 36“, „Theaomai“, tačiau laikui bėgant visi arba pateisina savo vardą, arba nunyksta.

Kol kas didžiausias skirtumas tarp jaunųjų kūrėjų yra režisierius įskiepytas požiūris ir darbo principas. „No theatre“ ir Vidas Bareikis su savo teatrinėmis provokacijomis, „Atviras ratas“ ir Aido Giniočio mokykla, autobiografinės patirtys, išraiškos priemonės. „Grupė 36“ – Jono Vaitkaus kursas, tad viltys puoselėjamos režisūrinės koncepcijos prasme.

Galimybė susipažinti

Šiame lauke išsiskiria vienas liepsnojantis aktorių ansamblis „Degam“, kuris kvies žiūrovus susipažinti su savo kūryba Kauno menininkų namuose vyksiančiame jaunųjų ir profesionalių menininkų projekte.

„Degam“ unikalumas kitų trupių kontekste pasireiškia tuo, kad tai pirmieji studentai, ruošti kaip profesionalūs pantomimos teatro aktoriai. Todėl jaunieji puikiai įvaldė kūno plastiką, ją naudodami kaip vieną pagrindinę raiškos priemonę, skatina atrasti fizinio teatro pagrindus.

Gausi komanda: režisierius – Juozas Javaitis, dailininkė – Rūta Sakalauskaitė, garso režisierius – Rokas Petrauskas, šviesų dizaineris – Lukas Malinauskas, režisieriaus padėjėjas – Alikas Kazlovas. Aktorės: Irma Bogdanovičiūtė, Evelina Brėdikytė, Virginija Kuklytė, Indrė Mickevičiūtė, Aistė Motiejūnaitė, Goda Nefaitė Kauno publikai pateiks autobiografinių improvizacijų spektaklį „Tetos“.

Save pristatydami jaunieji aktoriai teigia: būdami nepriklausomi, „Degam“ aktoriai gali drąsiai, nebijodami teatrinių, biurokratinių ar socialinių tabu kalbėti nuo scenos apie tai, kas aktualu jiems patiems. Jie svajoja sukurti savitą teatro kalbą, atvirą ir individualų kelią į žiūrovo širdį ir sąmoningumą.

Tad kiekvienas iš salės galės pažvelgti į socialiai aktyvų jauną teatro kūrėją, kartu reflektuoti ir prisidėti prie teatrinio kūrybinio proceso, spektakliui suteikdamas savo tiesos atradimo ir suvokimo momentus. Juk kiekvienas yra menininkas, nors, kaip skelbia užrašas ant Šiuolaikinio meno centro Viniuje sienos, „tik menininkai tai žino“. Atraskime jaunuosius ir savyje slypinčius kūrėjus.

Kas? Autobiografinių improvizacijų spektaklis „Tetos“.

Kur? Kauno menininkų namuose.

Kada? Gegužės 30 d. 18 val.


Šiame straipsnyje: Tetosspektaklisscena

NAUJAUSI KOMENTARAI

AS

AS portretas
oi durniu burelis kokiu reta
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių