Karta, pakeitusi pasaulį ir miestą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) istorikai siūlo prisiminti lietuviškuosius gėlių vaikus.

Universiteto rengiamoje Kauno istorijos konferencijoje vyks filmo "Vaikai iš Amerikos viešbučio" peržiūra ir diskusija "Gėlių vaikai" Kaune ir jų likimai".

Režisieriaus Raimundo Banionio 1990 m. susuktas filmas "Vaikai iš Amerikos viešbučio" gana autentiškai pasakoja Kauno hipių istoriją. Filmo laikas – 1972 m. Kauno paauglių grupelė slapta klausosi muzikos per Liuksemburgo radiją, svajoja apie kitokį gyvenimą. Visi jie gyvena buvusio "Amerikos" viešbučio kieme. Jų laisvalaikiu susidomi KGB ir imasi represijų.

Į jaunuolių surengtą lietuviškąjį "Vudstoką" atvažiavę milicijos būriai gaudo gėlių vaikus, muša ir veža į milicijos skyrių. Filme, nukeliančiame į tuos metus, kai Laisvės alėjoje susidegino Romas Kalanta, atskleidžiama, kaip gyventa nesenoje, tačiau šiandieniniam jaunimui nebesuvokiamoje praeityje. Laikus, kai sovietų valdžios netoleruojamų muzikos grupių įrašų klausymas, ilgai plaukai ar platėjantys džinsai buvo suvokiami kaip protestas prieš politinę sistemą.

Po filmo peržiūros vyksiančią diskusiją apie gėlių vaikus Kaune moderuos istorikas profesorius Egidijus Aleksandravičius ir Alfredas Chmieliauskas.

Anot E.Aleksandravičiaus, gėlių vaikų, arba 1968 m. maištininkų, karta tapo reikšminga visai Vakarų civilizacijai. "Ji pakeitė pasaulį ir gyvensenos stilių. Kai kalbama apie gėlių vaikus Lietuvoje, dažniausiai prisimenamas R.Kalantos susideginimas ir įvykiai po to. Dabar visa tai – jau istorija, ir galvodami apie miesto identitetą mes pernelyg retai suvokiame, kad Kaunas Lietuvoje ir visoje Sovietų Sąjungoje greta kitų Latvijos ar Estijos vietų 1972 m. nuskambėjo kaip nonkonformistų, hipių kartos mohikanų gyvenamoji vieta.

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto senato pirmininkas A.Chmieliauskas pastebėjo, kad ryšys su istorija tapusiomis datomis dar labai gyvas. "Hipių laikai, R.Kalantos susideginimas – ne vien tik vadovėlinė tiesa. Apie tai galima išgirsti šimtus istorijų, pasakojamų įvykių dalyvių ir liudininkų. Todėl tai labai gyva", – pasakojo kaunietis ir pastebėjo, kad ne vieno gėlių vaiko jau nebėra tarp gyvųjų.

Abu pašnekovai įvardijo tendenciją – daug buvusių gėlių vaikų emigravo į JAV. Bet ne kaip ekonominiai emigrantai – kaip žmonės, troškę laisvo, įsisenėjusių visuomenės normų nevaržomo gyvenimo.


Filmo "Vaikai iš Amerikos viešbučio" peržiūra ir diskusija "Gėlių vaikai" Kaune ir jų likimai" VDU galerijoje 101 (Laisvės al. 53) vyks kovo 6 d. 15 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Na ir vis tik - lengva romantizuot tai kas buvo seniai. O kaip dabartis?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių