„Kalinių žmonos“ – socialinis projektas ar televizijos dugnas?

LNK imasi lietuviškoms televizijoms dar neregėtos misijos – kitokio gyvenimo būdo laidos "Kalinių žmonos", kurią vadina socialiniu projektu, skirtu keisti požiūrį į kalinius, jų šeimas ir mažinti šios visuomenės grupės socialinę atskirtį.

Kovo pabaigoje pasirodysiančią laidą kuria dainininkė, BTV laidos "Muzikinis iššūkis" ir LNK "24 valandų" gelbėtoja Donata Gutauskienė-Laisva. Jokia paslaptis, kad Laisva geriau nei kitos laidų vedėjos žino, ką reiškia grotų išskirtos šeimos gyvenimas. Jai dvejų metų sūnų tenka auginti vienai, kol vyras kali. Jis į įkalinimo įstaigą pakliuvo jau aštuntą kartą. Visgi mylinti žmona įsitikinusi, kad šis kartas bus paskutinis, o išbandymą ištvėrusi šeima įrodys visiems, kad gali gyventi laimingai ir dorai.

Pasmerktos visuomenės

Laidoje netrūks šviesių istorijų, kaip ir norinčių atsiverti – nuo žvaigždžių iki mokytojų. Padrąsinti moteris papasakoti apie savo gyvenimą laidos vedėja imsis pati – čia pasirodys ir jos vyras, o žiūrovai galės savo akimis pamatyti, kaip jis gyvena, kuo gyvena ir kokie poros santykiai.

LNK žvelgs į šviesias kalinių istorijas ir paprastų moterų akimis piešiamus jų svajonių vyrus.

Laidos akiratyje – ne patys kaliniai, o jų moterys, šeima, kurios gyvenimas po tokio įvykio pasikeičia kardinaliai. Juk pasmerkimo sulaukia ne tik nuteistieji, bet ir jų artimieji. "Nuteisus jį nuteista buvau ir aš", – tokius žodžius neretai galima išgirsti iš moterų, kurių meilė nesibaigia su teisėjo plaktuko trinktelėjimu ir kurios pasiryžusios laukti vyrų ilgus metus. Kad nusikaltėliai geba apžavėti savo iškalba, laiškais, charizma, patvirtintų ir ne viena moteris, kuri įsimylėjo vyro nė nemačiusi ir išvydo tik per vestuves.

Papiktino žinomus žmones

Nieko keisto, kad žinia apie tokio gyvenimo būdo laidą sulaukė dviprasmiškų komentarų. Nuostabos neslėpė ir būrys žinomų žmonių. Žurnalistas bei "Laisvės TV" įkūrėjas Andrius Tapinas be užuolankų tėškė LNK: "Kai atsiguli ir pridedi ausį prie pačio dugno, visada išgirsti beldimą ir žinai – ten LNK. Vaikštau susikrimtęs. Tokią idėją LNK iš po nosies "Laisvės TV" nukniso – laidą "Kalinių žmonos". Antra vertus, šviesių istorijų gali netrūkti ir laidos spin-off'uose "Žmogžudžių meilužės" ar "Prievartautojų močiutės", – ironizavo A.Tapinas.

"Kaip Maldeikienė pasakytų, šie televizijos laidų vedėjai padeda žmonėms, išsprendžia visas jų problemas!" – lakoniškai atsiliepė verslininkė Daina Bosas.

Šviesių istorijų gali netrūkti ir laidos spin-off'uose "Žmogžudžių meilužės" ar "Prievartautojų močiutės".

"Pažiūrėkit geriau į save, visi komentuojantys. Biblijoje sako "meskit akmenį tie, kas neprasikaltę". Žiūrėkit savo namų. O namų be dūmų nėra. Ypač jei tie namai – pataisos namai. Neperšokęs griovio nesakyk op. Bijai vilko – neik... Vienu žodžiu, ką noriu pasakyti – tik Dievas mus baus. O ten sėdi anaiptol ne visi kalti. Kai kurie tik truputį kalti, bet net ne labai. Bet čia rodys tik tuos, kurie truputį nusikalto. O ką? Jei valdžia vagia, tai tie, kurie ten sėdi apsivogę (kalėjime), blogesni? Na jau ne. Žiūrėsiu visas serijas su savo Valerka ir mes palaikom Laisvą ir jos Nelaisvą", – feisbuke rašė atlikėjas Vaidas Baumila.

Tuo tarpu internautai juokavo, kad LNK derėtų šifruoti "Linkėjimai Nekaltiems Kaliniams" ir svarstė, kokie dar projektai galėtų nustebinti programų tinklelyje: "Pedofilų Chorų karai", "Sėsk su manimi", "Prostitučių vyrai" ar "Muša, vadinasi, myli".

Nusivylusieji televizijos užmoju svarstė, kodėl nekuriamos laidos apie karius, kurie karo zonose ir jų žmonos nežino, ar vakare sulauks jų žinutės, kodėl nekuriamos laidos apie pareigūnų, gaisrininkų žmonas, kurios taip pat kasdien susiduria su nežinomybe. Ir apskritai, kodėl manoma kreipti dėmesį į tuos, dėl kurių nukentėjo kiti, užuot pasiūlius projektus "Verslas nuo nulio", "Negirdėtos sėkmės istorijos", "Kaip sugrąžinti emigrantus" ir pan.

Boni ir Klaido adrenalinas

Pasižvalgyti po kalėjimo užkulisius ir panarstyti nuteistųjų gyvenimą žiūrovai mėgsta. Tiesa, kitose šalyse dažniausiai ši tema figūruoja realybės šou ar dokumentiniuose filmuose, kad ir populiarus JAV realybės šou "Mob Wifes" apie nuteistų mafiozų bendradarbių moteris, "Prison Wifes Club", kurio herojės – keturios bausmę atliekančių vyrų žmonos.

Kino kūrėjai taip pat mielai imasi į juostas įpinti vadinamąjį Boni ir Klaido (Bonnie ir Clyde’o) – garsiausios nusikaltėlių porelės – sindromą, kurį tiria psichologai. Kriminologai vartoja ir dar vieną terminą – "hibristofilija" – nusakantį specifinį lytinį potraukį kalėjimuose laikomiems žudikams, kurie nuo savo gerbėjų dažnai gauna meilės laiškų ar seksualių apatinių, kartais ir pasipiršimų. Gerbėjų stygiumi nesiskundžia net norvegų žudikas Andersas Behringas Breivikas, austras Josefas Fritzlis, 25 metus kalinęs ir prievartavęs savo dukrą, amerikietis žudikas maniakas Charlesas Mansonas ir kiti. Amerikietė publicistė Sheila Isenberg knygoje "Moterys, kurios myli vyrus žudikus", kalbėdama apie tokį polėkį įsitraukti į baugius, bet nekasdienius, jaudinančius ir kartu trikdančius santykius, teigia, kad dauguma tokių gerbėjų anksčiau yra patyrusios lytinę prievartą. Knygoje remiamasi realių moterų istorijomis. Anot jos, tai moteriai yra galimybė kontroliuoti (ką praranda už grotų patekęs vyras), jei anksčiau ji pati buvo išnaudojama, kontroliuojama kitų vyrų. Beje, nėra jokių mokslinių įrodymų populiariam įsitikinimui, kad tos moterys jaučia pareigą padėti žudikui pasitaisyti.

Visgi LNK žvelgs į šviesias kalinių istorijas ir paprastų moterų akimis piešiamus jų svajonių vyrus: geros širdies, suklydusius, bet tikinčius, švelnius, stiprius, šeimyniškus, protingus, vyriškus, romantiškus herojus. Kad ir kaip būtų, žiūrovų nuostabos, kaip į tokias laidas turėtų reaguoti nuo jų nukentėję ar artimuosius praradę žmonės, taip pat išvengti nepavyks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

irena

irena portretas
Jei jau taip norėjote tokios laidos, tai pirmiausia reikėjo ruošti laidą apie kalinių aukas - nukentėjusius, senukus, senutes, vaikus, kurie neranda kelio per ašaras....kuriems skaudu net jungti TV.....

VYTAS

VYTAS portretas
O KUR TA LRT KOMISIJA,KURI LEIDŽIA RODYTI TOKIAS LAIDAS.JUK REIKIA UŽDARYTI TOKĮ KANALĄ.JAU SENIAI NEBEŽIŪRIU TŲ LIETUVIŠKŲ PURVASKLAIDINIŲ KANALŲ,KUR HEROJAI ČIGONAS RADŽIS UŽSTALĖS DAININKAS,LAISVA,KALINIŲ SUKA IR VALINSKO PRADĖTI VISOKIE DUETAI.NA DAR 50 METŲ AMERIKIETIŠKI FILMAI AR PROPAGANDA,RUSAI PUOLA.TIKRI ČIGONŲ ANSAMBLIAI RADŽIO PURTOSI IŠ TOLO,KADANGI JŲ BALSAI SKAMBA IR ISILEISTI OŽĮ Į LAKŠTINGALŲ BŪRĮ,ABSURDAS.MANO NUOMONĖ TOKIA.

Svaja2

Svaja2 portretas
Jūs gal geriau parodykite kaip gyvena šeimos ar žmonės nukentėję nuo šių puikių asmenų? Kam čia reikia įrodinėti, kad juoda nėra juoda, o iš tiesų balta? NIEKADA aštuonis kartus kalėjęs žmogus nebus toks kaip nekalėjęs nė karto todėk, kad toks yra jo mentalitetas. Vertybių toks žmogus neturi, moralinių stabdžių taip pat. Šita "poniutė", kurios net nežinau ir kuo ji čia taip LT pasižymėjus, kad kažkam turėtų būti įdomus jos kalintis "princas"??? Kaip išvis galima tokią laidą rodyti? Čia ne dugnas, o tiesiog atviras pasityčiojimas iš nukentėjusių žmonių, jų šeimų ir artimųjų. Verčiau nyktų ta Laisva iš eterio ir rūpintųsi savo priekinės dalies užimtumu. Gal tada nelįstų galvon tokios durnos idėjos. GĖDA.
VISI KOMENTARAI 111

Galerijos

Daugiau straipsnių