J. Jurkutė: muzikos terapija padeda jaustis geriau

"Nuotaika puiki, gera žmonėms į namus nešti tą jaukumą. Šiuo sudėtingu laikotarpiu geros emocijos yra ypač svarbios", – po pirmosios projekto "Dainuokim kartu" laidos "Kauno dienai" teigė visada pozityviai nusiteikusi naujosios laidos vedėja Jurgita Jurkutė-Širvaitė.

Tiesa, ji neneigia, kad nebuvo labai jauku šiandieninėmis sąlygomis dirbti tiesioginiame eteryje. Ji juk toks pats žmogus kaip ir visi – žiūri žinias ir supranta, kas vyksta aplinkui. Tačiau šios laidos – tai jos darbas. "Mes tiesiog tęsiame projektą, tik kitu formatu. Tai yra prisitaikymas ir adaptacija. Adaptuotis dabar tenka kiekvienam žmogui, kiekvienai šaliai, visai visuomenei", – sako laidos vedėja.

Projektas "Dainuokim kartu", J.Jurkutės-Širvaitės manymu, – savotiška muzikos terapija. Šiomis sudėtingomis dienomis, kai žmonės paskendę neigiamų žinių sraute, projektas suteikia jiems galimybę bent porai valandų atsitraukti, užsimiršti, nusišypsoti. Tai labai svarbu, nes šiandien net visi psichologai, psichoterapeutai rekomenduoja labai sąmoningai riboti neigiamų žinių srautą – tų žinių, kurios kelia nerimą, išbalansuoja.

"Dainuokim kartu" vedėją džiugina ir faktas, kad po pirmosios laidos buvo sulaukta labai daug teigiamų atsiliepimų.

Namuose J.Jurkutės-Širvaitės šeima gyvena, jos teigimu, taip pat, kaip ir visi, kurie galvoja, kaip savo atsakingu elgesiu gali prisidėti prie viruso plitimo tempo mažinimo. Tai vyksta, to nesustabdysi, bet tai, kad mes kuo daugiau liksime namuose, leis medikams atlaikyti tą milžinišką darbo krūvį. Tad visi jos šeimos nariai sąžiningai stengiasi be reikalo niekur neiti, laikosi ir visų kitų specialistų nurodymų.

Trejų metukų dukra Kornelija darželio dar nelankė, tai jos gyvenime niekas labai ir nepasikeitė. Tiesiog iki karantino, kol tėvai dirbdavo, su mažyle pabūdavo auklė, o dabar, kai tėvai daugiausia dirba iš namų, laiką leidžia visi kartu. Užsiėmimų šeimai netrūksta, juo labiau kad ateina pavasaris ir daugiau laiko juo besidžiaugiant galima praleisti kieme prie namų.

"Į esamą situaciją žiūriu optimistiškai, – sako J.Jurkutė-Širvaitė. – Gyvenime viskas turi pradžią ir pabaigą. Mūsų seneliai, proseneliai dar sudėtingesnėmis aplinkybėmis tą pradžią turėjo patirti ir laukti pabaigos. Mums dabar pasėdėti šiltai ant sofučių su iš lentynų išpirktais grikiais, manau, yra maža bėda, galvojant apie tai, ką mūsų seneliai kažkada turėjo patirti, kaip jaustis, būdami toli vieni nuo kitų, be jokių išmaniųjų technologijų ir galimybės pamatyti ir net pasiskambinti."

Mums dabar pasėdėti šiltai ant sofučių su iš lentynų išpirktais grikiais, manau, yra maža bėda, galvojant apie tai, ką mūsų seneliai kažkada turėjo patirti, kaip jaustis, būdami toli vieni nuo kitų, be jokių išmaniųjų technologijų ir galimybės pamatyti ir net pasiskambinti.

Jurgita mėgsta kartkartėm pasiklausyti psichologų, psichoterapeutų pasakymų ir rekomendacijų. O jie sako, kad svarbiausia, kai yra tokia situacija, – susidėlioti savo rutiną, atsiriboti nuo nuolatinio žinių srauto, nes tai gali bet kuriam žmogui, net ir labai stipriam, anksčiau ar vėliau sukelti nerimą ir baimę. Svarbiausia – rasti, kuo užsiimti, ir tikslingai galvoti ne tik apie savo fizinę, bet ir apie emocinę sveikatą. Taip ji ir stengiasi gyventi.

Kviečia dalytis vaizdais

LRT televizijos eteryje startavo naujas muzikinis projektas "Dainuokim kartu". Žinomi žmonės ir visos Lietuvos šeimos bus kviečiami dainuoti iš namų, o jų pasirodymai žiūrovus džiugins kiekvieną karantino šeštadienį.

"Sakome, kad šou turi tęstis, net jei esame namuose. Dainuosime, mėgausimės muzika, kviesime prie ekranų visus, kurie pasiilgo muzikos ir šviesos. Šiuo sudėtingu laikotarpiu geros emocijos yra ypač svarbios. Kiekvieną šeštadienį susirinkę prie ekranų sieksime ir gražaus tikslo – savo simpatijas dainuojančioms šeimoms bus galima atiduoti skambučiais, o kiekvienas už juos gautas euras bus skiriamas COVID-19 padarinių mažinimo fondui", – sako projekto kūrėjas Laurynas Šeškus.

Kiekvienoje laidoje žiūrovai išvys muzikinius pasirodymus iš visų Lietuvos kampelių. Norintys kviečiami siųsti juos registracija@nordplay.tv. "Tai gali būti akustinis pasirodymas arba tiesiog dainavimo imitavimas pagal smagią muziką. Turėti muzikinį talentą ar išsilavinimą visiškai nebūtina – reikia tik noro skleisti šypsenas ir susivienyti dėl gražaus tikslo", – sako laidos kūrėjai.

Šeštadieniais 21 val. į muzikinius susitikimus LRT eteryje kviečia laidos "Dainuokim kartu" vedėja J.Jurkutė-Širvaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių