Įsimintinai šventei sukurti: vietoje prašmatnios sodybos – palapinė

  • Teksto dydis:

Nors iki šiol palapines dažniau buvo galima pastebėti miesto renginiuose, mugėse ar lauko parodose, šiandien šventinės palapinės nuoma – populiarėjantis pasirinkimas ir organizuojant asmenines šventes. Nedidelė, tačiau įspūdingu dizainu išsiskirianti palapinė neretai tampa esminiu ir labiausiai dėmesį traukiančiu šventės akcentu. Jau dabar planuojantiems vasaros šventes, pristatome tokio šventinės aplinkos pasirinkimo privalumus ir analizuojame, ar tikrai verta sodybą iškeisti į palapinę?

Laisvė rinktis šventės vietą

Ieškantiems alternatyvos sodyboms bei restoranams, palapinės nuoma vis dažniau tampa šventės unikalumą garantuojančiu sprendimu. Organizuojant šventę po palapinės stogu, renginių organizatoriai džiaugiasi tokių renginių autonomiškumu: nereikia galvoti apie restoranų ar pobūvių salių darbo laiką, mokėti už papildomas praleistas valandas ar derintis prie restorano siūlomo meniu. Vis dėlto, didžiausiu tokio pasirinkimo privalumu laikoma laisvė rinktis renginio vietą – nuo jaukios miško paunksmės iki ežero ar pajūrio kranto, taip sukuriant išskirtinę šventės atmosferą. Panorėjus, palapinę galima įrengti ir namų kieme – svarbiausia turėti užtektinai vietos.

Tiesa, norint įrengti palapinę nuosavoje teritorijoje, taikomos kelios papildomos, saugumui užtikrinti reikalingos, sąlygos. Numatyta palapinės vieta turėtų būti toliau nuo šulinių bei apšvietimo stulpų, – teigia renginiams skirtų palapinių nuoma užsiimančios įmonės „Palapinių magnatai“ atstovai. Dažniausiai vietą tokiai palapinei turi įvertinti specialistas. Svarbu apskaičiuoti tikslų plotą, atsižvelgti į galimus klimato pokyčius, parinkti tinkamą palapinės konstrukciją. Pastarosios detalės priklauso nuo pasirinktos palapinės tipo.

Nuo ko priklauso palapinės šventei pasirinkimas?

Šiandien renginiams naudojamos palapinės stebina savo atsparumu oro sąlygoms, formų, tento medžiagų bei dydžių įvairove, tad renkantis tenka įvertinti daugiau nei vieną palapinės kriterijų. Štai į ką siūlo atsižvelgti palapinių nuomos specialistai, jei vietoj sodybos savo šventei nusprendėte rinktis palapinę:

• Palapinės forma

Arkinė, modulinė, kupolo ir karūnos formos – tai dažniausiai sutinkamos renginių palapinių formos. Jų pasirinkimas dažnai priklauso nuo to, kur planuojama statyti palapinę. Pavyzdžiui, modulinėms ir arkinėms palapinėms reikalingas didesnis tuščias, medžiais neapsodintas plotas, o kupolo formos palapinės puikiai tinka rengiant šventes paplūdimyje. Karūnos formos palapinėms taip pat reikalingas didesnis plotas, tačiau šias galima įrengti ir mažiau apsodintuose parkuose.

• Šventėje dalyvausiančių žmonių skaičius

Būtent nuo dalyvausiančiųjų skaičiaus priklauso ir palapinės dydis. Tiesa, šiandien organizuojant šventę, specialistai rekomenduoja rinktis didesnę palapinę net ir tuomet, kai pobūvio dalyvių skaičius nėra didelis. Didesnė palapinė tarp šventės dalyvių leidžia lengviau išlaikyti saugius atstumus, kurių šiandienos situacija pasaulyje verčia paisyti.

• Palapinės grindys

Nors palapinę galima įrengti ant bet kokio paviršiaus, įmonės „Palapinių magnatai“ atstovai sako, kad vėstant orams daugelis nusprendžia kartu su palapinės nuoma, išsinuomoti ir specialiai palapinei pritaikytas grindis. Tai gali būti medinis surenkamas parketas, dirbtinės žolės kiliminė danga ar šventės tematiką atitinkantis kilimas. Palapinės grindys ypač reikalingos, jei planuojate įrengti ir šokių aikštelę. Būtent stabilus pagrindas padeda išvengti nuo nemalonios drėgmės bei sumažina nelaimingų atsitikimų riziką.

• Palapinės sienos

Dar vienas kriterijus, kuriam renkantis palapinę šventei verta skirti dėmesio – tai palapinių sienos. Siekiant daugiau privatumo, palapinės sienelės gali būti visiškai uždaros ir nepermatomos, o norint sukurti dar ryškesnį pabėgimo į gamtą įspūdį, sieneles galima skaidriu tentu. Taip pat svarbu apsvarstyti ir įėjimų kiekį į palapinę. Tai leis parinkti tinkamą palapinės sienų komplektaciją. Ir nors kriterijų daug, labiausiai viskas priklauso nuo norimos sukurti šventės nuotaikos ir atmosferos.

Ko dar reikia įsimintinai šventei sukurti?

Sodybą iškeitus į šventinę palapinę, pasukti galvą tenka ir dėl dar kelių smagiai šventei būtinų atributų. Tarp jų – elektros generatorius, baldai, tekstilė, apšvietimas. Jei oras nusimato vėsesnis, pasirūpinti vertėtų ir šildytuvais ar bent jau pledais kiekvienam svečiui. Ir nors organizuojant pobūvį po palapinės stogu, rūpesčių atrodo daugiau nei kaimo turizmo sodyboje, tokios šventės atmintyje įstringa ilgam. O juk dažniausiai būtent toks ir yra šventės tikslas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių