Galerijose – senųjų amatų pamokos

Niekam nėra naujiena, kad galerijose eksponuojamus meno kūrinius dažniausiai galima ne tik apžiūrėti, bet ir įsigyti. Tačiau gal dar ne visiems žinoma, kad daugybė sostinės galerijų-dirbtuvių senaisiais amatais besidominčius žmones kviečia dalyvauti pažintinėse pamokose.

Durys atviros visiems

Vilniaus miesto savivaldybės Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programa, populiarinanti ir puoselėjanti senųjų miestų amatų tradicijas ir siūlanti sostinės gyventojams alternatyvias laisvalaikio leidimo formas, vyksta jau šeštus metus. Smalsuoliams netaikomas joks amžiaus cenzas: su tradiciniais amatais susipažinti ir juos išbandyti gali visi, jei tik galerijų savininkai, atsižvelgdami į amato specifiką, nenumato kitaip.

Kiekvieno mėnesio pirmą trečiadienį nuo 15 val. vilniečiai kviečiami galerijose-dirbtuvėse susipažinti su odininkystės, juvelyrikos, keramikos, vitražo,  tekstilės menais ir patys patirti, kokiu darbu duoną pelno amatininkai. Didžiausio vilniečių dėmesio kol kas sulaukė keramikos, vitražo, lino, karpinių menai.

"Tai – tarsi atvirų durų diena galerijose", – aiškino Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros vyriausioji specialistė Irena Sakalauskienė.

Kaina proporcinga ambicijoms

Pažintinės pamokos rengiamos nemokamai, tačiau už kai kurias medžiagas pasiryžusiesiems išbandyti savo gabumus tenka susimokėti. Pavyzdžiui, pamokėlės juvelyrikos studijoje-galerijoje "D'arijaus papuošalai" yra nemokamos, bet dalyviams tenka sumokėti už sunaudotas medžiagas (žalvarį galerija duoda nemokamai, o už sidabrą mokama rinkos kainomis).

Užsiėmimų kaina labiausiai priklauso nuo kūrinio idėjos. Į kūrybines dirbtuves renkasi ne tik pradedantys, bet ir meninės patirties turintys žmonės, kaip tik pastarieji paprastai turi ir didesnių ambicijų, kurioms išpildyti dažniausiai reikia daugiau ir brangesnių medžiagų.

Kartais galerijose rengiamos mokinių darbų parodos. Tačiau dažniausiai žmonės amato pradmenų mokosi ne apie parodas svajodami, o tiesiog norėdami ką nors pagaminti sau ar dovanoti, tad darbelius skuba neštis namo.

Pirmas mėnesio trečiadienis nėra vienintelė diena, kai smalsūs žmonės gali susipažinti su amatais. Išties daugumos dirbtuvėlių durys atviros visą savaitę, išskyrus pirmadienius (yra ir išimčių). Visos dirba nuo 12 val., tik dėl demonstracijų ir praktinių užsiėmimų ne tą ypatingąją dieną reikėtų tartis specialiai.

Pažintis kartais užsitęsia

Itin mielai išvykstamąsias pamokas galerijose organizuoja sostinės mokyklos, bet domisi ir nemažai vidutinio amžiaus žmonių.

Pasak studijos "D'arijaus papuošalai" direktoriaus ir savininko Darijaus Gerliko, kai kurie žmonės taip susidomi juvelyrika, kad studijas tęsia keletą metų. Galerija turi sudariusi trijų etapų mokymo programą, į kurią įtraukti tiek teoriniai, tiek praktiniai užsiėmimai, numatyta dalyvauti įvairiuose renginiuose, taip pat stažuotės.

Smalsaujančius, ko moksleiviai išmoksta galerijoje per ketverius metus (tiek laiko studijoje mokomasi), savininkas kviečia ateiti ir įvertinti galerijoje eksponuojamus jų darbus. Paklaustas, kiek per ketverius metus išaugino mokinių, D.Gerlikas atsakė žinąs tik tiek, kad yra pasirašęs 66 sutartis.

Pamokos – gimtadienio proga

Baltijos gintaro meno centre taip pat galima ne tik aplankyti muziejų, bet ir dalyvauti pamokose. Čia nereikalinga nė išankstinė registracija. Per ekskursiją lankytojams papasakojama gintaro istorija nuo pat jo susiformavimo, demonstruojami pirmi šios medžiagos apdirbimo žingsneliai. "Jei grupė nori tęsti pažintį su gintaru, gali užsisakyti mokamą pamokėlę. Tuomet meistras individualiai dirba su kiekvienu norinčiu. Jau iš pirmos pažintinės mokymo pakopos pamokų žmonės išeina pasigaminę mažą suvenyrą", – sakė Baltijos gintaro meno centro vadybininkė Kristina Mineikaitė.

Mokytis čia priimamos grupės iki dešimties žmonių. Atsižvelgiant į jų lygį, skiriasi ir kaina. Apie gintaro apdirbimo pamokėles, pripažino vadybininkė, kol kas žino nedaug žmonių. Tačiau muziejuje sužinoję apie tokią galimybę, žmonės ne tik patys ateina, bet ir užsako pamokas artimiesiems, pavyzdžiui, gimtadienio proga.

Nepaklusnioji oda

Lietuvoje senos odininkystės tradicijos. Tiesa, sovietmečiu lietuviai mokytis šios specialybės vykdavo į Talino dailės institutą, bet šiandien gauti pačių elementariausių žinių apie šios taurios medžiagos apdirbimą galima ir arčiau. Pavyzdžiui, odos galerijoje-dirbtuvėje "Sirena". "Galerijoje visuomet darbuojasi odininkai, kurie kuria rankines, raktų pakabukus ir įvairius meno kūrinius. Tad pirmą kartą užeiti ir pasižvalgyti galima laiko iš anksto nederinus", – pasakojo "Sirenos" vadovė dizainerė Irena Serapinienė.

Vėliau, norint rimčiau mokytis, žmonės jau registruojami. Pamokos papratai prasideda nuo paprasčiausių odos papuošalų kūrimo. "Ne visiems užtenka kantrybės. Tam, kad perprastum odą, vienos ar dviejų pamokų gali ir nepakakti", – užsiminė galerijos savininkė.

Vaikus odos darbeliai traukia tuo, kad jau per pirmą pamoką padedant meistrui jie gali pasigaminti apyrankę ar kitą smulkų dirbinį. Pradinė pamokos kaina – 20 litų, tačiau įkainiai svyruoja nuo sunaudojamo odos kiekio. Pasak dizainerės, kai kurie suaugusieji taip susidomi odos apdirbimo subtilybėmis, kad nepajunta, kaip galerijoje prabėga pusdienis. O mažiesiems dažniausiai užtenka vienos akademinės valandos. Per ją vaikas išmoksta kalti skylutes automatine odos kalimo mašina, varstyti ir dekoruoti išmuštas skylutes.

Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programoje dalyvaujančios galerijos

Karpinių salonas
"Sirena" (oda)
Juratės studija (linas)
"Aukso avis" (tekstilė)
"Delmonas" (tapyba ant audinių ir šilko)
"D'arijaus papuošalai" (juvelyrika)
"Meno niša" (auksakalystė)
Baltijos gintaro meno centras
"Molio laumė" (juodoji keramika)
"Sauluva" (verbos ir margučiai)
Vilniaus puodžių centras
Užupio kalvystės muziejus


Šiame straipsnyje: galerija

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių