Filmas „Le Manas'66. Plento karaliai“: ko tikėtis? (apžvalga)

Prieš šešerius metus režisierius Ronas Howardas puikiai apipavidalino lenktynininkų Niki Laudos ir Jameso Hunto legendinę kovą dėl 1976 m. "Formulė-1" čempiono titulo ir suteikė jai filmo pavadinimą "Lenktynės". Tuomet filmo gerbėjai ir kino kritikai teigė, kad, pasirodžius "Lenktynėms", Holivudo filmai apie automobilių sportą buvo pakylėti į aukštesnį lygį.

Atrodo, kad tame lygyje išlikti yra nusiteikęs ir režisierius Jamesas Mangoldas, pristatantis naują savo filmą "Le Manas'66. Plento karaliai". Kaip teigė pats kino režisierius, šis projektas jo galvoje sukosi jau nuo pat 2011 m. Po savo paskutinio režisuoto filmo "Loganas" J.Mangoldas atrado daugiau laiko ir ėmėsi darbo. "Filmas yra apie automobilių pasaulį ir žmones, kurie yra pakvaišę dėl jų. Aš asmeniškai neturiu nieko bendro su automobiliais. Lenktynės man yra veiksmas, tad, pasitelkęs jas, aš sugebėjau pagrindinį dėmesį sutelkti į filme esančius personažus", – sakė režisierius J.Mangoldas.

Nugalėti "Ferrari"

Filmo istorija pasakoja apie išradingąjį inžinierių Carollą Shelby (akt. Mattas Damonas) ir sudėtingo charakterio britų lenktynininką Keną Milesą (akt. Christianas Bale'as), kurie kovojo su įmonių kišimusi į jų veiklą, fizikos dėsniais ir savo asmeniniais demonais tam, kad galėtų sukurti revoliuciją sukėlusį lenktyninį automobilį "Ford" kompanijai.

Pagrindinis idėjos tikslas – aplenkti net šešerius metus iš eilės – nuo 1960-ųjų – Le Mano trasoje dominuojantį "Ferrari".

Viskas prasidėjo dar 1923 m. Nuo tada rengiamos Le Mano lenktynės garsėja savo istorija ir tuo, kad buvo sugalvotos kaip alternatyva automobilių greičio lenktynėms, norint atkreipti dėmesį į automobilių patikimumą. Būtent toks – 24 valandas trunkantis – lenktynių principas siekia išsiaiškinti ne greičiausią komandą, o tą, kuri sugebėtų pagaminti patvariausią automobilį, gebantį važiuoti dideliu greičiu visą parą.

Kitas turbūt daug kam girdėtas faktas apie Le Mano lenktynes – pačių lenktynių startas. Automobiliai būdavo išrikiuojami trasoje pagal jų galingumą, o lenktynininkai turėdavo atbėgti iki automobilio, patys paleisti jo variklį ir startuoti. Tačiau po kurio laiko taisyklės buvo pakeistos dėl saugumo sumetimų.

 

 

Aktorių pasirodymai

Nors filmo kūrimo pradžioje su aktorių atrankos etapu kilo įvairiausių problemų ir dėl to filmo kūrimas buvo ne kartą atidėtas, kūrybinei komandai vis dėlto pavyko atrasti, kas įkūnys C.Shelby ir K.Milesą.

Tam buvo pasirinkti aktoriai M.Damonas ir Ch.Bale‘as. Būtent pastarasis aktorius ir vėl pasiryžo drastiškiems pokyčiams dėl savo vaidmens numesdamas 30 kg svorio. Vėliau pats Ch.Bale‘as sakė: "Aš vis kartojau sau, kad tokių pokyčių daugiau nebebus. Šįkart galiu patikinti, kad tai paskutinis kartas."

Be jau minėtų pagrindinių aktorių juostoje išvysime Joną Bernthalį, Caitrioną Balfe, Joshą Lucasą ir kitus.

Ko tikėtis?

"Le Manas'66. Plento karaliai" – puikus lenktynių filmas, kuriame veiksmas bus itin kokybiškas, bet galiausiai neužgoš pagrindinės filmo minties ir dramos.

Atrodo, kad režisierius J.Mangoldas ir aktoriai Ch.Bale‘as bei M.Damonas sugebėjo juostą pakylėti į geriausių 2019 m. Holivudo filmų sąrašus. Belieka sulaukti metų pabaigos ir stebėti, keliais prestižiniais kino apdovanojimais bus įvertintas filmas apie "Ford" ir "Ferrari" kovą lenktynių trasoje.

"Le Manas'66. Plento karaliai" (angl. "Ford v Ferrari")

Žanras: Veiksmo, drama, biografinis.

JAV, 2019

Režisierius: Jamesas Mangoldas.

Vaidina: Christianas Bale'as, Mattas Damonas, Caitriona Balfe.

Vertinimai:

Scenarijus 3/3,

Aktoriai 3/3,

Režisūra 2/3,

Garso takelis 2/3

Kinematografija 3/3,

Techninė pusė 3/3.

Bendras: 2.7/ 3

Nuo lapkričio 15 dienos kine galite pamatyti ir šias premjeras:

"Čarlio angelai"

Su "Čarlio angelais" pirmąkart susipažinome dar 8-ajame dešimtmetyje, kai JAV televizijos ABC eteryje startavo serialas, pasakojantis apie paslaptingo turtuolio Čarlio įkurtą moterų detektyvių firmą. Šįkart puikiai pažįstamus senuosius angelus Cameron Diaz, Drew Barrymore ir Lucy Liu pakeis kiti puikiai pažįstami veidai – Kristen Stewart, Naomi Scott ir Ella Balinska. Atsinaujino ir pati "Čarlio angelų" kompanija – kažkada startavusi kaip viena nedidelė įmonė, ji dabar išsiplėtė, ir jos filialai veikia įvairiose pasaulio šalyse. Kompanija samdo tik pačias žaviausias, gudriausias ir geriausiai fiziškai pasirengusias merginas. Šįkart merginoms teks išspręsti gyvybės ar mirties klausimo misiją. Iš anoniminio šaltinio gaunamas pranešimas apie naują pavojingą technologiją, kuri gali tapti mirtinu ginklu, jei pateks į netinkamas rankas.

"Aviuko Šono filmas. Fermagedonas"

Aviuką Šoną jau pažįstate – tai turbūt mylimiausias pasaulyje aviukas, nuolat įsipainiojantis į pačius netikėčiausius nuotykius. Tačiau tokio nuotykio negalėjo tikėtis ir pats aviukas Šonas – gimtojoje jo fermoje sudūžta kosminis laivas! Dar įdomiau – iš jo išlipa keistuolė Lula, šiek tiek primenanti triušiuką. Nutrūktgalvis aviukas Šonas ir jo draugai dar ne to matę, todėl netrukus susidraugauja su miela ateive. Tačiau kad ir kaip naujiesiems draugams smagu leisti laiką kartu, Lulu vis ilgesingai prisimena savo gimtuosius namus. Pasiryžęs geranoriškai padėti naujajai draugei, aviukas Šonas sušaukia kitus fermos gyventojus ir greitai sukurpia naujo nuotykio planą – padėti pasiekti Lulai namus.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių