Du milijonai rusų šoko į ledinį vandenį švęsdami Kristaus Apsireiškimo šventę

  • Teksto dydis:

Maždaug du milijonai rusų pirmadienio vakarą ir antradienį šoko į šaltą vandenį, dalyvaudami ortodoksų apsivalymo rituale ir minėdami Kristaus Apsireiškimo šventę.

Tikintieji visoje šalyje išsinuoginę šoko į kryžiaus formos eketes užšalusiose upėse, ežeruose ar tvenkiniuose, prisimindami Jėzaus Kristaus krikštą.

Žodis „krikštiju“ (baptizein) senąja graikų kalba reiškia „panardinu“. Pasakojama, kad kai pakrikštytas Jėzus išbrido iš vandens, ant jo nutūpė Šventoji Dvasia balandžio pavidalu, ir balsas iš dangaus paskelbė, jog Jėzus yra Dievo sūnus.

Maskvoje vykusiose apeigose dalyvavo maždaug 90 tūkst. žmonių, kurių neišgąsdino antradienį iki aštuonių laipsnių šalčio nukritusi oro temperatūra.

Revoliucijos aikštėje šalia Kremliaus miesto gyventojams buvo įrengti specialūs ledinio vandens pripildyti baseinai.

„Nors anksčiau būta atvejų, kai į vandenį pliumptelėdavo neblaivūs asmenys, dabar žmonės supranta, kad tai nėra joks žaidimas, kad tai yra šventas ritualas, kuriam reikia dvasinio pasiruošimo“, – nurodoma nepaprastųjų situacijų ministro Vladimiro Puchkovo antradienį paskelbtame pareiškime.

Šios ortodoksų maudynės vyksta kasmet nuo sausio 18 dienos vidurnakčio į sausio 19 dienos nakties. Rusijos vidaus reikalų ministerijos pateiktais antradienio ryto duomenimis, jose dalyvavo maždaug 2 mln. žmonių.

Žmonės tiki, kad pasinėrimas į ledinį dvasiškių pašventintą vandenį juos apvalys, o šaltas vanduo sustiprins jų kūnus.

„Mes tikime, kad šis vanduo tikrai yra švęstas, – sakė naujienų agentūros AFP korespondentui verslininkas Andrejus, išlipęs iš ledinio vandens viename Maskvos tvenkinių. – Keli šio vandens lašai išvalo mus, išblaško blogas mintis“.

Pasimaudžiusi Jelena, 51-erių auklė, taip pat gyrė šio ritualo švarinantį poveikį.

„Jaučiuosi nepaprastai lengva, – sakė ji.- Kaip gera“.

Net Sachoje, šalčiausiame Sibiro regione, kur oro temperatūra yra apie 40lapisnių šalčio, žmonės neatsisako tokio ritualo, sakė šio krašto pareigūnai.

Nepaprastųjų situacijų ministerija nurodė, kad apie 35 tūkst. jos darbuotojų stebi šį visoje Rusijoje atliekamą žiemos ritualą. Šiemet jokių incidentų nebuvo nustatyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių