Archyvo lobynuose – ir XIX a. ešafoto brėžiniai

Jei net ir nemokate rusų ar lenkų kalbų, pasižvalgykite po Kauno apskrities archyvo parodą „Kauno gubernijos teismų dokumentai“ (1795–1883), kurioje apstu įdomybių. Jose susigaudyti padės lietuviškos dokumentų anotacijos.

Parodoje pateikti Kauno gubernijoje veikusių teismų dokumentai: testamentai, pirkimo sutartys, bajorų kilmės dokumentai, dvarų inventoriai, teismų protokolai ir kt.

„Pasidomėjus įvairių bylų turiniu, praeina noras idealizuoti tolimą praeitį. Juk nenorėtumėte būti, pavyzdžiui, baudžiauninke, parduota su visu dvaru kitam šeimininkui, – retoriškai klausė viena parodos rengėjų, archyvo vyriausioji specialistė Nijolė Ambraškienė. – Beje, daugumos bylų tematika tokia pati kaip ir šiais laikais. Pavyzdžiui, artimiausi giminaičiai nesutaria dėl žemės ribų, ginčija testamentą, vaikai teisiasi su tėvais dėl turto, keliamos bylos dėl pavogtos transporto priemonės (anuomet – arkliai). Panaši į šiuolaikinę ir dokumentų kalba – paini, biurokratinė.“

Įdomios bylos, kuriose aptinkama bajorų kilmės medžių. Beje, tarp tų bajoriškų pavardžių galima pastebėti pasiekusių ir šias dienas (pavyzdžiui, Orvydai, Naruševičiai, Boguševičiai, Kybartai, Sakalauskai). Lietuvos bajorai, norėdami įrodyti savo bajorišką kilmę, aprašydavo net 17 savo kartų, piešdavo spalvotus herbus. Vienas toks herbas (Sakalauskų giminės) nupieštas net ant pergamento.

Baudžiamosiose bylose įdomu tai, kad aptikti nusikaltimo įrankiai jose buvo nubraižomi labai tiksliai. Pavyzdžiui, pagal pateiktą naminės degtinės varymo įrangos brėžinį galima pasigaminti tą degtindarių įrangą ir dabar. Tiesa, baudos už naminukės varymą buvo milžiniškos. Kaip ir už lietuviškų knygų platinimą spaudos draudimo laikotarpiu.

Parodoje pateikti ir 1851 m. ešafoto bei gėdos stulpo, kurie stovėdavo miestų turgaus aikštėse, brėžiniai, kiti dokumentai, kurie yra mažai žinomi ir retai visuomenės naudojami.


Kas: paroda „Kauno gubernijos teismų dokumentai“.

Kur: Kauno apskrities archyve (Maironio g. 28B).

Kada: veikia iki 2013 m. kovo 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių