Skirtingų paviršių valymas ir dezinfekcija: kokias priemones rinktis?

  • Teksto dydis:

Sutvarkyti namai sukelia pasitenkinimo jausmą, o rūpestingi šeimininkai švara apsisaugo nuo pavojų savo sveikatai.

Tačiau šiandien valymo priemonių poveikis aplinkai yra ne mažiau svarbus negu švarūs namai. Vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį į buitinės chemijos priemonių sudėtį, gamintoją ir gamybos būdą. Prasidėjęs pavasaris, kuomet gyventojai įsisuka į namų tvarkymo sūkurį, atskleidžia, kad aplinkai draugiški produktai parduotuvėse sulaukia vis daugiau dėmesio.

„Buitinės chemijos prekės yra naudojamos kasdien ištisus metus, tačiau akivaizdaus pirkėjų suaktyvėjimo prasidėjus pavasariui, neįmanoma nepastebėti. Į pirkėjų krepšelius kur kas dažniau keliauja įvairiems paviršiams skirtos valymo priemonės, šluostės, taip pat nuperkama daugiau skalbimo priemonių. Sezoninis paklausos suaktyvėjimas labiausiai pastebimas būtent kovo mėnesį, kai, lyginant su kitais metų mėnesiais, švaros prekių pardavimai yra maždaug trečdaliu didesni“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, vertindama praėjusių metų duomenis.

Tvarus ryšys su aplinka

Prekių pasirinkimai rodo, kad šiandienos vartotojai tampa vis sąmoningesni ir atsakingiau žiūri į žmogaus veiklos poveikį aplinkai. Savo ruožtu vis daugiau gamintojų siūlo aplinkai draugiškas pakuotes ir natūralios sudėties gaminius.

„Buitinės chemijos gamintojai stebi ir analizuoja rinkos tendencijas, kuria tai, kas yra svarbu pirkėjui, prisideda prie aplinkos saugojimo. Šiandien galima rinktis iš daugybės pasiūlymų – ekologiškų ar tinkančių alergiškiems žmonėms priemonių. Taip pat vis daugiau priemonių pakuočių yra pagamintos iš 100 proc. perdirbto plastiko. Daugėja priemonių, kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 95 proc. natūralių ingredientų ir produktų, kurie tinka veganams bei nėra testuojami su gyvūnais. O svarbiausia tai, kad tokios namų valymo priemonės yra ir lietuviškos. Lietuvos gamintojai kuria pažangius, aukščiausios kokybės produktus“, – sako V. Drulienė.

Sveikų namų balansas

Anot ekspertų, valymo priemonės su probiotikais padeda išlaikyti bakterijų balansą namų aplinkoje. Per daug sterili aplinka nėra naudinga ir net gali būti kenksminga. Naikinant blogąsias bakterijas, pirmiausia žūva gerosios – taip sukuriamas disbalansas, kai atsiranda dar palankesnė terpė blogosioms bakterijoms daugintis.

Renkantis buitinės chemijos priemones reikėtų įvertinti, kokius paviršius valysite. Tai, kas tinka plytelėms, netiks laminuotai grindų dangai. Todėl geriausia turėti kelis skirtingus valiklius.

Taip pat ne mažiau svarbu valymo priemones atsirinkti pagal tai, kuriai namų daliai valyti bus skirtos – virtuvei, vonios kambariui ar svetainei. Ant virtuvės stalviršio kaupiasi daug daugiau bakterijų, nei, tarkime, ant miegamojo spintelės. Todėl vienur užteks nuvalyti dulkes ir išvalyti su nestipriai koncentruotu valikliu, o štai virtuvėje – kruopštus paviršių valymas turėtų būti dažnas ir privalomas.

Namuose esantys veidrodžiai pasidengia dulkių sluoksniu, juos išmargina pirštų antspaudai, o langams tenka dar didesni iššūkiai – tai vabzdžiai, purvas, lietus. Todėl langų švarai iš lauko palaikyti reikėtų rinktis stipresnį valiklį, o viduje esantiems stikliniams paviršiams – silpnesnį.

Vien tik šluostė, o rezultatai – puikūs!

Kartais paviršiams valyti užtenka vien tinkamai parinktos šluostės, kurių pasirinkimo gausa išties didelė. Tik nereikėtų tos pačios šluostės naudoti skirtingiems paviršiams valyti – ne tik dėl higienos sumetimų, bet ir norint apsaugoti paviršius.

Taigi melamino kempinėlė puikiai tiks stiklo keramikos kaitlentėms valyti – švelni kempinėlė įprastai naudojama be jokių cheminių priemonių arba su minimaliu jų kiekiu. O šiurkštaus paviršiaus kempinėlė yra skirta valyti prikepusiems riebalams, tačiau su tokia kempinėle reikėtų valyti atsargiai, nes ji gali lengvai subraižyti keramikinį paviršių. Mediniams paviršiams idealiai tiks dygsniuotos, perdirbto pluošto šluostės, kurias galima naudoti sudrėkintas arba sausas.

Jau daugelį metų žinomos ir labai plačiai naudojamos mikropluošto šluostės valo ir blizgina langų stiklus ir veidrodžius. Šluostę užtenka sudrėkinti vandeniu, nereikia naudoti cheminių priemonių, o šiek tiek padirbėjus stikliniai paviršiai taps švarūs ir blizgūs.

Ar žinojote, kokia plastikinė pakuotė netinka rūšiuoti?

Jei plastikinėje pakuotėje buvo buitinės chemijos produktai, lakas, dažai, skiediklis, tepalai ar pakuotė yra užteršta cheminėmis medžiagomis, tokias atliekas galite priduoti stambių matmenų atliekų aikštelėse. Nemeskite jų į rūšiavimo konteinerius! Išimtis – ekologiškų buitinės chemijos valomųjų priemonių pakuotės, kurios gali būti rūšiuojamos. Skaitykite informaciją ant pakuočių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių