Patarimai: ką daryti, kad skalbyklė tarnautų ilgai ir patikimai

Skalbyklė – vienas iš prietaisų, kuriam sugedus buitis tampa sunkiai pakeliama. "Kad taip nenutiktų, skalbyklę reikia prižiūrėti", – primena šiuos prietaisus jau 30 metų remontuojantis Algimantas Smailys. Pasak meistro, dažniausia skalbyklės gedimo priežastis – kalkių nuosėdų sluoksnis.

Dažniausia klaida

"Skalbykles tvarkau nuo tada, kai į Lietuvą iš užsienio pradėta įvežti panaudotą buitinę techniką. Taisyti daug nereikėdavo – anksčiau viskas buvo gaminama taip, kad tarnautų ilgai ir patikimai, kad žmogus turėtų kuo mažiau rūpesčių", – pastebi meistras.

A. Smailys / Asmeninio archyvo nuotr.

Dabartinės buitinės technikos gamintojai laikosi kitų principų: keleriems metams prietaisui suteikta garantija, tiek jis nepriekaištingai ir tarnauja. "Kita vertus, šiandien kai kurių skalbyklių konstrukcija tokia, kad sugedus išardyti ir kažką pakeisti labai sudėtinga, be to, detalės netvirtos, nepatikimos: dažniausiai lūžta guoliai, kryžmės, mentelės", – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Tačiau kaltinti vien gamintojus būtų neteisinga – gyvenimo ritmas toks skubus, kad daugelis mūsų, kol neiškyla būtinybė, buitinius prietaisus tiesiog pamirštame. "Nepakanka nuo skalbyklės nubraukti dulkes ir iššveisti stalčiuką", – primindamas, kad reikėtų rūpestingiau prižiūrėti šį buitinį prietaisą, A.Smailys įvardija dažniausią klaidą.

Profilaktinis skalbimas

Taupant laiką ir pinigus, dažniausia skalbiama įjungus žemos temperatūros režimą, dėl to skalbyklės vidus apauga nuosėdomis, o dėl besikaupiančių bakterijų atsiranda ne tik nemalonus kvapas, bet ir įsiveisia pelėsis. Meistras pataria retsykiais skalbti nustačius bent jau 60 laipsnių vandens temperatūrą.

Patarimas: aukšta vandens temperatūra, soda ir citrinų rūgštis – geriausios priemonės palaikyti švarą ir naikinti blogą kvapą

Būtų puiku 2–3 kartus per metus atlikti ir profilaktinį skalbimą be skalbinių: nustatykite ilgiausią skalbimo režimą, 90 laipsnių temperatūrą, tiesiai į būgną įberkite apie 80–100 g citrinų rūgšties ir tiek pat sodos. Po skalbimo būtinai išvalykite filtrą: jame tikrai atrasite nešvarumų, kalkių gabalėlių, nuosėdų. Būtų puiku tokį skalbimą pakartoti dar kartą, tik jau be jokių valymo priemonių.

Skystos skalbimo priemonės, kaip ir audinių minkštikliai, būgno išorę padengia lipniu nuosėdų sluoksniu. Prie jo ne tik prilimpa įvairūs nešvarumai – ilgainiui atsiranda nemalonus kvapas.

"Citrinų rūgštis stipresnė už actą: ji puikiai pašalina kalkes, muilo liekanas, susidariusias nešvarumų sankaupas ir net blogą kvapą.. Naudojantys actą daro sau meškos paslaugą – ištirpsta durelių guma, ypač apatinė dalis – ji tampa panaši į kramtomąją gumą. Gerai, jei acto koncentracija nedidelė ir jo pilama tik stiklinė, tačiau iš savo praktikos žinau, kad kai kas suverčia visą butelį", – pasakoja pašnekovas.

Kiek ir kuo skalbti

Skalbyklės instrukcijoje neatsitiktinai nurodytas skalbinių kiekis – dažniausiai 4–5 kg. Tačiau taupydami vandenį ir skalbimo priemones žmonės linkę į skalbyklės būgną prikišti tiek, kad vos durelės užsidaro.

Klaida: sausakimšai sugrūsti skalbiniai blogai išsiskalbia, be to, dyla mašinos guoliai

"O jei netelpa, dar ir keliu pagrūda, – juokiasi A.Smailys. – Pirma – drabužiai blogai išsiskalbia, antra – pro stalčių gali pradėti veržtis skalbiklio putos, trečia ir bene svarbiausia – kur kas greičiau susidėvi guoliai, teks kviesti meistrą!"

Tas pats saiko principas galioja ir naudojant skalbimo priemones: naudokite jų tiek, kiek nurodyta etiketėje konkrečiam drabužių svoriui, jų nešvarumo lygiui ir vandens kietumui: nuo didesnio skalbiklio kiekio drabužiai netaps švaresni, be to, jo perteklius ims kauptis skalbyklės viduje.

Kokią skalbimo priemonę naudosite – miltelius ar skystį, nelabai svarbu. Specialistas pastebi, kad skalbiant žemoje temperatūroje, efektyvesnės yra skystos, gelių pavidalo priemonės – milteliai tirpsta lėčiau. Dėl šios priežasties netinka juos naudoti ir skalbiant greito skalbimo režimu.

"Tačiau yra vienas niuansas: skystos skalbimo priemonės, kaip ir audinių minkštikliai, būgno išorę padengia lipniu nuosėdų sluoksniu. Prie jo ne tik prilimpa įvairūs nešvarumai – ilgainiui atsiranda nemalonus kvapas, – pastebi pašnekovas ir įspėja: – Jokiu būdu nenaudokite priemonių, skirtų skalbti rankomis: jos išskiria daug putų, kurios pradeda veržtis per visus skalbimo mašinos tarpelius."

Kas gadina būgną

Jei skalbyklės durelės priekyje, drabužius į būgną kraukite labai rūpestingai: išorėje likęs ir durelių prispaustas raištelis ar drabužio kampas gali išplėšti tarpinę – vanduo pradės tekėti per stiklą.

Labai svarbu užsegti drabužiuose esančius užtrauktukus, sagas, išversti tokius ir metalo ar kitomis aštriomis detalėmis dekoruotus apdarus į blogąją pusę.

"Skalbyklės būgnui jos nepakenks, bet gali subraižyti durelių stiklą, o užsikabinusios ar įstrigusios į būgne esančias skylutes, sugadins skalbinius", – įspėja A.Smailys ir pataria naudotis skalbimo maišeliais.

Apsauga: smulkius ar metalo detalėmis dekoruotus drabužius, avalynę skalbkite sudėtus į atskirus skalbimo maišelius

Įprotis skalbti sportinius ir tekstilinius batelius taip pat gadina skalbyklę – išsidaužo guoliai, suskyla plastikinės būgno mentelės. Jei jau kitos išeities nėra, apavą būtinai įdėkite į skalbimo maišą ir, kad kuo mažiau daužytųsi, į būgną įkiškite dar vieną kitą skalbinį.

Be nemalonaus kvapo

Nepamirškite reguliariai valyti filtrą. Skalbyklės apačioje esančioje mažoje ertmėje-dėžutėje rasite siurblį ir ploną žarnelę su filtru. Jį nuimkite nuo žarnelės ir išvalykite susikaupusius nešvarumus. Iš žarnos visada išbėga nedaug vandens, tad verta patiesti skudurą ar pakišti kokį dubenėlį.

Įprotis: skalbyklės filtre susikaupia daug nešvarumų, todėl jį reikia reguliariai valyti

Kad filtrą valyti tektų kuo rečiau, visus skalbinius, ypač patalynę, vaikų, darbo, sodo drabužius, staltieses, kilimėlius, namų augintinių guolius, kuriuose pilna pūkų, plaukų, purvo, prieš dedant į būgną kruopščiai išpurtykite, nuvalykite pridžiūvusių nešvarumų gabaliukus, iškraustykite drabužių kišenes.

Meistras primygtinai rekomenduoja po kiekvieno skalbimo palikti pravertas skalbyklės dureles – vidus turi išsivėdinti ir išdžiūti. Retkarčiais reikia atversti arba net išimti guminę tarpinę ir išvalyti joje susikaupusias nuosėdas: skalbimo miltelių ir vandens likučius, smėlį, purvą, pelėsį. Tam galima naudoti įvairias valymo priemones, tačiau puikiausiai tiks soda, silpnos koncentracijos actas, vandenilio peroksidas. Nemalonų kvapą pašalins profilaktinis skalbimas aukštesnėje temperatūroje su 2 puodeliais sodos.

Priežastis: guminėje tarpinėje susikaupusios nuosėdos, purvas, įsiveisęs pelėsis gali skleisti nemalonų kvapą

"Blogo kvapo priežastimi gali būti ir netaisyklingas skalbyklės prijungimas prie kanalizacijos: jei prietaisas prijungtas be sifono, kvapas atsiras iš karto vos tik įjungsite skalbimo režimą", – įspėja specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DiegoLT

DiegoLT portretas
To FUIJ: tai ir automobilio neturite, ir nuosavo buto? Kaip buhalteris galit paskaičiuoti kaip neefektyvu tai yra ;) Važinėjant taksi iš viešbučio į darbą galima drūčiai sutaupyti : D

Fuij

Fuij portretas
Skalbyklė – vienas iš prietaisų, kuris reikalingas tik gimusiems būti vergais. Nuo par rusų laikų niekada neturėjau jokios skalbiarkos ir nesiruošiu jos pirkti. Mano žmona ne Izaura, kad vargtų po darbo, tam puikiai veikia miesto skalbyklos. O kaip buhalteris galiu dar pridurti - suskaičiavus visas skalbimo mašinos sąnaudas - vandenį, elektrą, miltelius, baliklius, antistatikus ir įvertinus sugaištamą laiką skalbimui ir lyginimui, paaiškėjo, kad skalbyklos pigesnės net 22 procentais. Tad liūdna juokas, kad lietuviai vergai iš prigimties, jie ne tik skalbia patys, bet ir mašinas plauna savitarnos plovyklose, benziną pilasi Nestėse, kavą geria iš popierinių puodukų, valgo valgyklose, kurios jumoristiškai vadinasi restoranais, o juose reikia ir apsitarnauti ir net indus nusinešti į plovyklą.

...,dziaugiuos,kad perSKAICIAU...,

...,dziaugiuos,kad perSKAICIAU..., portretas
dekoju MEISTRUI uz PROFESIONALIUS PATARIMUS...,vonioje stovi SKALBIMO MASINA ir neMOKU JA NAUDOTIS...,bijau pradeti,nes BIJAU JA suGADINTI...,viska suSIRASIAU i BLOKNOTELI dabar jau reikes PRADETI SKALBTI,nes susiKAUPE KRUVOS neSVARIU SKALBINIU... TASKAS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių