Olandų menininkė plyteles gamina iš sraigių išmatų

Turbūt būtų sunku surasti iš keistesnės medžiagos pagamintas grindų plyteles, nei tos, kurias „išrado“ viena Nyderlandų menininkė, praneša treehugger.com. Pagrindinė šių spalvingų plytelių sudedamoji dalis – sraigių išmatos.

Plyteles iš sraigių išmatų gamina speciali mašina

Lieskei Schreuder mintis panaudoti šių moliuskų ekskrementus kilo pamačius sraigių užgultą savo kiemą. Ji pastebėjo, jog gyviai mielai ėdė ir popierių bei kartoną, kurių sudėtis primena sraigėms įprastą augalinį maistą.

Menininkei buvo įdomu, kas nutiktų, jeigu sraigių valgomas popierius būtų spalvotas. Pasirodo, spalvotų pigmentų gyvūnai negali suvirškinti, todėl jie yra pašalinami iš organizmo. Rezultatas – itin ryškių spalvų išmatos.

L. Schreuder įsirengė specialią laboratoriją, kurioje apdoroja sraigių ekskrementus. Apie 1 tūkst. sraigių auginamos terariumuose, kur gyvūnai turi prieigą prie spalvoto popieriaus. Menininkei telieka susirinkti jų išmatas. Tuomet jos patenka į specialią mašiną, kuri maišo, trina ir suspaudžia išmatas į spalvotas plyteles grubiu paviršiumi.
Kai kam tai gali pasirodyti bjauru, bet L. Schreuder teigia, jog tai – tik požiūrio reikalas ir ji šį projektą regi kaip „sraigių vykdomą popieriaus perdirbimą“.

Siūlai gaminami sraigės greičiu

„Vaikščiodami lauke, sode, gatvėje mes nuolat įlipame į sraigių išmatas. Bet kadangi jos yra labai mažos ir atrodo lyg paprastas purvas, mes to net nesuvokiame, - sakė menininkė. – Tai privertė mane susimąstyti: o jeigu tos išmatos būtų spalvotos, gal būtų galima iš jų pagaminti kilimą.“

Tačiau tokį kilimą pagaminti užtruks, pripažįsta menininkė. 5 milimetrų storio siūlų gamyba vyksta sraigės, tikrąją to žodžio prasme, greičiu.


„Pagaminti vieną metrą siūlų užtrunka apie valandą, tam sunaudoju maždaug 6 gramus prieš apdorojimą sutrintų ekskrementų. Vidutiniškai 9 sraigės užtrunka 5 dienas kol pagamina tokį kiekį,“ – sakė L. Schreuder.

„Mano kūrybos tikslas yra ne vien matomas rezultatas, bet ir susijusios nuotraukos ir jų poveikis,“ – teigė menininkė. - Todėl ir besituštinančių sraigių nuotraukos taip pat yra projekto dalis.“

Toks menas gal ir nėra labai praktiškas, bet tikrai intriguoja – ypač, jeigu būtų sugalvota, kur dar būtų galima pritaikyti spalvotas sraigių išmatas.
Nyderlandų menininkės L. Schreuder projektas iki 2014 m. sausio 5 d. bus demonstruojamas Roterdamo „The New Institute“ muziejuje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių