Medinių padėklų baldai: smagu, nebrangu ir paprasta

Madinga, gražu, tvaru. Taip galima apibūdinti vis populiarėjančius iš antrinių žaliavų gaminamus baldus. Šilainiuose, Kauno tvirtovės VIII forto teritorijoje, vykstančiose dirbtuvėse galima ne tik išmokti atnaujinti sodą ar namus naudojant medinius padėklus, bet ir prisidėti prie miestą gražinančios iniciatyvos.

Puoselėja rajono aplinką

Praėjusią savaitę šilainiškiai jau trečią kartą šiemet rinkosi į dirbtuves. Šįsyk jose iš medinių padėklų buvo gaminami lauko suoliukai. Pasak renginio organizatorių Evelinos Šimkutės ir Ievos Ruzgytės, šios dirbtuvės padeda sukurti jaukią aplinką Šilainių gyventojams.

"Tai, ką mes čia šiandien darome, gimė iš noro, kad mūsų rajonas būtų gražesnis, patogesnis. Aš užaugau ir gyvenu Šilainiuose, tad noriu, kad mano rajonas būtų šaunus, kad jame būtų ką veikti ir išmokti kažko įdomaus", – šypsosi E.Šimkutė.

Ji – ne tik viena šių dirbtuvių organizatorių, bet ir jau penkerius metus gyvuojančios iniciatyvos "Šilainiai Project" pradininkė.

"Šio projekto tikslas – darbuotis su Šilainių atviromis erdvėmis ir skatinti gyventojų bendruomeniškumą. Veiklos vyksta įvairiomis kryptimis – kultūriniai renginiai, įvairios parodos, edukacijos", – pasakoja veikli mergina.

Laukiami visi

Paklausus, ar dirbtuvės sulaukia tik Šilainių gyventojų susidomėjimo, E.Šimkutė atsako atvirai: "Daugiausia sulaukiame šilainiškių. Tiesa, į praeitas dirbtuves buvo atvykusi mergina iš Dainavos mikrorajono, nes jai buvo tiesiog įdomu, kaip reikia gaminti baldus iš padėklų."

Anot jos, atvykti į VIII fortą pasidarbuoti gali visi – net ir tie, kurie rankose nėra laikę grąžto: "Duodame daug praktinių patarimų, kad žmonės galėtų žinias panaudoti ir namuose. Turime labai paprastus įrankius, kurie pritaikyti naudoti pradedantiesiems. Mokome, kaip elgtis su įrankiais, kaip išgręžti skylę, kad nesutrūktų mediena, kaip įsukti varžtą."

Organizatorė I.Ruzgytė sako, kad šis projektas yra puikus būdas suvienyti kartas, tad dirbtuvėse laukiami įvairaus amžiaus žmonės. Ji pati stengiasi įtraukti kuo daugiau jaunimo į naujų erdvių Šilainiuose kūrimą, nes jų, anot I.Ruzgytės, stinga.

VIII forto erdvė, pasak renginio dalyvių, kol kas nėra pakankamai išnaudota. Prie pat daugiaaukščių, žaliojoje erdvėje, esantys sodai kuria kontrastingą aplinką, kurią norisi puoselėti.

"Maistas, auginamas miestuose, sutrumpinant jo atstumą iki stalo, yra vienas iš klimato kaitos sprendimo būdų", – sako Monika, turinti lysvę šiuose soduose. Ji jau ne pirmą kartą dalyvauja dirbtuvėse, nes jų idėja taip pat skatina tvarumą – mediniams padėklams suteikiamas antras gyvenimas.

Pasigaminti paprasta

Paklausus, ar dirbtuvėse būtų galima pasigaminti baldų namams, organizatorė E.Šimkutė nusijuokia: "Būtų sunku išsinešti. Mūsų gaminami baldai yra gana masyvūs ir pritaikyti viešai erdvei. Gaminti baldus namuose yra paprasčiau."

Poilsiui: net ir balkone galima įsitaisyti tokią oazę, kurioje norėsis ir pasimėgauti ramybe, ir paskaityti, ir pasivaišinti.

Namų baldams iš padėklų reikėtų naudoti šiek tiek kitokias medžiagas. "Gaminant namų baldus nereikia labai jaudintis dėl impregnavimo ar šaltos žiemos. Jų priežiūra yra daug paprastesnė", – žiniomis dalijasi E.Šimkutė.

Laukui: kadangi padėklų mediena atspari įvairiems oro veiksniams, iš jų dažniausiai gaminami lauko baldai. Uždedamas minkštas detales patogu nuimti ir įnešti į vidų.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, o šiais metais – ir Kauno miesto savivaldybė "Iniciatyvos Kaunui", tad suoliukai skirti tik visuomeniniam naudojimui. Nors jų namo neparsinešite, tačiau įgysite daug naudingos patirties.

Lova: šiek tiek daugiau padėklų – ir turėsite ne vien lovą, bet ir visą miegamojo komplektą.

Organizatorių praktiniai patarimai

– Padėklams sutvirtinti naudokite medvaržčius, nes vinys nuo judėjimo išlenda, o medvaržčiai – ne.

– Lovos gamybai naudokite ne padėklus, o europadėklus, nes jie stabilesni.

– Medinių padėklų galima gauti nemokamai, tereikia paieškoti socialiniuose tinkluose.

Stalelis: tereikia pasimatuojant tinkamą aukštį, sutvirtinti padėklus, nudažyti – ir puikus baldas taps interjero akcentu.

– Jei padėklai naudoti, svarbu, kas ant jų buvo laikyta. Jei tai cheminės medžiagos, pavyzdžiui, trąšos – gali atsirasti alergija. Tokių padėklų lovos ar galvūgalio gamybai naudoti nepatariama.

Ko reikia norint pasigaminti suolą iš padėklų?

– Keturių medinių padėklų.

– Įrankių (pjūklo, grąžto, plaktuko arba suktuko, šlifavimo popieriaus).

– Medvaržčių.

– Impregnanto.

– Teptukų.

Darbo eiga:

1. Tris padėklus supjaustykite, kad būtų vienodo dydžio.

2. Padėklus nušveiskite švitriniu popieriumi.

3. Impregnuokite, jei norite, kad baldas ilgiau laikytų.

4. Medvaržčiais sutvirtinkite padėklus.

5. Iš ketvirto padėklo padarykite atlošą ir jį pritvirtinkite (nepamirškite atlikti 2 ir 3 žingsnio!).

6. Dekoruokite.

Medžiaga – paprasta, galimybės – stulbinančios

Tik iš pirmo žvilgsnio tai nereikalingi medžio gabalai. Darbščiose rankose jie virsta išskirtiniais baldais. Įdomiausia, kad iš padėklų galima konstruoti baldus panašiai kaip  žaidžiant su lego kaladėlėmis. Ir nemanykite, kad padėklų baldai tinka tik lauke – jie puikiai pritaikomi ir viduje.

Vaikams: mažieji šeimos nariai tikrai apsidžiaugs turėdami tokią sofą, po kuria dar ir žaislais telpa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ubagynas

Seklys morka

Seklys morka portretas
Naujas, originalus, universalus hobis gadinti pramoninės paskirties padėklą, kurio parduotuvėje nenusipirksi. Įdomu iš kur tie dizaineriai juos gauna?

cha...

cha... portretas
Nu, bet ir yra kvailių/
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių