Gimtadieniai po trisdešimties: senstančio kūno ženklai

Amerikos lengvojo kultūrizmo guru Denise Austin (56 m.) pavyzdžiu seka milijonai moterų, tačiau trenerė pripažįsta, jog net ir jai, visą gyvenimą sportavusiai ir gyvenusiai sveiką gyvenimo būdą, antroje amžiaus pusėje save į rankas suimti teko dar labiau.

Lieknėjimo specialistė

Kalifornijos valstijoje San Pedro mieste gimusi D.Austin gimnastika užsiiminėti pradėjo būdama dvylikos metų. Baigusi mokyklą būsimoji trenerė Arizonos universitete studijavo lengvąją atletiką, o vėliau studijas tęsė Kalifornijoje, kur įgijo bakalauro laipsnį, taip pat specializavosi sporto pratimų psichologijos srityje. Žingsnis po žingsnio ir D.Austin pradėjo populiarėti, kai pasirodė jos pirmosios knygos

Dabar moteris yra daugybės lengvojo kultūrizmo šou organizatorė, televizijos laidų apie sportą ir sveiką gyvenseną prodiuserė bei vedėja. Itin populiarūs vaizdo įrašai, kuriuose trenerė rodo pratimus – skaičiuojama, kad jų iki šiol parduota daugiau nei 20 milijonų. Labiausiai trenerė yra vertinama už tai, jog propaguoja natūralų ir sveikatai nekenksmingą lieknėjimo būdą. Kalbėdama apie save D.Austin pabrėžia, jog svarbiausia – tinkami pratimai, kuriuos atlikti užtrunka tik trisdešimt minučių per dieną. Taip pat trenerė akcentuoja, kad yra kategoriškai prieš „išprotėjusias dietas". D.Austin lengvojo kultūrizmo programos sudarytos derinant jogos, pilateso, aerobikos ir kitų sporto šakų pratimus.

Kova prieš cholesterolį

Kai D.Austin buvo beveik penkiasdešimt, atlikti tyrimai parodė, jog cholesterolio kiekis jos kraujyje  dvidešimt kartų viršija normą. „Net nežinau, kas buvo labiau šokiruotas – mano gydytojas ar aš„, - prisiminė D.Austin. Tokios gydytojo ir trenerės reakcijos kilo dėlto, jog choresterolio kiekis kraujyje dažniausiai padidėja dėl netinkamos mitybos, rūkymo, nejudrumo, antsvorio ir kitokių nesveiko gyvenimo veiksnių, kurių nei vienas D.Austin nebūdingas. Chorosterolio kiekio kraujyje mažinimas tapo moters šeimos tikslu, nes ir jos vyras, buvęs tenisininkas ir sporto teisininkas Jeffas Austinas susidūrė su ta pačia problema. „Prieš penkerius metus medikai nustatė, kad ir jo kraujyje choresterolio kiekis yra per aukštas, taigi jis suėmė save į rankas ir pradėjo keisti gyvenimo būdą, laikytis dietos. Pernai atlikus tyrimus, choresterolio kiekis jo kraujyje yra dar didesnis nei mano, todėl gydytojas jam dar paskyrė vaistų „Crestor“. Dietą jis dar kiek papildė – ant patiekalų užsibarsto linų sėmenų, taip pat vartoja žuvų taukus. Linų sėmenis jis barsto ant visko, pradedant pusryčių metu valgoma koše, baigiant sunkesniais makaronų patiekalais", - pasakojo D.Austin. Dar vienas šeimos susitarimas – parduotuvėse įdėmiai tikrinti maisto etiketes. Jie visiškai ignoruoja tuos produktus, kurie pagaminti naudojant hidrintus riebalus. Griežtesnės dietos dėka D.Austin pavyko sumažinti cholesterolį iki normos – tokių rezultatų ji pasiekė per tris mėnesius.

Pokyčiai – po keturiasdešimties

D.Austin buvo įpratusi, jog visą gyvenimą jos kūnas yra standus ir nepriekaištingas, o pirmuosius „senatvinius„ pokyčius ji pradėjo pastebėti po keturiasdešimties. Akivaizdžiausiai keitėsi moters pilvas. Nors treniruočių D.Austin niekada nepraleisdavo, tačiau pilvo srityje pradėjo kauptis riebalai. Tačiau moteris svarsto, jog šių pokyčių priežastis slypi jos genuose. „Riebalų kaupimasis pilvo srityje labai būdingas visoms mano šeimoms moterims, o ypač po menopauzės. Tai yra problema, susirūpinimą kelianti daugumai žmonių, kurie turi polinkį į riebalų kaupimąsi pilvo srityje, nes tokiu atveju susidaro didesnis C reaktyvaus baltymo kiekis. Jis didina uždegimų ir širdies ligų riziką“, - sakė trenerė.

D.Austin pripažino, jog nuolatinių treniruočių dėka jai ilgą laiką pavyko išlaikyti tą patį 54 kilogramų svorį. Pastebėjusi pirmuosius figūros pokyčius, treniruotes ji šiek tiek pakeitė, daugiau dėmesio sutelkdama pilvo raumenų treniravimui. Kasdien trenerė mažiausiai 3-5 minutes atlieka intensyvius pratimus pilvo presui stiprinti, o taip pat pabrėžia, jog ėmė dar labiau riboti suvartojamos druskos kiekį.

Į sveikatą!

„Kiekvienas gimtadienis po trisdešimties primins apie jūsų kintantį kūną, bet šį procesą galima pristabdyti. Vienas būdų – keiskite kardio pratimų greitį. Mano mėgstamiausias kalorijų deginimo būdas yra ėjimas skirtingais tempais. Man tai tikrai padėjo reguliuojant svorį ir tai labai paprastas būdas, kuris tinka įvairaus sportinio pasiruošimo žmonėms. Viskas, ką turite padaryti, tai ėjimo tempą keisti kas dvi-keturias minutes. Padidinkite tempą ir po keleto minučių jį sumažinkite iki vidutiniško. Po kelių minučių vėl pagreitinkite ir taip eikite pusvalandį. Kad padidintumėte tempą, galite net pabėgti ristele. Žinoma, taip sportuoti geriausia gryname ore", - pasakojo D.Austin. Kita taisyklė, kuria vadovaujasi trenerė, – valgyti reikia tik nuo septynių iki septynių ir ne vėliau, o jeigu naktį norisi užkandžių, geriau rinktis vandenį su citrina arba vaistažolių arbatą. Taip pat D.Austin sako nei dienos negyvenanti be žaliosios arbatos puodelio, nes ji yra vienas veiksmingiausių antioksidantų.

„Visą savaitę sportuoju bei sveikai maitinuosi, bet vieną dieną per savaitę, dažniausiai tai būna penktadienis arba šeštadienis, leidžiu sau veikti, ką noriu. Labai mėgstui meksikiečių virtuvę, todėl vieną vakarą per savaitę su vyru ir draugais mėgaujuosi Margaritomis ir meksikietišku maistu. Vieną dieną – į sveikatą!" – sako D.Austin



NAUJAUSI KOMENTARAI

vike

vike portretas
Visiska netiesa,kad cholesterolio kiekis dideja del rukymo,nesveikos gyvensenos ir antsvorio. Pazistu moteru,kurios sveikai maitinasi,sportuoja,maudosi iki velyvo rudens,neruko,neturi jokio antsvorio,o cholesterolis... Tiesiog neitiketina! O kitas ir valgo viska,sporto net neprisimena ir siaip gyvena savo malonumui,o cholesterolio norma. Ir pasakykit man,kaip cia yra? As,zinoma,nesakau,kad nereikia prisiziureti ir kt.saugoti savo organizma,bet daznai tie dalykai nuo musu nepriklauso. Metus laiko valgiau liesus produktus,nevalgiau riebios mesos ir laikiausi kitu rekomendaciju, o cholesterolis po metu nei kiek nepakito,koks buvo didelis,toks ir liko. Kartais gamta,gal genai reguliuoja musu organizmo pokycius ir zmogus tik maza dalele prisideda prie to. Kaip kitaip paaiskinti,kad yra taip ir ne kitaip!?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių