Venecijos bienalėje – 35 tonos smėlio ir lietuviška opera

  • Teksto dydis:

Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje penktadienį oficialiai atvertas Lietuvos paviljonas, jame šiemet šalį pristato dirbtinis paplūdimys ir šiuolaikinė opera, pasakojanti apie klimato kaitą.

Kaip pranešė Kultūros ministerija, svarbiausiame šiuolaikinio meno renginyje Lietuvai atstovauja tarptautiniais apdovanojimais įvertintų menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės naujausias kūrinys.

Tai – šviesiai ir lengvai apie klimato kaitą pasakojanti šiuolaikinė opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“. Jos scenografijai Venecijoje prireiks 35 tonų smėlio, o tam, kad ji suskambėtų – daugiau nei 20 atlikėjų.

Erdvaus pastato vidų juosia balkonas, jame lankytojai apačioje ant smėlio gulinčius ir 8 valandas dainuojančius atlikėjus galės stebėti ir iš viršaus.

Opera bus atliekama kiekvieną šeštadienį iki pat spalio. Žadama, kad kūrinio dalimi galės tapti ir patys lankytojai, jie kviečiami kartu su atlikėjais išsitiesti paplūdimyje po netikra saule. Tai padaryti galės iš anksto užsiregistravę ir savo maudymosi kostiumą bei rankšluostį atsinešę asmenys, jie čia turės išbūti ne trumpiau nei tris valandas bei galės skaityti atsineštas knygas, užkandžiauti ar  nusnausti.

Paviljoną organizuojančios Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos vykdomoji direktorė Rasa Antanavičiūtė sako, kad šis kūrinys yra „šansas įgyvendinti galbūt seniai kirbančią svajonę bent trumpam tapti aktoriumi“.

Lietuva Venecijos bienalėje dalyvauja 11-ąjį kartą. Šiemet šalis prisistato kartu su dar 89 nacionaliniais paviljonais.

Keturis kartus Lietuvos paviljonas buvo įvertintas specialiu vertinimo komisijos paminėjimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Menas

Menas portretas
Kur. Pelke santechnika pliazas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių