VDU akademinis choras iš konkurso Lenkijoje sugrįžo su dviem aukso karūnomis

  • Teksto dydis:

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto akademinis choras „Vivere Cantus“, vadovaujamas Rolando Daugėlos, sezoną užbaigė pasirodymu tarptautiniame chorinės muzikos festivalyje Miedzyzdroje. Rezultatas – du aukso diplomai „Musica sacra“ ir šiuolaikinės muzikos kategorijose. Maža to, choras taip pat buvo apdovanotas ir specialiu Lenkijos chorų ir orkestrų asociacijos prizu.

Tarptautinis chorinės muzikos festivalis Miedzyzdroje vyksta nuo 1966 metų. Festivalis įtrauktas į Lenkijos kultūros paveldo sąrašą. Šiais metais konkurse dalyvauti buvo pakviesti 12 chorų iš įvairių Europos šalių, taip pat vyko ir meistriškumo kursai „In terra pax“.

Mišrus akademinis VDU choras „Vivere Cantus“, skaičiuojantis vos ketvirtuosius savo veiklos metus, stebina pasiektais aukščiausių rezultatais per tokį trumpą laiką.

Choro apdovanojimų kraitį jau puošia 4 aukso diplomai ir aukščiausios I-osios kategorijos Lietuvoje diplomas ir sertifikatas. „Džiaugiamės būdami šios VDU bendruomenės dalimi, naudojamės galimybe garsinti Vytauto Didžiojo universiteto ir Lietuvos vardą“, – sakė choristė Germantė Lovčikaitė.

Mielieji, neturime ko prarasti. Mums nebeliko nieko kito, kaip tik išėjus padainuoti su didžiausiu džiaugsmu ir malonumu.

Į sceną kaip į šventę

Konkurso būta itin sunkaus ir rimto, pasirodyti reikėjo su dviem skirtingomis programomis skirtingose aplinkose.

„Musica sacra“ vyko Šv. Petro bazilikoje, o vakarinis 25 minučių trukmės pasirodymas – Miedzyzdrojos tarptautiniame kultūros centre. Studentai dėl įtemtos egzaminų sesijos susirinkti galėjo tik pačios kelionės metu, kiti atskrido tiesiai į Lenkiją iš Šiaurės Makedonijos, Kipro salos ar Vokietijos. Taigi, susidainuoti laiko būta nedaug.

Nepaisant visų sunkumų gludinant paskutinius štrichus prieš konkursą, choro vadovas Rolandas Daugėla kaip visuomet nestokojo drąsinančių ir šmaikščių žodžių: „Mielieji, neturime ko prarasti. Mums nebeliko nieko kito, kaip tik išėjus padainuoti su didžiausiu džiaugsmu ir malonumu. Pasidarykime sau šventę, kuri, galbūt, patiks ir visiems kitiems.“

Dainos skambėjo ir pajūryje

Nors choristai be galo džiaugiasi komisijos profesionalų įvertinimu ir spindinčiu auksu, motyvuojančiu ir toliau stengtis siekti pripažinimo, ne mažiau svarbią vietą širdyje užima ir paprastų klausytojų šypsenos.

Po pasirodymo antrajame konkurse – koncerte, choristai neskubėjo ilsėtis. Besileidžiant saulei choristai sustojo ant jūros kranto dar dviem kūriniams, skirtiems Miedzyzdrojos kurorto poilsiautojams. Nors užsienio turistai nesuprato choro numylėtos giesmės „Kur giria žaliuoja“ žodžių prasmės, bet jautė jos patriotinę jėgą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių