Vaikams – menininkių kurti komiksai

  • Teksto dydis:

Komiksų kultūrą Lietuvoje populiarinanti „Kitokia grafika“ bando griauti požiūrį, kad vaikams tinka bet kokia literatūra.

Skurdžios meninės vertės komiksais užverstą rinką leidykla papildė estetiškais Lietuvos menininkių kurtais leidiniais.

„Supratome, kad komiksai vaikams Lietuvoje siejasi tik su ančiuku Donaldu ir panašiais komiksais. Tačiau užsienyje yra daugybė komiksų, kurie yra orientuoti būtent į estetinę jų pusę“, – sakė „Kitokios grafikos“ vadovas Nerijus Smola.

Pernai „Kitokia grafika“ išleido ir savo studijoje menine risografijos technika atspausdino aštuonių Lietuvos menininkių istorijas vaikams. Jas pristatė užsienio alternatyvios spaudos ir komiksų festivaliuose: Londone bei Helsinkyje. Projektas, pavadintas „Portfolio riso“, vyko jau trečius metus iš eilės ir buvo finansuotas Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos.

„Projektas vienija iliustratorius, dizainerius, grafikus ir kitus vizualiųjų menų jaunuosius profesionalus, kuriems suteikiame progą išbandyti alternatyvią risografijos spaudą ir patiems labai ribotu tiražu nemokamai išleisti savo kūrinius. 2016-ųjų rinktinę sudarė plakatai (art-print), 2017 metais projektas buvo labiau orientuojamas į didesnės apimties zinų kultūrą bei įdomesnes raiškos formas, pvz., menines atvirutes“, – anot N. Smolos, festivaliuose, į kuriuos taip pat vyksta po vieną iš projekte dalyvaujančių menininkų, pristatomi ne tik leidiniai ir risografijos spauda, bet ir patys jaunieji menininkai.

„Menininkės Justė Urbanavičiūtė ir Ieva Gvazdaitytė, kurios pernai dalyvavo festivaliuose kartu su „Kitokia Grafika“, pačios galėjo pristatyti savo komiksus. Įdomiausia, kad specialiai vaikams kurtos istorijos dėl savo estetikos traukia ir suaugusiuosius, ypač menininkus. Vaikiškoje literatūroje kiekvienas gali rasti kažką sau: vaikai ją skaito vienaip, suaugę randa kitas prasmes“, – sakė N. Smola.

I. Gvazdaitytė, sukūrusi trumpą komiksą apie pomidorą ir jo draugystę su kitais vaisiais bei daržovėmis, netgi pasirūpino specialiu pateikimu. Menininkė knygą įrišo savo rankomis ir pastorino puslapius, kad būtų patogu vartyti mažoms rankytėms.

2018 metų projekte „Portfolio riso“ dalyvavo menininkės Greta Liekytė (Greta Alice), Greta Duobienė (Greta Duo), Justė Urbonavičiūtė (Kissi Ussuki), Ieva Grazdaitytė (Proper Normal), Vaiva Kovieraitė Trumpė, Ula Rugevičiūtė Rugytė, Elena Kanarskaitė ir Salvija Vaičikonytė.

„Projektas vyksta jau trečius metus, tad galime pasidžiaugti, kad jis evoliucionavo ir dabar jau atsiranda menininkų, kurie geba kurti ne tik iliustracijas, bet ir įdomias istorijas“, – džiaugėsi N. Smola, vis tik pasigendantis vyrų menininkų, nes jau antrus metus iš eilės projekte dalyvauja vien tik menininkės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių