Tytuvėnų bažnyčios fasadų restauravimui prašoma dar 1,5 mln. litų

  • Teksto dydis:

Gaisro nuniokotos Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos bažnyčios fasadų restauravimui papildomai prašoma skirti 1,5 mln. litų.

Šiuo metu bažnyčios tvarkymui jau yra skirta 5,2 mln. litų.

Viešosios įstaigos „Tytuvėnų piligrimų centras“ direktorė Asta Vaitkevičiūtė-Kizienė BNS sakė, kad prašymas dėl papildomų pinigų bažnyčios restauravimui pateiktas Lietuvos verslo paramos agentūrai.

Pasak jos, fasadų tvarkymo projekto antrajame etape numatyta darbų vertė - 4,5 milijonai litų, tuo metu gauti tik 3 milijonai.

„Siekiant atlikti antros eilės darbus, mums dar trūksta pinigų. Bet iš agentūros dar kol kas negavome pritarimo, bet taupant laiką, skelbėme viešuosius pirkimus. Jei gausime finansavimą, tada bus atliktos ir tam tikros procedūros. Nes dirbant lauke laikas ribotas, ateis ruduo, bus šlapia, drėgmė - nieko nebepadarysi“, - sakė A.Vaitkevičiūtė-Kizienė.

Anot jos, gavus pinigus, dar šiemet būtų izoliuojami pamatai, atkurti tapybos darbai ant pagrindinio bažnyčios fasado.

Po 2012-ųjų pradžioje Tytuvėnų bažnyčioje ir vienuolyno ansamblyje kilusio gaisro už 2,3 mln. litų jau buvo sutvarkytas sudegęs bažnyčios stogas - darbai atlikti daugiausia už ES lėšas, dar 110 tūkst. litų suaukojo parapijiečiai, apie 200 tūkst. litų po gaisro išmokėjo draudikai.

Antruoju bažnyčios tvarkymo etapu numatyta restauruoti bažnyčios fasadus, grotas, langus ir duris - darbai dar vykdomi. Tam iš valstybės biudžeto skirta dar 2,9 mln. litų.

Visus darbus planuojama užbaigti iki 2015-ųjų sausio pabaigos.

Gaisras Tytuvėnų bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje kilo 2012 metų sausio 26 dieną. Paskaičiuota, jog gaisras padarė 6,4 mln. litų žalą.

Nustatyta, kad jis kilo vienuolyno palėpėje dėl nesaugaus dūmtraukio. Dėl netinkamo pareigų atlikimo teisiamųjų suole sėdi vienas teisiamasis - buvęs laikinasis Piligrimų centro vadovas Pranas Jurkaitis. Jis savo kaltę neigia.

Dėl kultūros vertybių sunaikinimo jam Kultūros paveldo departamentas yra pareiškęs 11,6 mln. litų civilini ieškinį. Ieškinius taip pat yra pateikusios ir dvi draudimo kompanijos - "Gjensidige" prašo priteisti daugiau 2 mln., PZU Lietuva - 746 tūkst. litų. Šiuo metu teismai dar nėra pasibaigę.

Prieš gaisrą Tytuvėnų vienuolynas jau buvo restauruotas, šie darbai atsiėjo daugiau kaip 10 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirmiausia

pirmiausia portretas
butina issami finansine revizija,o po to jei bus reikalas skiriami pinigai.Gana jau ir taip ten visokiu netiketumu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių