T. Manno kultūros centrui bus įteikta M. L. Rėzos premija

  • Teksto dydis:

Keturioliktoji Kuršių nerijoje gimusio Martyno Liudviko Rėzos vardo kultūros ir meno premija šeštadienį pirmą kartą bus įteikta įstaigai – Thomo Manno kultūros centrui.

Premijos įteikimo iškilmės vyks Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje, minint 247-ąsias Martyno Liudviko Rėzos gimimo metines.

Kaip pranešė Neringos savivaldybė, premija šiam centrui skirta už Kuršių nerijai ir Mažosios (Prūsų) Lietuvos kultūros tradicijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybišką veiklą klasikinių ir šiuolaikinių menų sklaidos, edukacinės veiklos, literatūros srityse bei iniciatyvas, populiarinančias Kuršių neriją ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje ir prisidedančias prie turizmo plėtros regione.

Centro kandidatūrą premijai gauti pateikė Lietuvos kultūros institutas, rekomendavo Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Šiai kandidatūrai vienbalsiai pritarė Liudviko Rėzos kultūros centro kuratoriumas.

Thomo Manno kultūros centras įkurtas 1995 metais, siekiant inicijuoti kultūrinį bendradarbiavimą tarp Baltijos regiono šalių, diskutuoti Lietuvos visuomenei aktualiais klausimais, analizuoti rašytojo Thomo Manno ir jo šeimos narių kūrybinį palikimą ir rūpintis šio palikimo populiarinimu.

Šios viešosios įstaigos kūrėjai – Kultūros ministerija, Neringos savivaldybė ir Klaipėdos universitetas.

Thomo Manno kultūros centras kartu su partneriais rengia tarptautinius renginius, konferencijas, parodas bei prisideda prie kitų naujų, reikšmingų kultūrinių reiškinių tiek Kuršių nerijoje, tiek Lietuvoje gimimo: knygų vertimų į lietuvių kalbą ir jų leidybos, muzikinių kūrinių sukūrimo ir jų premjerų pristatymo, tarpdisciplininių projektų inicijavimo ir įgyvendinimo.

Kasmetinė Martyno Liudviko Rėzos premija skiriama už Kuršių nerijai ir Mažosios Lietuvos (Prūsų Lietuvos) kultūros tradicijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybišką veiklą.

Kuršių nerijoje, Karvaičių kaime, 1776 metų sausio 9 dieną gimęs Martynas Liudvikas Rėza laikomas vienu iškiliausių pasaulietinės lietuvių kultūros puoselėtojų bei lietuvių tautosakos mokslo pradininku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių