Seksualioji klasikinės muzikos Lady Gaga: grojant neturi dvelkti naftalinu

"Nerealaus grožio pianistė, klasikinės muzikos Lady Gaga, ekscentriškoji virtuozė", – 33-ejų Lola Astanova pakerėjo ir muzikos, ir mados pasaulį. Iš Taškento kilusi atlikėja jau aštuoniolika metų gyvena JAV – čia jai plojo ir Amerikos pirmoji pora.

Neatitinka įprasto įvaizdžio

Pasakyti, kad sužavėjo, – per maža, nes L.Astanova tiesiog kaitina kraują. Nors vaizdo įrašuose vengia rodyti savo veidą, kad klausytojai galėtų tiesiog mėgautis muzika ir stebėti jos nerealiu greičiu po klaviatūrą bėgiojančius ilgus pirštus, ji atima amą savo išvaizda.

Akivaizdu, kad ši jauna moteris savo gyvenimą paskyrusi ne tik muzikai, bet ir aukščiausiajai madai. Preciziškai atliktas makiažas, meistriškai sumodeliuota šukuosena, garsiausių dizainerių kurtos seksualios suknelės, aukštakulnių karaliaus "Manolo Blahnik" bateliai – L.Astanova neatitinka įprasto klasikinės muzikos atlikėjos įvaizdžio.

Apie ją rašė "Vogue", "People", "Haute Living" ir kiti garsiausi pasaulio žurnalai. Tačiau tiek pat dėmesio, kiek išvaizdai, skiriama ir atlikėjos talentui: seksualumą scenoje skleidžianti jauna moteris demonstruoja unikalius muzikinius gebėjimus, nepriekaištingą grojimo techniką ir originalias kūrinių interpretacijas.

Pati L.Astanova atsiriboja nuo fetišizmo: "Vieni koncertuose klausosi muzikos, kiti nužiūrinėja atlikėją, o tretiems koncertas – tai galimybė pasirodyti. Jei kažkam terūpi mano išvaizda, apsilankykite socialiniuose tinkluose: ten, ir be fortepijono, rasite trokštamų formų gražuolių", – ironizuoja atlikėja, koncertuojanti ir kaip solistė, ir su garsiausiais pasaulio orkestrais.

Muzika pasirinko mane

Lola priklauso tiems žmonėms, kurie nuo vaikystės žinojo savo kelią. "Net neįsivaizdavau, kad galėčiau veikti ką nors kita", – lakoniškai paaiškina apie grojimą.

Lola gimė 1985 m. liepos 3 d. Taškente. Kai pradėjo skambinti pianinu, mergaitė nepasiekdavo klaviatūros: po jos kojomis padėdavo dvi storas telefonų knygas. Mama, baigusi konservatoriją, nelinkėjo dukrai sudėtingo menininkės kelio, tačiau pakeisti mergaitės likimo nebuvo įmanoma. "Galima sakyti, kad ne aš pasirinkau muziką, o ji – mane", – yra sakiusi L.Astanova.

Šešerių pradėjo lankyti Viktoro Uspenskio menų mokyklą, talentingųjų vaikų kalvę. Nuoseklus tolesnis žingsnis – Maskva, Piotro Čaikovskio konservatorija, kurioje mokėsi pas garsųjį rusų fortepijono mokyklos pedagogą prof. Levą Naumovą. Dar studijuodama ji laimėjo daugybę tarptautinių konkursų, kurie atvėrė duris į klasikinės muzikos pasaulį. Legendinis pedagogas apie savo auklėtinę yra sakęs: "Jos muzikavimas – išskirtinis ir išradingas."

25-erių Lola atsidūrė Amerikoje. Emigruoti paskatino vienintelė priežastis – karjera. 26-erių ji jau debiutavo Niujorko "Carnegie Hall", vienoje prestižiškiausių koncertų salių visame pasaulyje. Tai buvo gyvenimą pakeitusi diena. Grojo legendinio rusų ir amerikiečių pianisto Vladimiro Horovico instrumentu, koncertą vedė aktorė Julia Andrews, o tarp žiūrovų buvo būsimasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Dabar 2018-ieji. Ir menas negali būti toks, koks buvo prieš 100 metų. Juk Ferencas Lisztas ir Frédéricas François Chopinas buvo savo laikmečio žvaigždės – laisvos, aistringos asmenybės. Kodėl mes norime, kad grojant jų kūrinius padvelktų naftalinu.

"Aš ne pirmas žmogus, pasirenkantis emigracijos kelią. Tiesiog Amerika atveria didesnes galimybes, o visa kita priklauso nuo tavęs, – sakė L.Astanova. O stebuklingų sėkmės receptų ji neturi: – Manau, kad padeda vertingiausia mano charakterio savybė – gebėjimas susitelkti į tai, kas svarbiausia, ir viską atlikti iki galo."

Kalbėdama apie sėkmę atlikėja mėgsta pacituoti savo bičiulį, kanadietį muzikantą Deividą Fosterį: "Sėkmė – tai prieš tave nuolat atsiveriantys vartai". Regis, L.Astanovos kelyje uždarytų vartų nėra.

Šokoladinis rojalis

Apie gimtąjį Uzbekistaną garsioji atlikėja nelinkusi kalbėti. Tiesa, ten yra giminaičių, tačiau artimų ryšių su jais nepalaiko. "Taškentas man visada bus ypatinga vieta, tai mano gimtinė, – visada atiduoda duoklę šaknims L.Astanova, tačiau akcentuoja: – Dabar mano gyvenimas – čia."

Visą L.Astanovos gyvenimą užpildo muzika. Atlikėja ne tik intensyviai koncertuoja, bet ir dalyvauja įvairiuose projektuose. Itin daug gerbėjų susilaukė jos duetas su Kroatijos violončelininkų grupės "2Cellos" atlikėju Stepanu Hauseriu. Šiuos kroatų muzikantus kompanija "Sony Masterworks" atrado internete, kur vaikinai išplatino pergrotą Michaelo Jacksono hitą "Smooth Criminal".

Ir pati L.Astanova aktyvi internete. Socialiniuose tinkluose ji dalijasi galybe vaizdo įrašų, kuriuose atlieka populiariausius klasikinės muzikos kūrinius. "Internetas suteikia galimybę pasiekti milžinišką auditoriją, – sako L.Astanova, meistriškai mezganti dialogą su virtualiais klausytojais. – Į socialinius tinklus keliu tai, kas patinka man, kuo noriu pasidalyti su bičiuliais. O instagramas ir feisbukas mus suartina, visi tampame bičiuliais."

L.Astanova aistringai atremia visus kaltinimus, neva spekuliuoja savo išvaizda. "Dabar 2018-ieji. Ir menas negali būti toks, koks buvo prieš šimtą metų. Juk Ferencas Lisztas ir Frédéricas François Chopinas buvo savo laikmečio žvaigždės – laisvos, aistringos asmenybės. Kodėl mes norime, kad grojant jų kūrinius padvelktų naftalinu? Argi klasikinę muziką reikia uždaryti į muziejų po stiklu? Aš perteikiu gyvą meną, groju taip, kaip jaučiu. Argi ne gerai, jei sudominu klasikine muzika vis daugiau jaunų žmonių?" – pažeria retorinių klausimų.

Kartą po koncerto ji dovanų gavo šokoladinį rojalį. Labai simboliška dovana, nes šiandienis atlikėjos gyvenimas išties primena šokoladinę pasaką. Pati L.Astanova jį apibūdina trim žodžiais: "Sodrus. Spalvingas. Nenuspėjamas." Ir JAV televizijos apdovanojimas "Emmy", lygiavertis "Oskarui" kine, – tikrai ne paskutinis atlikėjos karjeroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių