Seimas linkęs paskelbti 2020-uosius ne tik Tautodailės metais

  • Teksto dydis:

Seimas linkęs pritarti siūlymui paskelbti 2020 metus Tautodailės metais ir UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metais.

Siekia pažymėti P. Galaunės jubiliejų

Už tai, kad 2020-ieji būtų paskelbti Tautodailės metais numatantį nutarimo projektą antradienį balsavo 72 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 12 parlamentarų. Kad projektas būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Nutarimo projektą parengę parlamentarai taip siekia pažymėti Pauliaus Galaunės gimimo 130 metų jubiliejų. „2020-aisiais sukanka 130 metų, kai gimė Lietuvos dailės istorikas ir kritikas, grafikas, lietuvių profesionalios muziejininkystės pradininkas, nusipelnęs meno veikėjas Paulius Galaunė“, – sakoma nutarimo projekte.

Jame pabrėžiama, kad tautodailininkų kūryba sklinda per nacionalines šventes, parodas, kūrybines stovyklas, plenerus, seminarus, galerijas, parodomąsias dirbtuves. „Tautodailininkų dėka populiarėja tautinio kostiumo, kalvystės, medžio skulptūros sritys“, – sakoma dokumento projekte.

Seimui siūloma įvertinti ir tai, kad be tautodailės būtų sunku užtikrinti lietuviškos kryždirbystės tradicijos tęstinumą, kurio siekis įtvirtintas 2001 m. įtraukus Lietuvos kryždirbystę į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą.

Už P. Galaunės nuopelnus tautodailės plėtrai jo vardu buvo pavadinta geriausiems Lietuvos tautodailininkams skirta premija, Kultūros ministerijos įsteigta dar 1976 m.

Nutarimo projekte siūloma Vyriausybei sudaryti Tautodailės metų komisiją, kuri parengtų minėjimo programą.

Nutarimo projektą dėl Tautodailės metų paskelbimo įregistravo Seimo nariai Arūnas Gumuliauskas, Eugenijus Jovaiša, Arvydas Nekrošius, Vytautas Juozapaitis, Stasys Tumėnas, Valentinas Bukauskas, Juozas Imbrasas, Laurynas Kasčiūnas, Povilas Urbšys, Ričardas Juška, Irena Šiaulienė.

Didelė garbė

Seimas antradienį po svarstymo bendru sutarimu pritarė nutarimo projektui, kuriame siūloma paskelbti 2020 metus UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metais.

Kad projektas būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Nutarimo projekte pažymima, kad šiais metais Vilniaus istorinis centras mini 25 metų, Kernavės archeologinė vietovė – 15 metų, 2020 metais Kuršių nerija minės 20 metų, Struvės geodezinis lankas – 15 metų įrašymo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą sukaktis.

„Kiekvienai valstybei yra didelė garbė ir atsakomybė savo šalyje turėti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytų kultūros ir gamtos paveldo objektų ar vietovių“, – sakoma nutarimo projekte.

Šiuo dokumentu siekiama pabrėžti, kad „Lietuva didžiuojasi išskirtinę visuotinę vertę turinčiais ir pasauliniu mastu pripažintais objektais ir vietovėmis“.

Nutarimo projektą rengė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, komiteto pirmininko pavaduotoja Raminta Popovienė ir komiteto nariai Gediminas Kirkilas, Robertas Šarknickas, Ona Valiukevičiūtė, Stasys Tumėnas, Vytautas Kernagis, Vytautas Juozapaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių