Roko operoje „Priesaika“ – senų tradicijų ir naujo įvaizdžio sintezė

  • Teksto dydis:

Grupės „Thundertale“ vyrai, dalyvaujantys naujos patriotinės roko operos „Priesaika“ pastatyme, įprasmina gimnazistus – jaunuolius nuo 15 iki 17 metų, išėjusius į mišką paskui savo mokytoją. Jie nežino, kas yra karas ir net nemoka užtaisyti ginklo.

Tai – istorinės asmenybės, o juk daugelio nežinome nei vardų, nei pavardžių, bet jų indėlis į valstybės formavimąsi – įkainotas jų pačių, jų artimųjų išgyvenimais, kančiomis ir gyvybėmis. Tokia ir naujo kūrinio idėja – įprasminti atminimą visų, kurie aukojosi ir kūrė Lietuvos valstybę, rašoma organizatorių pranešime.

„Kuriame naują savo grupės įvaizdį,“ – taip juokauja patriotinio roko grupės „Thundertale“ nariai Laurynas Baškys, Jonas Chockevičius, Rokas Baškys ir Paulius Petrauskas.

Jau visą mėnesį prisiekę „rokeriai“ nepaima į rankas gitarų ar būgnų lazdelių, o „kala“ dramos tekstus. Dažnas abejones dėl personažų įprasminimo režisierius Nerijus Petrokas užglaisto labai įtikinamais scenarijaus niuansais: „Įsivaizduok, kad tu miške, šlapias, žeminėj, šalta, tamsu, nėra ką valgyti ir negali net garsiau kvėptelti, nes virš galvų NKVD‘istai slampinėja. – ir vyrų balsų intonacijos pasikeičia akimirksniu. – Gerai! – rankomis ploja režisierius.“

J. Chockevičius, dainų ir muzikos autorius – Gimnazistas:

Yra labai svarbu kalbėti apie savo šalies istoriją, iš jos mes turime mokytis. Iš dabarties jaunimo pozicijos žiūrint, tai labai paprasta: atsikėlei iš šiltos lovos, nuėjai į parduotuvę, pasirinkai mėgstamą maistą, pramogą – viskas paprasta, bet kai pradedi įsigilinti į tų kovotojų asmenybes, gyvenimus, jų šeimų ir artimųjų likimus, tai supranti, kad buvo tikrai labai baisūs laikai, ir mes jiems turime būti dėkingi už tai, kad dabar galime gyventi to nepatirdami.

Mano sukurtos dainos ir simbolizuoja ramybę, santarvę, bet ne nuolaidžiavimą, o ryžtą turėti savo ramybę, savo santvarką, savam krašte mylėti ir būti mylimam! Įsivaizduoju, kaip tie jauni partizanai pasiilgdavo savo namų, mamų, sesių, mylimųjų...Buvo žiaurūs ir absoliučiai nepateisinami laikai. Būtinai reikia pasakoti apie tai dabar, kad auganti karta taip pat pradėtų mąstyti kieno sąskaita jie dabar gali kurti savo gyvenimą taip, kaip nori. Ypatingą vietą skirčiau vienam savo kūriniui, kuris mane lydi nuo mažų dienų. Manau, kad tai taip pat Miško brolių kūrybos palikimas. Šios dainos tekstą mano tėveliui, dar vaikui, liaudies muzikantui Vladui Chockevičiui perdavė mano močiutė, tėčio mama, o jai žodžius padiktavo ligoninės palatos kaimynė. Tėtis sukūrė melodiją, o aš, jau būdamas studentu, sukūriau dainos aranžuotę, bet niekaip neradau progos tos dainos paviešinti. Išsikalbėjus apie kuriamą roko operą „Priesaika“, daina „Ramų vakarėlį“, tarytum išlaukusi savo brandos laiką, kaip geras vynas, atsidūrė repertuare. Ji – tarytum specialiai sukurta. Viskam savas laikas. Mano ir solistės Sandros Lebrikaitės kuriama lyrinė siužeto linija, kartu atliekami duetai ir arijos, turėtų suteikti rūsčiam ir dramatiškam veiksmui šviesos ir vilties.

Iššūkis visai grupei

Dalyvavimas dramos pastatyme – naujas iššūkis visai grupei. „Kaip grupė savo muzikinę karjerą pradėjome visiškai nesiedami savęs su lietuviškuoju folkroku. Tiesiog norėjome groti metalo stiliaus muziką. Bet visa aplinka ir dvasinė tautos situacija ne tiesiogiai, bet surezonavo ir sukėlė labai daug klausimų, į kuriuos mes pradėjome ieškoti atsakymų – ką mes darome? Kodėl? Kam? Juos radę norėjome dalintis su visuomene, o tas dalinimosi būdas – tai mūsų dainos. Taip susiformavo ne tik mūsų dabartinis – patriotinio roko grupės – įvaizdis, bet ir gyvenimo būdas, kūryba. Kaip tauta dabar mes dažnai išsižadame savo indentiteto, savo istorijos, nevertiname savų iškilių asmenybių, tautiškumo šaknų. Mūsų kūryba skatina atkreipti dėmesį į mūsų tautos vertybes, istoriją. Turime mokytis iš savo tėvų ir protėvių tinkamai atstovauti savo kraštą, ne tik ginklu ir ekstremaliose situacijose – visada! Tai siekiame pasakyti savo koncertuose. Tai buvo ir vienas pagrindinių motyvų įsitraukti į roko operos „Priesaika“ sukūrimą,“ –  sako grupės „Thundertale“ lyderis L. Baškys.

„Nauja patirtis ir intriguoja, ir įpareigoja. Stebėti iš šalies visada lengviau, negu įtaigiai pasakyti, nusilenkti, prieiti. Mes vėl mokomės – tai neįkainojama patirtis,“ – linksma, dzūkų tarme porina būgnininkas P. Petrauskas, santūria šypsena jam antrina ir gitaristas R. Baškys.

Roko operos „Priesaika“ premjera Kaune – spalio 25, 26 dienomis, „Girstučio“ kultūros centre.

Operos kūrybinė grupė dėkoja idėjos rėmėjams: Kauno miesto savivaldybei, dienraščiui „Kauno diena“, LŠS Kauno Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinei, ŽŪB „Nematekas“, Kauno karininkų Ramovei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių