Rašytoja L. Eltang: lietuvių charakteris man iki šiol paslaptis

Rusų kilmės rašytoja Lena Eltang – intriguojanti asmenybė. Vilniuje gyvena daugiau kaip 20 metų, yra Lietuvos rašytojų sąjungos narė. Tačiau atsiimti prestižinių premijų už savo romanus vyksta į Rusiją. Jos gyvenimas, kaip ir jos romanai, – be sienų. Mistiškų vietų, kur susitiktų ar išsiskirtų jos herojai, rašytoja ieško visoje Europoje.

Pro palėpėje įrengto L.Eltang kabineto langus atsiveria nuostabaus grožio Vilniaus vaizdai. Net nustembi – ar iš tikrųjų Vilnius toks gražus? Ji linktelėja galva – taip. Ir priduria: "Vilnius – menininkų miestas, čia puiki vieta kurti. Be to, aš niekada nepažinojau tiek įdomių žmonių viename mieste." Prie Vilniaus priprato ir rašytojos vyras – danas Bjarne’as Eltangas.

Lietuvos sostinėje liejasi L.Eltang eilės, neseniai ji baigė ketvirtąjį romaną "Briatiko". Lena dirba kiekvieną dieną nuo 5 val., tačiau neprimena griežtos kabinetinės rašytojos. Baigusi naują romaną ar per šventes ji mėgsta pasėdėti su būriu draugų prie stiklo vyno.

– Lena, turbūt draugų prigužės pilni namai ir per Kalėdas? – pradėjau pokalbį su rašytoja.

– Jau 12 metų yra tradicija, kad arba pirmąją, arba antrąją Kalėdų dieną pas mus susirenka mano draugai menininkai iš Rusijos ir mano draugai lietuviai. Atvažiuos keturi seni mano draugai iš Maskvos ir Sankt Peterburgo su vaikais. Mano kabinetas būna kaip didelė palapinė – jie čia miega ant čiužinių. Kalėdos – vienintelė proga susitikti. Balius būna suneštinis – visi žino, kad gyvenu iš honorarų.

Mano užduotis – papuošti eglutę. Neįtikima, bet esu išsaugojusi savo senelio iš Sankt Peterburgo eglutės žaislus. Kiek važinėjau po Europą, kur tik negyvenau, kiek sudaužiau daug tvirtesnių daiktų, o tie keli žaislai išliko. Jie tokie seni, man primena vaikystę. Po eglute būna įvairiausių dovanų – kas ateina, po ja tas dovanas sudeda. Kai pavalgome, išgeriame vyno, prasideda tradiciniai mūsų žaidimai. Dovanos sudedamos į didelį maišą, o vienas žmogus – pats patikimiausias iš mūsų kompanijos – jas traukia ir teikia. Bet dovanos taip lengvai negausi – reikia atlikti kokią nors užduotį. O užduočių būna tokių, kad neduok Dieve – visi sėdi ir dreba.

Slaviškų Kalėdų nešvenčiame – Vilniuje beveik neturiu draugų rusų.

– Ar savo bičiuliams papasakojote naujo romano siužetą, gal ir jo ištraukų paskaitote?

– Visada. Jau nusistovėjo tradicija, kad, pradėjusi naują romaną ir jį pabaigusi, sukviečiu draugus menininkus į svečius. Vakarėlis vyksta arba bute Vilniuje, arba sodyboje prie ežero Anykščių rajone. Paskaičiau "Briatiko" ištraukų. Po to diskutavom – aptarėme kiekvieną perskaitytą gabalą. Ir jie man labai padėjo, nes jiems kažkas buvo neaišku, dėl kažko abejojo, klausė, kodėl būtent taip parašiau. Aš jų nuomonę užsirašau, po to studijuoju, nes jie – pirmieji mano skaitytojai.


Šiame straipsnyje: Lena Eltangrašytoja

NAUJAUSI KOMENTARAI

ciferblatas

ciferblatas portretas
O, is foto, viens prie vieno - Kusaite...Nebent pagurkliai skiriasi...Bet cia mano vaizduote...

afera

afera portretas
lietuvio charakteris?paziurek i politikus ir suprasi kas per zmogus lietuvis,nes jie -lietuviu tautos koncentratas...

nesiginčysiu

nesiginčysiu portretas
gal ji tikrai puiki rašytoja, bet abejoju, ar ji rusų kilmės?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių