Radijo teatre – premjera: J. Tertelio pjesė „CV arba kas aš esu?“

  • Teksto dydis:

Pirmąją Naujųjų metų dieną LRT radijo teatras kviečia į premjerą: bus transliuojama LRT ir asociacijos LATGA organizuoto radijo dramaturgijos konkurso „Kviečia radijo teatras“, skirto  Lietuvos radijo 90-mečiui, I vietos laimėtojo Justo Tertelio pjesė „CV arba kas aš esu?“.

„Ši pjesė  man yra ypatinga, – sako J. Tertelis. –  Ją parašiau labai greitai, mažiau nei per savaitę. Pats rašymas man yra didelis malonumas, bet užklumpant  įvairiems kitiems kūrybiniams darbams, vis mažiau ir mažiau jam randu laiko. Labai džiugu, kad LRT skelbia radijo pjesių konkursą, nes tai būna puiki proga ir motyvacija vėl prisėsti prie tekstų ir sudėlioti savo mintis, pastebėjimus, įžvalgas į kažkokią draminę formą. Išduosiu, kad šioje pjesėje nors ir netiesiogiai, bet yra kažkiek ir mano autobiografijos.  Aš pats jau daugiau nei dešimtmetį aktyviai kuriu skirtinguose Lietuvos teatruose (teatras „Atviras ratas“, Keistuolių teatras, Menų spaustuvė, LNDT), bet galimybė išbandyti save radijo teatro žanro srityje visada labai intriguoja. Čia iš visų priemonių, kurias turi tradicinis teatras, lieka tik garsas. Garsas ir žodis. Labai įdomu, ką ir kiek su šiais dviem dėmenim galima nuveikti. Tai labai intrigavo, o kai galvoje iškilo naujos pjesės idėja, tiesiog jau nebegalėjau neberašyti šios pjesės.“

Gyvenimo aprašymas, kuris mums visiems gali būti truputį girdėtas, truputį atpažįstamas, truputį artimas. Visas tas aprašymas truputį apie mus. Apie Lietuvą.

Pasak Justo, pjesė  „CV arba kas aš esu?“ yra „lengvas“ vieno žmogaus gyvenimo aprašymas: „Gyvenimo aprašymas, kuris mums visiems gali būti truputį girdėtas, truputį atpažįstamas, truputį artimas. Visas tas aprašymas truputį apie mus. Apie Lietuvą. Paradoksas tas, kad ši pjesė buvo rašyta konkrečiai radijo teatrui, nes kai kurios pjesės vietos tradiciniame teatre nebūtų net įmanomos. Nors niekada nesakau niekada, gal kada šios pjesės adaptacija išvys ir teatro sceną? Linkiu visiems prasmingo laiko ir gero klausymo.“

Pjesėje vaidino aktoriai J. Tertelis, Aldona Vilutytė, Benita Vasauskaitė, Vesta Šumilovaitė, Vilmantas Čekanauskas, Vaidotas Žitkus, Giedrius Kiela, Jonas Šarkus, Eimantas Bareikis ir Jurgis Marčėnas.

Kūrybinė grupė: Jonas Tertelis, Vytautas Leistrumas ir J. Tertelis. Radijo įrašo garso režisierė  Sonata Barčytė-Jadevičienė.

Premjera – sausio 1  d., sekmadienį, 18 val. 10 min. per LRT radiją ir sausio 7  d. 12.10 val. per LRT Klasiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių