Premjerė dalyvavo tarptautinės parodos atidaryme – pristatytas unikalus A. Goštauto maldynas

  • Teksto dydis:

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį dalyvavo kartu su Bavarijos ministru pirmininku Markusu Söderiu globojamos parodos „Dvasinis skydas. Lietuvos kanclerio Alberto Goštauto maldynas iš Miuncheno“ atidaryme Valdovų rūmuose.

Joje pristatyta istoriniu ir meniniu požiūriu itin vertinga rankraštinė knyga – maldynas, sukurtas 1528 m.

Sakydama kalbą parodos atidaryme premjerė sakė, jog šiuo metu istorinėse Lietuvos didžiosios kunigaikštystės žemėse vykstant karui, paroda įgauna ypatingą simbolinę reikšmę, o pats maldynas liudija to meto kūrybos LDK žemėse savitumą, kuriuo galime ir turime didžiuotis.

„Ši paroda – tai puiki proga prisiminti, kad Europa – mūsų namai, į kuriuos, nors ir buvome ne kartą išplėšti įvairių okupantų, sugebėjome sugrįžti. Tai labai reikšmingas priminimas ir dabartinėse geopolitinėse grumtynėse. Esame europietiškas vertybes puoselėjanti valstybė, galinti praturtinti Vakarų pasaulio kultūrą ir jos istoriją. Unikalus meno šedevras, pavadintas „Dvasiniu skydu“, taip pat yra svarbi aliuzija į tai, kad Europa visada kovojo už laisvę ne tik ginklu, bet ir kultūra, skirdama dėmesį dvasiniam pradui“, – sakė premjerė.

Vyriausybės vadovė padėkojo Miuncheno universiteto bibliotekai už maldyno saugojimą ir bendradarbiavimą su Nacionaliniu muziejumi – LDK valdovų rūmais, taip pat visiems prisidėjusiems prie parodos įgyvendinimo.

Šedevru laikomas maldynas buvo užsakytas Lietuvos kanclerio A. Goštauto, o sukurtas Krokuvos meistro Stanislovo Samostšelniko, vieno garsiausių XVI a. pirmos pusės Lenkijos dailininkų.

Į Bavariją, kur yra saugomas iki šiol, maldynas galėjo patekti kaip Lenkijos ir Lietuvos princesės Onos Kotrynos Konstancijos Vazaitės, ištekėjusios už Noiburgo kunigaikščio Pilypo Vilhelmo Vitelsbacho, kraičio dalis.

Paroda Valdovų rūmuose bus eksponuojama iki šių metų rugpjūčio 28 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių