Premijos laureatas populiarina darnią gyvenseną

  • Teksto dydis:

Prezidentinės Valdo Adamkaus bibliotekos ir Danos Gedvilienės fondo gamtosauginės premijos laureatu šiais metais tapo Giedrius Bučas – socialinės inciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ įkūrėjas, visuomenininkas.

Ne viena iniciatyva

„Įvertinimo sulaukė G.Bučo socialinė iniciatyva „Kūrybos kampas 360˚“, jo 80 dienų trukęs žygis pėsčiomis po Lietuvą, surenkant 52 tūkst. vienetų (1 133 kg) atliekų, jo kurtos ekologinio meno instaliacijos, tokios kaip „Vertybių krioklys“, kuri buvo eksponuojama MO muziejuje Vilniuje. Nepastebėtos neliko jo pastangos šviesti visuomenę ir populiarinti darnią gyvenseną. Labai svarbus yra ir paties G.Bučo asmeninis pavyzdys, jo nuoširdi ir taiki pozicija, ilgalaikis atsidavimas idėjai kurti darnesnį gyvenimą Lietuvoje“, – teigė Prezidentinės bibliotekos-muziejaus direktorius ir vienas iš komiteto narių Arūnas Antanaitis.

G.Bučo vizija – darnus ir švarus pasaulis. Švarus visomis prasmėmis. Jis dalijasi savo patirtimi ir žiniomis su visais besidominčiais darniu vartojimu ir aplinkosauga, teigia, kad ypač įdomios diskusijos būna su vaikais, jaunimu ir šeimomis.

„Visuomenei iš esmės būtina pakeisti savo mąstymą tvarumo ir vartojimo klausimais, privalome suprasti, kad kiekvienas esame atsakingas už tai, kokią planetą paliksime ateities kartoms. Visa savo esybe pradėkime ieškoti būdų, kaip gyventi darnoje. Keisdami savo įpročius, grįždami prie esminių vertybių, keisime mus supančią aplinką“, – įsitikinęs gamtosaugos aktyvistas.

Tai labai svarbus įvertinimas, ypač Valdo Adamkaus, žmogaus, kuris man yra vienas įkvėpėjų ir autoritetų.

Malonus įvertinimas

Pasak G.Bučo, jo veikla ir darbai – ne dėl premijų, tačiau kiekvienas įvertinimas vis dėlto yra malonus. „Aš tikiu, kad kai atiduodi dalį savęs,  tai sugrįžta su kaupu. Šis įvertinimas tai tik patvirtina. Meluočiau, jeigu sakyčiau, kad jis nesvarbus. Taip, tai labai svarbus įvertinimas, ypač Valdo Adamkaus, žmogaus, kuris man yra vienas įkvėpėjų ir autoritetų. Ir tai parodo, kad einu teisingu keliu, o svarbiausia – kad turiu nemažai kolegų, bendraminčių ir sekėjų pagalbos. Tai įkvėpimas ir atsakomybė veikti toliau“, – tikino premijos laureatas ir pridūrė, kad premijos lėšas (5 tūkst. eurų) skirs tolesnei veiklai vykdyti ir naujam meniniam-edukaciniam projektui įgyvendinti.

Paklausus, ko norėtų palinkėti Lietuvos gamtai, G.Bučas sako, kad labiausiai norėtų palinkėjimą skirti žmonėms. „Mylėkime ir gerbkime gamtą, ne tik Lietuvos, bet ir visos planetos, tuomet gamta mums atsidėkos. Aš niekaip negaliu atskirti gamtos, gyvūnijos ir žmonių, mes esame vienis, visi vienoje planetoje, bendroje ekosistemoje. Mes galime būti geresni ir labiau mylėti save, o kartu ir mus supančią aplinką, – aš tuo nuoširdžiai tikiu. Jeigu tik galėčiau, paprašyčiau Žemės atleisti už mūsų klaidas ir suteikti dar vieną galimybę žmonijai išgyventi, patikėti, kad mes pasikeisime.“

Iškilmingas premijos įteikimas vyks birželio 4 d. – Tarptautinės aplinkos apsaugos dienos išvakarėse – Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode. Premiją G.Bučui, planuojama, įteiks prezidentas V.Adamkus.

Įprasminti ir paskatinti

JAV gyvenantis Gabrielius Gedvila, V.Adamkaus ilgametis draugas, įsitikinęs, kad aplinkos apsauga buvo, yra ir išliks ypatingo dėmesio reikalaujanti globali problema, todėl, norėdamas įprasminti ir atkreipti dėmesį į aplinkosaugos pasiekimus Lietuvoje ir pagerbti velionės žmonos atminimą, įsteigė 100 tūkst. JAV dolerių fondą, kurio lėšos skiriamos Prezidento Valdo Adamkaus premijai.

Prezidentinės bibliotekos ir Danos Gedvilienės fondo premija teikiama nuo 2021 m. už visuomenės dėmesio ir pagarbos vertus pasiekimus, pastangas apsaugoti ir atkurti gamtinę aplinką Lietuvoje ir kaimynystėje, užtikrinti išteklių tvarumą. Premijai ir toliau bus laukiami teikti moksliniai tyrimai ir išradimai, pilietinės veiklos, asmenys ir organizacijos, kurios atkreipia dėmesį į gamtosaugą ir skatina veikti, taip pat politikos sprendimai ar verslo iniciatyvos, siekiančios sukurti tvaresnį vystymąsi ir švaresnę ateitį išrandant arba pritaikant pažangiausius sprendimus.

2021 m. pirmuoju atkurtos gamtosauginės Prezidento V.Adamkaus premijos laureatu tapo dokumentinio filmo „Sengirė“ režisierius Mindaugas Survila.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių