Po atviru dangumi Klaipėdoje – klasikos remiksai ir džiazas

  • Teksto dydis:

Vasariškos muzikos garsai vakarais skamba šalia Klaipėdos koncertų salės (KKS) esančio parko estradoje. Čia vyksta Vasaros koncertų ciklo renginiai. KKS parke kitą savaitę koncertuos brolių Bazarų trio, su Klaipėdos kameriniu orkestru pasirodys žinomas džiazo atlikėjas ir kūrėjas Leonidas Šinkarenka.

Pagal M. K. Čiurlionį

Koncertą „Zodiakas“ rugpjūčio 5 d. 19.30 val. surengs trys broliai muzikantai: Motiejus Bazaras (klavišiniai, programavimas), Mykolas Bazaras (bosinė gitara, klavišiniai, programavimas) ir Benediktas Bazaras (mušamieji, klavišiniai, programavimas).

Broliai Bazarai nuo ankstyvos vaikystės domisi tradicinėmis ir moderniomis muzikavimo galimybėmis. Gausi namų fonoteka ir tėvų sudarytos sąlygos jiems leido išbandyti įvairiausius muzikinius amplua – nuo klasikinio fortepijono studijų iki pasirodymų džiazo, fanko, roko, elektroninės, populiariosios muzikos scenose.

Natūraliai kaupdami įvairiausias muzikines patirtis, broliai nutarė kūrybiškai pažvelgti į vieno reprezentatyviausių lietuvių menininkų –  Mikalojaus Konstantino Čiurlionio – darbus.

M. K. Čiurlionis — laiką pralenkęs kompozitorius ir dailininkas. Meno tyrinėtojai jo tapybą dažnai sieja su jo muzikine kūryba.

Kompozitoriaus idėjas broliai Bazarai interpretuoja nūdienos muzikos kalbos priemonėmis. Naudodami džiazo, roko, elektroninės muzikos elementus, jie perkomponuoja M. K. Čiurlionio fortepijoninius kūrinius unikaliu būdu. Siekdami susieti muziką su tapyba, kiekvienai rekompozicijai Bazarai suteikė pavadinimą pagal žymiojo menininko paveikslų ciklą „Zodiakas“.

Su gyva legenda

Koncertinėje programoje „Džiazo legenda“ rugpjūčio 7 d. 19.30 val. skambės L. Šinkarenkos autorinės kompozicijos.

Džiazo legenda – taip būtų galima apibūdinti L.Šinkarenką. Pasak muzikologės Jūratės Kučinskaitės, tai yra viena kertinių Lietuvos džiazo figūrų – bosistas, kompozitorius, grupių lyderis. „Žinomas kaip akustinio ir elektrinio boso virtuozas, jis išsiskiria jausmingumu ir melodingumu; jo rankose bosas tampa ir jautriu ritminiu pagrindu, puikiu kitų grupės instrumentų pašnekovu, ir vedliu, pasakotoju bei lyriniu herojumi, – teigė muzikologė. – Kaip kompozitorius jis išsiskiria iliustratyvumu ir romantiškumu, yra ypač pagarsėjęs savo įsimintinomis baladėmis.“

Džiazo scenoje debiutavęs 1981 m. su savo mokytojo Vladimiro Čekasino kvartetu, nuo to laiko L. Šinkarenka grojo su daugybe įvairios krypties muzikantų. Šiame koncerte jo scenos partneriais taps ne tik džiazo atlikėjai Linas Būda (perkusija), Janas Maksimovičius (sopraninis ir tenorinis saksofonai), Vytautas Labutis (saksofonas, klavišiniai), bet ir Klaipėdos kamerinis orkestras. Skambės L. Šinkarenkos autorinės kompozicijos, kurių aranžuotes styginių orkestrui specialiai šiam projektui sukūrė Rimantas Giedraitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių