Panevėžyje lankėsi Nobelio premijos laureatė

Į Lietuvą iš Minsko atvykusi Nobelio premijos laureatė Svetlana Aleksijevič lankosi Panevėžyje, kur šeštadienio vakarą Panevėžio dramos teatro aktoriai vaidino spektaklį „Černobylio malda“, pastatytą pagal to paties pavadinimo jos parašytą knygą.

Penktadienį Vilniuje laukta Nobelio premijos laureatė iš traukinio neišlipo. Jos laukęs Juozo Miltinio dramos teatro vadovas liko be žado, kai nebuvo perspėtas, kad Svetlana Aleksijevič neatvyks.

Ji kviesta dalyvauti pagal savo knygą „Černobylio malda“ Panevėžio dramos teatre pastatyto spektaklio premjeroje ir diskusijoje su žiūrovais.

Išsiaiškinus, kad rašytoja nespėjo pateikti dokumentų vizai gauti, tačiau užsienio reikalų ministrui paprašius, S. Aleksijevič iš Minsko į Panevėžį atvežta Lietuvos ambasados Baltarusijoje automobiliu.

Jau Panevėžyje ji teigė, kad po premijos suteikimo jos gyvenimas pasikeitė – dabar ji daug keliauja, dalija interviu, o rašyti naują knygą apie meilę laiko lieka nedaug.

„Beprotiškas ritmas. Nė vieno žodžio negaliu ramiai ištarti, prasitarsi ką nors draugui ar lėktuve, nes rytoj jau skaitai laikraštyje“, – teigia Nobelio premijos laureatė.

Rašytoja sako važiuojanti ne į visas premjeras, pastatytas pagal jos kūrybą, tačiau kvietimui į Panevėžį nepajėgė atsispirti.

„Studijų laikais visi kalbėjo apie Panevėžį, apie teatrą, apie aktorių Banionį, todėl ir sutikau. Panevėžio vardas turėjo magiškos galios mano sprendimui“, – pasakoja S. Aleksijevič.

Nobelio literatūros premija Baltarusių rašytojai pernai suteikta už prozą, įamžinančią kančią ir herojizmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių