Naujajame centre – išsami pažintis su istoriniais parkais

  • Teksto dydis:

Liepos 1-ąją Užutrakio dvaro sodyboje lankytojams atveriamas Istorinių parkų pažinimo centras. Buvusios spirito varyklos pastate įrengta ekspozicija pasakoja apie istorinį Trakų peizažą ir žymiojo kraštovaizdžio architekto Édouard François André (1840–1911) kūrybą.

Kai daugiau nei prieš septynis šimtmečius Lietuvos didieji kunigaikščiai kartu su savo tauta ir svetingai priimtais svetimšaliais įkūrė valstybingumo lopšiu tapusius Trakus, svarbiausia šios kūrybos sąjungininke buvo gamta. Ledynų kadaise suformuotas ežerynas su daugybe salų ir salelių, sunkiai prieinamos pelkės ir miškais apaugusios kalvos padėjo žmogui susikurti saugius namus. Todėl raktas į Trakų pažinimą – gebėjimas atpažinti ir įvertinti kultūros bei gamtos paveldo pusiausvyrą, kuri lemia šios vietos išskirtinumą.

Tai, kas daugeliui šiandien Trakuose atrodo įprasta ir pastovu – trapi tobulybė, supinta iš tamsiausių ežerų paslapčių, saulės ar mėnulio šviesoje banguojančių laukų, miškų tylos ir garsų, tragiškų žmonių bei tautų likimų, prisiminimų apie sugriautas šventoves ir pritilusios Mergelės Marijos maldos už visą Lietuvą, kurios aidą sugėrė Vytauto Didžiojo įkurtos bažnyčios erdvė.

Taip pat ši ekspozicija pakvies pažvelgti į Trakus ir kaip į meno kūrinį – taip, kaip kadaise žvelgė grafai Tiškevičiai ir jų į Užutrakį pasikviestas prancūzų peizažo meistras, prisimenant La Belle Époque pamoką apie vis dar įmanomą žmogaus ir gamtos sugyvenimo harmoniją.

Kiek dėmesingesnis žvilgsnis į É.F.André kūrybą, įvairiose pasaulio šalyse jo sukurtus parkus, padės naujai suvokti ir Lietuvos turimą turtą – jo aranžuotus parkus Palangoje, Lentvaryje, Trakų Vokėje ir Užutrakyje. Juose harmoningai sukomponuoti garsiojo prancūzų landšafto architekto stiliui būdingi kraštovaizdžio elementai: dirbtinės grotos ir uolos, sudarančios kalnų įspūdį, išradingai priderinti natūralūs vandens telkiniai, padailinti dirbtiniais elementais, vandens kaskadomis ir kriokliais, tvenkiniais.

Iki liepos 3 d. Istorinių parkų pažinimo centras iš anksto užsiregistravusias iki penkiolikos lankytojų grupes priims nemokamai. Išankstinė registracija e.p. centras@seniejitrakai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių