Mirė ilgametė lietuvių aktorė R. Paliukaitytė

  • Teksto dydis:

Šeštadienį mirė ilgametė Lietuvos valstybinio akademinio dramos teatro aktorė Regina Paliukaitytė, pranešė Lietuvos nacionalinis dramos teatras.

Ši aktorė per gyvenimą sukūrė per 100 vaidmenų, o labiausiai išgarsėjo nusifilmavusi Almanto Grinkevičiaus ir Algirdo Dausos filme "Jausmai".

Regina Paliukaitytė gimė 1940 m. sausio 6 d. Kaune. 1957 m. baigė Utenos pirmąją vidurinę mokyklą. 1961 m. baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją.

Aktorė dirbo Šiaulių, Akademiniame dramos ir Pilies teatruose. Sukūrė virš 100 vaidmenų. Dalyvavo radijo ir televizijos vaidinimuose, telefilmuose, radijo laidose, kaip skaitovė – koncertuose, taip pat dirbo pedagoginį darbą – dėstė scenos kalbą Vilniaus universitete ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

1969 metais už Agnės vaidmenį  režisieriaus A. Grinkevičiaus kino filme "Jausmai" Baltijos šalių, Baltarusijos ir Moldavijos kino festivalyje Reginai Paliukaitytei suteiktas geriausios moters vaidmens atlikėjos vardas. "Jausmai", paminint kino gyvavimo šimtmetį, 1995 metais buvo išrinktas geriausiu visų laikų lietuvišku vaidybiniu filmu.

Su Regina Paliukaityte ilgai teatre dirbusi aktorė Vaiva Mainelytė dalinasi bendrais prisiminimais: "Sunku susitaikyti su mintimi, kad niekad nebesutiksiu Reginos, niekada nebepakalbėsime aukštaitiškai. Atsimenu, dar kai buvau studentė pamačiau jos nuostabų mane sužavėjusį Natašos vaidmenį spektaklyje "104 puslapiai apie meilę". Taip pat labai įstrigo jos ir Regimanto Adomaičio duetas spektaklyje "Altonos atsiskyrėliai". Kai atėjau į teatrą ji taip nuoširdžiai sutiko mane savo atvirom, gražiom akim, pasidžiaugė, kad į teatrą atėjo dar viena aukštaitė ir nuo pat pirmųjų žingsnių priėmė mane kaip lygiavertę partnerę. Per daugelį metų, mes dažnai susitikdavome akademiniame dramos teatre, vaidinome spektakliuose ir televizijos filmuose. Buvo daug gastrolių. Gerai atsimenu tas akimirkas, kai mes pasikalbėdavome laisvu laiku, dažnai viena kitai paatviraudavome. Tos mintys taip ir liko tarp mūsų dviejų. Tai iš tiesų buvo labai geras, doras žmogus, niekada neteko susilaukti iš jos apkalbų, intrigų. Labai gera mama ir žmona. Todėl norėčiau pareikšti nuoširdžią užuojautą jos vyrui, šeimai ir visiems su ja susijusiems kolegoms."

Reginą Paliukaitytę kaip dorą, nenuolaidžiaujantį žmogų puikiai prisimena ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorius Vytautas Rumšas: "Man Regina siejasi su teatro etika, ji – tikra teatro etikos skleidėja ir saugotoja, o į teatro etiką įeina vienas iš pagrindinių postulatų – padorumas. Regina visą gyvenimą niekam nesilankstė, buvo tiesus, atviras žmogus. Be to, esu įsitikinęs, kad žmogų visada išduoda balsas. Reginos balsas buvo švarus, man jis labai gražus. Geriausiai atsimenu, kai su Regina dirbau pas Ireną Bučienę, kai kūrėme "Barborą Radvilaitę", ji vaidino Boną, o aš – jos sūnų. Tada pajutau tikrąją aktorės vidinę energiją, meistriškumą bei nuoširdumą. Tai labai svarbu partnerystėje. Dar vienas įdomus dalykas. 1992 metais buvo atleista daug artistų. Tai žinoma, yra smūgis kiekvienam, bet tokiose situacijose galima pamatyti, koks žmogus yra iš tikrųjų ir ką gali. Taigi netekusi darbo teatre Regina dėstė net keliose mokymo įstaigose, toliau skaitė eilėraščius, važinėjo po Lietuvą. Žodžiu, tai buvo tikras žmogus."

R. Paliukaitytei-Guobienei atminti – „Jausmai“

Mirus aktorei R. Paliukaitytei-Guobienei (g. 1940 m.), LRT keičia programą. Šiandien 21.30 val. televizijos kanalas LRT Kultūra kviečia žiūrėti lietuvių kinematografo šedevrą, režisierių Algirdo Dausos ir Almanto Grikevičiaus filmą „Jausmai“ (1968 m., scen. autorius Vytautas Žalakevičius), kuriame R. Paliukaitytė atliko pagrindinį vaidmenį.

Rytoj, vasario 10 d. per LRT Kultūrą kviečiame žiūrėti:

14:45 Aktorei Reginai Paliukaitytei-Guobienei atminti. Ištraukos iš Kazio Borutos romano „Baltaragio malūnas“. 1996 m.

15:05 Aktorei Reginai Paliukaitytei-Guobienei atminti. Viena diena iki pergalės. Trumpametražis vaidybinis filmas. Scen. aut. ir rež. Jonas Marcinkevičius. 1986 m.

 


Atsisveikinti su aktore bus galima vasario 11 d. nuo 10 iki 14 val. laidojimo namuose "Nutrūkusi styga" (Ąžuolyno g. 10, Vilnius).
Laidotuvės vyks Karveliškių kapinėse.

Vasario 11 d. 8 val. už aktorę mišias Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčioje (Didžioji g. 34, Vilnius) laikys kunigas Antanas Saulaitis.


Žymesni R. Paliukaitytės vaidmenys teatre:

Nesė- A. Kronino "Kepurininko pilis", Larisa - A. Ostrovskio "Bekraitė", Skylienė ir Ona Duonutė - V. Krėvės "Žentas" ir "Skirgaila", Nataša - J. Radzinskio "104 puslapiai apie meilę", Margarita - J. Gėtės "Faustas", Alia - S. Mrožeko "Tango", Johana - Ž. P. Sartro "Altonos atsiskyrėliai", Morta ir Ieva -Teresė - Just. Marcinkevičiaus "Mindaugas" ir "Katedra", Aldonsa - Dulsinėja - D. Vasermano ir D. Deriono "Žmogus iš Lamanšos", Regana - V. Šekspyro "Karalius Lyras", Karalienė Bona - J. Grušo "Barbora Radvilaitė" ir kt.

Žymesni R. Paliukaitytės vaidmenys kine:

"Jausmai", rež. Algirdas Dausa, Almantas Grikevičius;  "Ave, Vita", rež. A. Grikevičius; "Nerami rudens diena", rež. Algimantas Kundelis; "Žaltvykslės", rež. Gytis Lukšas; 'Nebylys", rež. Vidmantas Bačiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Ačiū, žiūrėsime filmą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių