M. K. Čiurlionis pristatomas Londono meno gurmams

  • Teksto dydis:

Nacionalinis M.K.Čiurlionio muziejus Jungtinėje Karalystėje pirmą kartą pristato garsiausio lietuvių dailininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinių parodą.

Įspūdinga iškilaus lietuvių dailininko ir kompozitoriaus paroda „M.K.Čiurlionis: supantys pasauliai“ rengiama Londone esančioje Dalvičo paveikslų galerijoje. Galerijoje pirmą kartą eksponuojama daugiau nei 100 menininko kūrinių, sukurtų per jo trumpą, tačiau išskirtinai kūrybingą gyvenimo kelią.

Chronologine tvarka eksponuojami parodos „M.K.Čiurlionis: supantys pasauliai“ kūriniai atskleidžia, kaip, pasitelkdamas kompozicijos ir kolorito dermę, menininkas sukūrė tarp mitologijos ir realybės laviruojančius kūrinius. Paroda akcentuoja platų M.K.Čiurlionio minčių spektrą, kuriame daugiausia dėmesio skiriama žmonijos ir visatos santykiui, apžvelgiamos temos ir motyvai, priartinę jo kūrybą prie simbolizmo Europos mene. Tokius šedevrus, kaip „Pasaulio sutvėrimas“ (1905 / 1906), „Zodiako ženklai“ (1906 / 1907) ir „Rex“ (1909), pristatanti paroda išryškina M.K.Čiurlionį kaip išskirtinę figūrą Europos meno istorijoje, kurioje nežemiški, kartais fantastiški menininko kūriniai laikomi abstraktaus meno pirmtakais.

Parodoje M.K.Čiurlionio paveikslai pristatomi ciklais: taip norima parodyti, kaip, laikui bėgant, keitėsi kūrybiniai sumanymai. Trylikos paveikslų ciklas „Pasaulio sutvėrimas“ (1905 / 1906) išryškina jo vizijas, o aštuonių paveikslų ciklas „Žiema“ (1907) atskleis dailininko priartėjimą prie abstrakcijos.

Parodos centrinėje dalyje rodomi trys iš septynių „Sonatos“ ciklų, tarp jų ir trijų dalių „Jūros sonata“ (1908). Šio ciklo kūriniai „Andante“, „Allegro“ ir „Finale“ yra skirtingos muzikinės sonatos dalys, tačiau jungiamos bendro jūros įvaizdžio. Šiuose kūriniuose akivaizdi savita muzikos ir tapybos principų sintezė.

Ekspoziciją vainikuoja vienas vėlyviausių ir žinomiausių M.K.Čiurlionio kūrinių „Rex” (1909), kuriame jis įkūnijo savo viziją apie sudėtingą tarpusavyje susijusį žemiškojo ir dangiškojo pasaulių santykį. Didžiausias parodos kūrinys jungia menininko kūryboje nuolat pasikartojančius mitologijos, folkloro ir mistinio pasaulio elementus.

M.K.Čiurlionio muzikiniai kūriniai pristatomi įspūdingoje audioaplinkoje Dalvičo paveikslų galerijos mauzoliejuje, kur lankytojai turės puikią progą pajusti menininko kūrybos esmę.

Galerija, kuriai patikėti neįkainojami Lietuvos kultūros fondo eksponatai, taip pat išskirtinė. Įkurta dar 1811 m., ji buvo pirmoji pasaulyje specialiai parodoms ir ekspozicijoms pastatyta meno galerija. Sero Johno Soane'o novatoriškos architektūros pastate saugoma ir eksponuojama išskirtinė senųjų meistrų paveikslų kolekcija. Nepriklausoma, nuolatinio finansavimo negaunanti galerija įgyvendina jos įkūrėjų tikslą kuo plačiau pristatyti meno kūrinius visuomenei, vykdant kūrybines programas įtraukti kuo daugiau įvairaus amžiaus ir išsilavinimo žmonių.


Šiame straipsnyje: ČiurlionisLondonasparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių