LRT tarybos pirmininkas norėtų uždrausti serialą „Iki pasimatymo, mama“

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybos pirmininką Dainių Radzevičių piktina serialas „Iki pasimatymo, mama“. Esą šis serialas tėra viena didelė reklama.

LNK televizijos transliuojamas serialas neslepia simpatijų prekybos tinklui „Iki“. Veiksmas dažnai vyksta šio tinklo parduotuvėse, ekrane dažnai šmėsčioja „Iki“ reklamos veidu tapęs kulinaras Linas Samėnas. Anot D.Radzevičiaus, visas serialias, kaip matyti net iš jo pavadinimo, tėra „Iki“ reklama.

„ Jei visai atvirai, tai, mano nuomone, akivaizdus yra vienas faktas – visas šis serialas yra vien tik „Iki“ reklama. Pasakysiu dar paprasčiau – ne „Iki“ reklama įdėta į serialą, o serialas pridėtas prie reklamos. Todėl akivaizdu, kad visas serialas turėtų būti pripažintas kaip ištisinė reklama. Todėl klausimas yra labai paprastas – ar bus sutabdyta ši reklama-serialas?“, - savo tinklaraštyje rašo D.Radzevičius.

Tiesa, LRT tarybos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas pastebi, kad net jeigu serialo kūrėjai ar transliuotojai bus nubausti už paslėptą (nors ir pakankamai atvirą) reklamą, tai nebus pakankamas motyvas nutraukti serialo transliavimą. Mat baudos už tokius nusižengimus veikiausiai yra nepalyginamai mažesnės už tokios reklamos generuojamas pajamas.

LNK vadovybė ketvirtadienį buvo nubausta 3 tūkst. litų bauda už paslėptos reklamos transliavimą seriale „Iki pasimatymo, mama“.

„Atkreipiu dėmesį, kad pažeidimas buvo ne vienas, o jis truko net du mėnesius – transliacijos kelis kartus per savaitę. Pabandykime įsivaizduoti, kas būtų, jei už nuolatinį greičio viršijimą du mėnesius būtų paskrita tik viena bauda? Absurdas? Taip. Tačiau čia viskas normaliai – 3000 litų už poros mėnesių trukmės pažeidimus, - ironizuoja D.Radzevičius. – Antras svarbus momentas, tos vaidybinės scenos buvo pateiktos taip, kad žiūrovai galėjo nesuprasti, kad tai komercinis audiovizualinis pranešimas, o paslėpti komerciniai audiovizualiniai pranešimai pagal Visuomenės informavimo įstatymą yra draudžiami. Jei jau taip buvo, tai klausimas kyla labai paprastas – ar kas nors televizijoje ir kompanijoje, valdančioje prekybos tinklą IKI, išmano teisę ar ne? Jei ne, tai yra nekompetetingi. Jei taip – tai gali būti panašu į sąmoningą įstatymo pažeidimą.“

Pastebėtina, kad nemaža dalis serialo turinio akivaizdžiai asocijuojasi su „Iki“. Jau serialo įžangoje dominuoja šiam prekybos tinklui būdingos geltona ir žalia spalvos, L.Samėnas ir daugelis kitų aktorių vilki rūbus su „Iki“ simbolika ar darbinius šio prekybos tinklo kostiumus. Ir netgi serialo logotipe žodis „Iki“ pakeistas prekybos tinklo prekės ženklu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių