Londono Big Benui sukako 150 metų

Londonas šeštadienį minėjo vienu iš žinomiausių miesto simbolių tapusio Big Beno laikrodžio varpo pirmojo dūžio 150-ąsias metines.

Šis laikrodis ir jo didysis varpas yra įtaisyti Šv.Stepono bokšte, iš rytų prisišliejusiame prie Vestminsterio rūmų, kuriuose veikia Didžiosios Britanijos parlamento Atstovų rūmai. Jis pirmą kartą išmušė valandas 1859 m. liepos 11 d., o nuo to laiko buvo tik retkarčiais sustabdomas remontui arba dėl nepalankių orų.

Minint šį jubiliejų ant bokšto įsižiebė projektoriaus užrašas "Laimingo gimtadienio. Big Benui - 150 metų. 1859-2009".

Mūsų laikais Big Benu dažniausiai vadinamas šio laikrodžio bokštas, kuris tapo vienu iš dažniausiai fotografuojamų britų sostinės statinių. Tačiau iš pradžių šį vardą turėjo tik laikrodžio didysis varpas.

Šis vardas siejamas su Britų imperijos darbų ir viešųjų statinių pirmuoju komisaru Benjaminu Hallu, kurio vardas yra įrašytas ant varpo.

"Praėjus 150 metų Big Benas vis dar užima ypatingą vietą londoniečių širdyse ir visame pasaulyje - tai didingas inžinierių ir statytojų genijaus pavyzdys", - sakė Didžiojo laikrodžio prižiūrėtojas Mike'as McCannas.

96 metrų aukščio laikrodžio bokštas buvo pastatytas atkuriant 1843 m. sudegusius Parlamento rūmus pagal architektų Charleso Barry ir Augustuso Pugino projektą.


Šiame straipsnyje: Big Benas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių