L. Geniušas atliks visus L. van Beethoveno koncertus fortepijonui

Pianistas Lukas Geniušas rengiasi neįprastam koncertų savaitgaliui – kartu su Valstybiniu simfoniniu orkestru per dvi dienas atliks visus kompozitoriaus Ludwigo van Beethoveno koncertus fortepijonui.

23-ejų pianistą L. Geniušą muzikos kritikai vertina už retą tokio amžiaus muzikui brandą ir atlikimo subtilumą. Šį kartą pianistas parengė programą, kokios retai imasi ir scenos vilkai: per dvi dienas kartu su Valstybiniu simfoniniu orkestru atliks penkis L. van Beethoveno koncertus. L. Geniušas sako, kad kūrinius išmoko vienos italų koncertų organizacijos kvietimu. Tik grojant Italijoje buvo blogiau – juos teko atlikti per vieną dieną.

„Nieko neatsimenu, tai buvo absurdas. Manau, kad taip nereikia daryti. Bet buvo užsakymas toks. Buvo gera motyvacija – padirbėti pusę metų – dedikuoti penkiems L. van Beethoveno koncertams“, – pasakojo L. Geniušas.

Pokalbiai su profesoriais, artimiausiais šeimos nariais, draugais ir net su L. van Beethovenu, kai lieka dviese su natomis. L. van Beethoveno koncertus atlikėjas sako mokęsis ir su dėstytojais, ir su šeimos nariais, draugais, kalbėjęs net su kompozitoriumi, kai likdavęs vienas su natomis. Repetuodamas Vilniuje, jaunasis L. Geniušas klausiamu žvilgsniu vis dairėsi į tėvą, taip pat pianistą Petrą Geniušą, ar šis pritariąs jo interpretacijai.

„Aš jau tiek nusideginau, kad dabar kai klausia, kaip vertinat savo sūnų, atsakau, kad vertinti reikia jiems. [...] Manau, kad jis – genialus pianistas“, – įsitikinęs P. Geniušas.

„Koks bebūtų pianistas ir koks bebūtų talentas –ne mano darbas vertinti mūsų su tėvu talentus, bet niekas negali paneigti to, kad gyvenimo patirtis pas tėvą yra didesnė. Aš niekaip negaliu jos gauti būdamas 23 metų. Konkurencijos nėra“, – aiškino L. Geniušas.

L. van Beethoveno  koncertai vadinami elitiniu pianistų, koncertuojančių su orkestrais, repertuaru. Muzika parašyta ir rafinuotu klasikiniu stiliumi, menančiu Wolfgango Amadeus Mozarto intonacijas, kūriniuose ir visas kompozitoriaus kūrybinis kelias iki didingojo imperatoriškojo koncerto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių