L. Andersson „Svėjos sūnus“ – meistriškai parašyta šeimos istorija

  • Teksto dydis:

Ką tik pasirodė naujas švedės Lenos Andersson romanas „Svėjos sūnus“.

Rašytojų sąjungos leidykla yra išleidusi du itin populiarius rašytojos romanus – „Estera. Romanas apie meilę“ ir „Be įsipareigojimų“. 2017-aisiais švedų autorė lankėsi Vilniaus knygų mugėje ir sulaukė didžiulio skaitytojų susidomėjimo. Po romanų apie Esterą pasirodymo ji apibūdinama ir kaip geriausia Švedijos meilės temos ekspertė, gebanti preciziškai išanalizuoti prieštaringiausius jausmus.

L. Andersson romanai apie meilę – ne romantiškos istorijos ar svajonių knygos, priešingai – ji rašo tikroviškus ir dažnai skaudžius tekstus, kuriuose skaitytojos randa daug bendrumų, prisimindamos savo asmenines istorijas ir patirtis. Autorė su itin dideliu dėmesiu psichologiniams niuansams nagrinėja nepavykusių santykių, apgaulės, prisirišimo, kaltės, savigarbos praradimo, gėdos ir vilties temas, gilinasi į moters psichologiją bei lyčių santykius.

„Svėjos sūnuje“ – meistriškai, detaliai atveriamas industrinės gerovės valstybės žlugimo procesas. Pagrindinis herojus Ragnaras Johansonas gimė 1932-aisiais – didžiųjų istorinių permainų Švedijoje laikais. Rodos, jam tiesiog įgimta švedų socialinės demokratijos dvasia, jis neabejoja padėjęs žmonijai žengti iš tamsiųjų amžių į modernybės laikus. Kartais Ragnaras niekina pyragus kepančią, namus tvarkančią ir daržoves konservuojančią motiną Svėją – jam atrodo, kad ji reprezentuoja valstietijos skurdą. Juk pats Ragnaras, kaip naujojo mąstymo atstovas, aukština buitinių prietaisų efektyvumą ir laiką taupančius maisto pusfabrikačius. Gimus dukteriai Elzai, Ragnaras ją augina diegdamas savo vertybes, siekia, kad ji taptų geriausia šalies slidininke. Pagrindinio romano herojaus motina Svėja – tartum praeities reliktas, duktė – ateities viltis. Tačiau Ragnaras susivokia, kad pasaulis keičiasi, nejaugi artėja įsivaizduojamo aukso amžiaus pabaiga?

„Svėjos sūnus“ – tai išmintinga šeimos kronika, pasakojimas apie visuomenės kaitą, apie tai, kas mus vienija ir skiria. Tai ir knyga apie drąsą būti ištikimam sau. Bet ką tai reiškia? Ko reikia, kad galėtum realizuoti save? Tvirtos valstybės? Brandžios visuomenės? Pasitikėjimo? Vidinės jėgos? Į šiuos klausimus ir stengiasi atsakyti romano autorė.

Lena Andersson (g. 1970) – švedų žurnalistė, aštuonių romanų autorė, bendradarbiauja su vienu didžiausių Švedijos dienraščių „Dagens Nyheter“ ir laikoma viena talentingiausių, įdomiausių šalies apžvalgininkių.

Lena Andersson. Svėjos sūnus. Iš švedų kalbos vertė Mantas Karvelis. – Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2019. – 240 p. Dailininkė Milena Liutkutė-Grigaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių